MDIO Litija in Šmartno pri Litiji, socialno podjetje - dejavnosti društva ponovno zaživele

DEJAVNOSTI DRUŠTVA PONOVNO ZAŽIVELE 

Marsikomu izmed nas se je čas v času epidemije »ustavil«. Stavek, ki smo ga najpogosteje slišali je bil: Ostani doma! In večina izmed nas, za katere lahko rečem, da smo bili privilegirani,  je ta nasvet tudi upoštevala. Posledica ukrepov  pa kot vemo je bila, da je velik del družabnih aktivnosti, ki se sicer dogajajo v društvu, v tem času zamrl.

Budno smo spremljali  informacije Vlade o poteku dogodkov in sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in predvsem težko pričakovali čas, ki je prinesel postopno sproščanje le-teh. Dočakali smo ga zadnje dni v aprilu, ko se je epidemiološka situacije glede novega korona virusa v Sloveniji umirjala. 

Prvi, ki so ponovno pričeli s svojimi aktivnostmi, so bili balinarji. Vzorno urejeno balinišče društva je ponovno zaživelo. Ves čas pa smo vedeli, da neumorno svoje obveznosti opravljajo zaposleni v društvu, tako tajnica,  kot tudi ostali zaposleni, saj so poleg rednih obveznosti čiščenja poslovnih prostorov, stanovanjskih objektov in vzdrževanja zelenic, dodatno prevzeli odgovorno delo razkuževanja 21 objektov.  Hvala jim!

V času epidemije je predsednik društva  dvakrat sklical ožji sestav vodstva, ker je bilo potrebno doreči nekatera ključna vprašanja. Bolj sproščeno pa smo se ponovno zbrali prvi petek v juniju, ko je bila epidemija v naši državi tudi uradno preklicana. Naš dnevni red je zajemal samo eno točko, in sicer kako z aktivnostmi vnaprej in kako in kdaj nadomestiti zamujeno. Zavedali smo se, da dva in pol mesečni vakuum ne bo mogoče v celoti nadomestiti. 

Zadovoljni smo ugotovili, da so dogovorjene vse aktivnosti za 4-dnevno letovanje na Dugem otoku. Število letovalcev se je žal glede na predhodne prijave prepolovilo. Kako je bilo na letovanju, bomo zagotovo prebrali v naslednji številki Občana.

Vrata Društva so ponovno odprta. Uradne ure so ob ponedeljkih in petkih od 8. do 12. ure in ob sredah od 8. do 11. ure. 

Nadaljujemo tudi s ponedeljkovo telovadbo v prostorih novega doma, namiznim tenisom, kegljanjem in pikadom. Z igranjem nadaljujejo tudi šahisti ob ponedeljkih popoldne v prostorih Društva upokojencev Litija. Z vadbami so pričeli tudi strelci, saj so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 5. julija v Ljubljani. Do septembra pa vadbe v bazenu v Šmartnem in torkovih ustvarjalnih delavnic ne bo.

Marca ni bilo letnega zbora članov. Trenutno tudi ne planiramo junijskega srečanja težjih invalidov. Dogovorili smo se, da letno sejo in srečanje težjih invalidov s srečelovom izvedemo skupaj v mesecu septembru. 

Dorekli  smo odpadli izlet na Gorenjsko. Zadolžili smo našega organizatorja izleta Janeza Kralja, da vzpostavi vse potrebno za že poznani program izleta, ki kot vemo vključuje obisk Brezij, Bleda in Bohinja, kjer se bomo srečali z župnikom Martinom Golobom. Izlet planiramo zadnje dni junija.

Terme Laško in Rimske Terme so ponovno pričele z obratovanjem. V Laškem je zaradi prenove odprt le novi bazen pod kupolo, stari pa bo do jeseni še zaprt.  Veljavnost kart, ki jim je potekla 30.6.2020 je v Laškem podaljšana do 31.8.2020. 

Kako bo z letovanjem na Hvaru pa žal v tem trenutku ne vemo. Še vedno čakamo navodila in ko bo situacija bolj jasna, vas bomo o tem obvestili. Vsi pričakujemo  najboljše.

Kljub sproščanju ukrepov pa se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten in nikoli ne moremo vedeti kje in kdaj smo izpostavljeni nevarnosti okužbe. Zato bodimo previdni še naprej in dosledno upoštevajmo strokovna navodila, za katera pa sem zelo prepričana, da jih spremljamo in poznamo vsi.

 

Vera Bric