Rehabilitacija članov MDDI Celje v hotelu Delfin«

Vsaka pot je pot, ki nekam vodi. Letošnja korona nas je vodila v osamo, v obup in nam povzročila ne malo skrbi. Osamljenost in izolacija je bila naša stalnica in velikokrat sem pomislila, kako bi bilo, če ne bi bilo telefonov, pošte in društev, ki so podaljšana roka države kar se tiče sociale in laične pomoči in sodelovanja med ljudmi.

V našem društvu vodijo poti le v smeri polepšati si vsak trenutek življenja na različne načine našim članom. Že vrsto let se trudimo izboljšati zdravstveno stanje invalidov ali vsaj vzdrževati obstoječe zdravstveno stanje. Izola, hotel Delfin pa je kraj, kamor nas je letos vodila pot tedenske rehabilitacije. Organizirali smo prevoz in prisotne poučili z navodili, ki jih je zahtevala trenutna situacija virusa.

43 invalidov se je nastanilo v hotelu Delfin, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Ob uvodu sem vsem zaželela dobrodošlico in prisotne prosila, da pustijo skrbi in negative misli na stranski poti, ter jih povabila na različne dejavnosti. Vsak večer smo se dobili na obali, kjer smo se pogovarjali o različnih temah. Petja in družbe nam ni manjkalo, saj sta bila z nami tudi priznana glasbenika Petan. Si lahko mislite, kako veselo je bilo? Veseli pa smo bili dragega Dušana Stopar, ki je z nami delil lepe in življensko pomembne trenutke že lani. Dušan je zdravstveni strokovnjak, ki je našim invalidom bil na razpolago za razgovor in svetovanja vsak dopoldan. Jutra so bila rezervirana za pohod, kdor je želel se nam je pridružil. Glede na zaskrbljenost in nevarnost virusa, sem v Delfin povabila gospo Tanjo Štraus dipl san . ing, ki nam je pripravila predavanje ne temo NEVARNOST OKUŽB. Na preprost način nam je svetovala kako postopati in se obvarovati virusa, da ostanemo zdravi, da nas ni strah, kje in kako se bomo okužili. Prisotni so zanjo imeli veliko vprašanj in veseli so bili, da so dobili preprosto razlago. Tudi vreme nam je služilo in ob različnih klepetanjih in razgovorih so se izmenjavale izkušnje in tkalo prijateljstvo.

Teden dni je kar prehitro minil in vsi smo si bili enotni, da nam je vsled virusa najbolj manjkal kontakt, pogovor, tolažba in seveda lepa slovenska pesem zapeta v naravi. Majda in Marjan Petan sta nam zadnji večer ob obali pripravila pravi koncert in morje je postalo romantično, obala nekaj posebnega, širokega, neskončnega in ob obali turisti, ki so se nam pridružili. Pohvaljeni smo bili , da se znamo zorganizirati, da se znamo posvetiti drug drugemu, da znamo spoštovati drugačnost in medse sprejeti in pomagati tistim, ki so drugačni, ki so na različne načine ovirani. Ti posamezniki bi letos morja ne videli in ne bi uživali ob klepetu, predavanjih, pohodih ,petju in ne bi stkali novih in okrepili starih prijateljskih vezi.

In ob letu osorej spet. Izola, hotel Delfin, naši člani, Majda in Marjan Petan, Duša Stopar, Mag. Tanja Štraus , osebje hotela, hvala da ste, hvala, da z nami hodite po poti trenutkov lepih in nepozabnih dni.

Življenje je le eno. Živimo ga, hodimo po poti nepozabnih lepih trenutkov, ki nam bodo razsvetlili temačne dni.

 

Dragica Mirnik 
Predsednica MDDI Celje