Novičke iz DI Trbovlje

Od mojega zadnjega javljanja je minilo skoraj štiri mesece. V tem času smo se potrudili in skušali realizirati kar največ zastavljenega programa dela.

Pevci zbora Knapovsko sonce so v drugi polovici avgusta pričeli z rednimi vajami, vendar pod posebnimi pogoji oz. v skladu z navodili NIJZ, ki so za pevske skupine še posebej rigorozni.
V lastnih prostorih nam je bilo to onemogočeno /premajhna m2 na 1 pevca/, zato smo morali najeti prostore v Javnem zavodu Delavski dom Trbovlje. Pridno smo se pripravljali in 25. septembra tudi opravili snemanje pesmi na prostem – pred našim lepim Delavskim domom. Planiranemu pevskemu taboru  oktobra v Ankaranu  smo se morali odpovedati  zaradi COVID -19.

Avgusta smo realizirali kopalni dan v termah Dolenjske Toplice, v popoldanskih urah pa smo okušali dobrote na kmetiji v Gadovi peči, kjer so nam pripravili degustacijo suhomesnatih izdelkov iz krško-poljskih prašičev.

Odpadlo nam je letovanje na Hvaru, predvideno konec avgusta. Konec  avgusta je potekalo območno tekmovanje v pikadu ekipno M/Ž v organizaciji DI Hrastnik. Bili smo odlični, saj je ženska ekipa osvojila 1. mesto, moška pa 2. mesto in sta se tako uvrstili na Državno prvenstvo Zveze za šport invalidov Slovenije – para olimpijski komite. Žal je tudi to prvenstvo odpadlo zaradi epidemije Covid-19.

Na državno prvenstvo v ribolovu Zveze za šport invalidov Slovenije – para olimpijski komite se je prav tako uvrstil naš član Pfajfer Zdravko. Potekalo je septembra, prav tako smo izvedli delavnico oz. predavanje.

S 1.9.2020 so se ponovno pričele družiti članice sekcije ročnih del v dnevnem centru, vendar le toliko njih, kot je bilo dovoljeno po navodilih NIJZ.  

Po prejetju ugodne ponudbe z zdravilišča Dolenjske Toplice, smo 19 članom omogočili rehabilitacijski program, katerega so lahko poravnali tudi z vavčerji.

Po nekaj premišljevanja, organizirati srečanje težjih invalidov ali ne, smo se vendarle odločili, da le-tega organiziramo. Seveda ponovno v skladu z navodili NIJZ, t.j. do 50 oseb, seznami s kontakti in naslovi. Potekalo je v treh terminih. 
Dve srečanji sta potekali v avli Delavskega doma Trbovlje, kjer smo lahko zagotovili vse, kar je potrebno za varno srečanje, gostinec pa je poskrbel za zahtevano razdaljo med udeleženci in ustrezno prehrano. Žal tokrat nismo pripravili kulturnega programa, saj bi presegli dovoljeno število oseb v skupini. Kljub temu je bilo razpoloženje prijetno, razšli smo se v želji, da bo prihodnje srečanje potekalo v normalnih pogojih. 
Tretje srečanje smo pripravili na Rudolfovem splavu v Novem mestu, kjer so nam gostitelji pripravili res lepo dobrodošlico, zanimiv spremljevalni program, s splava pa so lahko opazovali nabrežje okoli mesta.

Prve dni oktobra smo imeli planiran večdnevni izlet v Istro. Tudi ta je odpadel. Smo pa pohiteli z izvedbo 4. delavnice, ki je potekala 8.10.2020. Kot vsi v Zvezi smo tudi mi v drugi polovici oktobra delali plan FIHO.  

V oktobru je potekalo državno prvenstvo v namiznem tenisu Zveze za šport invalidov Slovenije. Prijavili smo dva člana, g. Edhem Ibrahimovič je osvojil 1. mesto v kategoriji NT 9. 

Oktobra smo tudi omejili uradne ure samo na sredo. 

S 1.11.2020 uradnih ur nimamo več, imamo pa javno dostopne kontaktne številke, na katerih lahko člani dobijo informacije oz. jim pomagamo reševati nastale probleme.

Vse planirane aktivnosti v novembru in decembru so oz. še bodo odpadle. Tako martinovanje, športna tekmovanja, organizacija razstave sekcije ročnih del, srečanje ob mednarodnem dnevu invalidov, srečanje športnikov s uporabniki ŠENT  in še kaj.

Tudi glede obdaritve članov ob zaključku leta  se še nismo odločili. Poiskali bomo obliko, ki bo dobra za člane, pa tudi prostovoljce.

Če povzamemo dogajanje v tem »izjemnem  coronskem letu« smo vsi, ki delamo na društvu invalidov zadovoljni, saj smo kljub strahu pred okužbo in posledicami le-te, uspeli v prvih treh mesecih leta realizirati skoraj vse zastavljeno, med poletjem tudi, v jesenskem času delno in kar je najbolj pomembno, med našimi aktivnostmi ni prišlo do okužbe.

Pred nami je še nekaj dni živobarvne jeseni, narava se umirja, javno življenje je zamrlo, kot tudi promet in naši medsebojni stiki. 

Najbolj si želimo, da bi iz te krize vsi prišli  z dobrim zdravjem,  čustveno in fizično kondicijo. Do takrat pa uživajmo v malih radostih, ki so nam dane. 

Vsem srečno in še ena lepa misel za vse, ki boste prebrali naše vrstice.

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetlice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, a v sebi – do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova.

T.Pavček

 

Zapisala: Stanka KINK, DI Trbovlje