Delovanje DI Ilirska Bistrica v izrednih razmerah

Življenje in delo Društva invalidov Ilirska Bistrica se je z razglasitvijo pandemije koronavirusa začasno zaustavilo, in sicer od marca do junija. Pred tem pa smo v februarju le izpeljali zbor članov, obeležili našo 35-letnico delovanja, izpeljali območno športno streljanje, kjer se je pomerilo kar 39 strelcev iz invalidskih društev s serijsko in standard puško in pištolo. Naš strelec, Slavko Mahne, je bil prvi tako s serijsko in standard puško in se uvrstil na državno prvenstvo. V začetku marca pa smo izpeljali še družabno srečanje invalidov z obeležjem dneva žena.
 

Vendar delovanje društva ni zamrlo, saj smo preko mobilnih telefonov reševali marsikatero težavo članov, ki so se znašli v različnih stiskah in jo tudi poskušali omiliti.  V dogovoru z DSO Ilirska Bistrica smo se spomnili naših članov in jih tudi simbolno obdarili. 
 

Že v začetku junija se je na prostem sestal izvršni odbor društva in dogovorili smo se, da nekaj aktivnosti izpeljemo na prostem z upoštevanjem vseh navodil NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa.
 

Že v juniju so se naši balinarji in balinarke udeležili območnega tekmovanja v balinanju v Ajdovščini, konec junija pa smo organizirali meddruštveno športno srečanje v balinanju, ki je že tradicionalno posvečeno našemu občinskemu prazniku in dnevu državnosti. Pomerilo se je 13 balinarskih ekip iz

društev invalidov Izola, Koper, Sežana, Pivka, Postojna in domačega društva. Obe domači moški in ženski ekipi so odnesli prvo in četrto mesto in društvene prostore obogatili z novimi pokali.
 

Tudi korajžno v naravo smo se podali. Pohodniki, bilo nas je več kot 40, smo se zbrali pri mostu pri Posrtvi, razkužili roke, izpolnili vprašalnik in izmerili temperaturo, se z nekaj vajami ogreli in v neposredni bližini reke nadaljevali pot, ki se vije do Novakovega mlina. Koristno, prijetno in družabno je bilo ob mlinu in reki ter v hladni senci starodavnih dreves. Sončen, a ne prevroč poletni popoldan smo sklenili z druženjem v bližnjem gostišču.
 

V tem času, ki je zaznamovan z negotovostjo, smo našim članom vnesli nekaj korajže in veselja z izletom na Brezje in v Poljansko dolino. Brezje, Marijino svetišče pod Karavankami, je kraj, kjer se srečujejo obiskovalci iz vseh krajev in je dom odprtih vrat, kraj miru, prošenj in upanja. Obisk Brezij ni popoln brez ogleda edinstvenega in leta 2016 obnovljenega Muzeja jaslic z blizu 500 primerki jaslic iz vsega sveta. Pa še pogled na visokogorje s Triglavom te očara s svojim prvinskim naravnim in kulturnim bogastvom.
 

Poljansko dolino z vsemi pomembnimi možmi in kulturnimi spomeniki pa nam je slikovito prikazala  izkušena vodička.
 

Tudi na izobraževanje in ohranjevanje zdravja nismo pozabili. Prav tako na zunanjem prostoru smo prisluhnili izkušeni medicinski sestri za vzdrževanje zdravja v tem poletnem času, nekaj naših članov pa je že koristilo rehabilitacijo v Topolšici in v Moravskih Toplicah ter letovanje v zdraviliščih in na morju. 
 

Kaj nam bo prinesla jesen? Sproti se bomo prilagajali trenutnim razmeram in skušali članom ponuditi tisto, kar bo v določenem času možno in izvedljivo.

 

Napisala: Jožica Žibert, predsednica DI Ilirska Bistrica
Il. Bistrica, 11.08.2020