DI Trbovlje – Planinski dan

Kljub temu, da so se ponovno zaostrili pogoji izvedbe  različnih aktivnosti, nam je uspelo realizirati planinski dan  11.7.2020 – HOJA MED KROŠNJAMI na Rogli.

Po letnem programu  dela bi morali organizirati planinski dan po Alpski tromeji in sicer bi si ogledali Ziljsko dolino, Dobrač, Ovčjo vas in drugo.  Zaradi pandemije COVID-19   smo v programu dela naredili spremembo  in organizirali planinski dan na Rogli.

Interes  naših članov nas je presenetil. Prijavilo se je kar 48 invalidov, tako smo morali  na pot z 2 avtobusi. Na žalost še vedno veljajo priporočila NIJZ  - 25 oseb v 50 sedežnem avtobusu in obvezna uporaba mask ter razkuževanje.

Pot med krošnjami leži v osrčju pohorskih gozdov, na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 m. Podali smo se na 1000 m dolgo pot, ki nas je popeljala skozi raznolik gozd. Z rokami se lahko na nekaterih mestih dotakneš krošnje dreves,  s pomočjo informacijskih tabel, nameščenih ob poti, pa se  lahko seznanimo z naravnimi danostmi – od gozdnega življenja,  številnimi živalmi in rastlinami, ki jih ne najdemo drugje.

Pot je speljana tako, da je primerna  za invalide na vozičkih , težje gibalne osebe pa tudi družine z otroškimi vozički. Sam razgledni stolp je visok 37 m, s katerega se odpre pogled na veličastna drevesa, stara ducate ali več kot sto let, pa na bližnjo in daljno okolico.  

Najbolj pogumni se lahko s stolpa ob doplačilu vrnejo z vožnjo po toboganu, tudi nekaj naših članov je izkoristilo to možnost, večina pa se je po isti poti vrnila do vstopne točke.  Sama hoja traja odvisno od interesa posameznika. 

Po hoji med krošnjami, smo imeli prosti čas za raziskovanje Rogle. Nekateri so poizkusili dobrote, ki jih ob stolpu ponujajo okoliški kmetje /od likerjev, malin, češenj …/, drugi so v bližnjem hotelu izkoristili postanek za kavico in klepet. 

Vreme nam je služilo / kot vedno, kadar gremo invalidi na izlet/ saj se je šele popoldan začelo oblačiti in v kasnejših urah tudi precej deževati.

Udeleženci so bili zelo zadovoljni,  25.7.2020 pa bomo skušali realizirati kopalni dan v Termah 3000 z ogledom Domačije LUŠT.

Stanka Kink, DI Trbovlje