MDI Litija - Šmartno : izleti

Na Koroškem je "fajn"

Strokovno ekskurzijo smo zaradi velikega zanimanja organizirali kar dvakrat, in sicer 18.4. in 24.4.2019. Obiskali smo Slovenj Gradec in njegovo okolico. Po poti se najprej ustavili na jutranji kavi ter se okrepčali z malico. Po osvežitvi smo se odpeljali proti Slovenj Gradcu. Ogledali smo si Medeni raj Perger. Bogata medičarska, lectarska in svečarska dediščina družine Perger uspešno prenaša na zdaj že deveto generacijo. Z ljubeznijo in strastjo ustvarjajo izdelke iz medu in satja že vse od leta 1757. So edini na svetu, ki čebelji vosek naravno belijo na soncu. Na strehi družinske hiše posebne predale z voskom prekrijejo z laneno krpo in pustijo, da se vosek naravno beli na soncu približno dva meseca. Po preteku tega časa dobimo naravno beljen čebelji vosek, ki je zdravilen. Vijolično in roza barvo pridobivamo iz mladih kopriv, ki jih ročno nabiramo spomladi in tudi jeseni po dežju. Ob zanimivi družinski zgodbi smo degustirali njihove izdelke preizkusili originalno staroslovansko brezalkoholno pijačo in si v razstavnem prostoru ogledali številne bogate izdelke.

Pot smo nato nadaljevali na kmetijo Klančnik, ki se nahaja v Podklancu pri Dravogradu, kjer živijo tri generacije. Prisluhnili smo družinski zgodbi in spoznali kako poteka njihov vsakdan na turistični kmetiji. Na kmetiji se namreč ukvarjajo z številnimi proizvodnjami (živinorejo, prašičerejo, rejo divjadi in predelavo suhomesnatih izdelkov). Po degustaciji domačih dobrot (pokušina salame z divjačino, domačega kruha, domačega jogurta in domačega jabolčnika), smo se s turističnim vlakcem odpeljali v oboro za gojene divjadi ter do biološke učilnice, ogledali smo si pestrost živalskih vrst v Sloveniji (nagačenih imajo preko 100 različnih vrst živali).
Polni zanimivih vtisov smo s kosilom ekskurzijo zaključili na turistični kmetiji Klevž.
 

Razstava ročnih in umetniških del invalidov ZDIS

V Slovenj Gradcu  je od 11. do 15. aprila 2019 potekala že 5. razstava ročnih in umetniških del društev Zveze delovnih invalidov Slovenije. Razstava je bila Mladinsko kulturnem centru v Slovenj Gradcu.

Na razstavi je sodelovalo 41 društev, članic ZDIS in tri društva iz tujine (Hrvaška, Madžarska in Avstrija). Sodelovalo je tudi naše društvo.

Na ogled so bili postavljeni izdelki domače in umetnostne obrti, ki odražajo domiselnost in ustvarjalnost invalidov, ki jih invalidi izražajo skozi izdelavo predmetov, okraskov iz različnim materialov.

Namen je bil, širši javnosti pokazati možnosti uveljavljanja invalidov, da izkoristijo svoje ustvarjalne, umetniške in intelektualne potenciale, ne glede na stopnjo invalidnosti in ne glede na starost ter ne le za lastno korist, temveč tudi za obogatitev svoje skupnosti. Hkrati je z dogodkom ZDIS obeležila 50 letnico delovanja.    

Razstavni prostor MDI Litija-Šmartno, so. p., z izdelki narejenimi na ustvarjalnih delavnicah.