DI Hrastnik: Predavanje o zdravilnih učinkih medu

V petek, 22. septembra smo v Društvu invalidov Hrastnik organizirali predavanje  o zdravilnih učinkih medu. Zvone Štaut nam je na sedežu društva predstavil med in ostale izdelke, ki jih pridelajo čebele.

Zbrali smo se kar v lepem številu in sejna soba je bila skoraj premajhna za vse, ki se radi sladkajo z medom.

Med in čebelje pridelke ljudje uporabljamo že od nekdaj. Tisočletja je bil edino sladilo, kasneje pa so v njem odkrili še veliko snovi, koristnih za človeka.

Na predavanju smo izvedeli, da čebele poleg nam najbolj poznanega medu, pridelajo še kar nekaj produktov, ki nam lahko koristijo. Tako je priporočljivo uživanje cvetnega prahu za krepitev imunskega sistema, dvig energije, proti težavam s kožo,… Ena čebela mora za eno čajno žličko cvetnega prahu delati kar mesec dni, po osem ur na dan.

Matični mleček je izloček mladih čebel delavk. Čebele dojilje z njim krmijo mlade čebelje ličinke, matico pa vse njeno življenje. Tudi matični mleček pomaga imunskemu sistemu, koristen pa je tudi pri zdravljenju alergij, astme, prebavnih težav,… Propolis je naravni antibiotik čebel. Najbrž je poleg medu to produkt čebel, ki ga najbolj poznamo. Znano je, da zavira razvoj bakterij, pospešuje celjenje ran in pomaga pri zdravljenju vnetij.  Čebelji vosek je gradnik čebeljega satja. Pomešan z medom se lahko uporablja pri vnetjih ustne votline ali obolelega požiralnika in želodca.

Gospod Štaut nam je razložil tudi prednosti zdravljenja s čebeljim strupom in način pridobivanja le-tega.

Ob zanimivem in prijetnem podajanju znanja smo kar pozabili na čas in se še po koncu predavanja zaklepetali s predavateljem.

Mojca Trbovc