DI Hrastnik: Ogled Vintgarja, potem pa okrog Blejskega jezera

Člani planinske sekcije Društva invalidov Hrastnik se preko poletja vsak konec meseca odpravimo na izlet. Destinacije izbiramo glede na želje članov.  Izbiramo manj zahtevne ture, da jih zmorejo vsi naši pohodniki. Pred leti smo se ob obisku Vogarja ustavili na sladoledu na Bledu in takrat je padla ideja, da si enkrat privoščimo na Bledu tudi malo daljši postanek.

Tako smo se v teh vročih dneh odločili obiskati sotesko Vintgar, kjer je vedno prijetno hladno, potem pa smo obkrožili Bled po dolgem in počez. Tokrat smo planine gledali bolj od spodaj, a smo vseeno naredili kar nekaj kilometrov.

Soteska Vintgar je do 250 metrov globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km od središča Bleda. Izoblikovala jo je reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske izliva v Savo Dolinko. Soteska je bila odkrita proti koncu 19. stoletja, ko so tudi postavili prve galerije in omogočili ogled turistom. Danes je za turiste urejeno 1600 metrov soteske. Dnevno sprejmejo do 6000 obiskovalcev.

Navdušeni smo bili na čisto vodo, izjemnimi pogledi, presenečeni pa smo bili nad množico turistov, ki so v dolgi vrsti stali pred vhodom že v ranih jutranjih urah.

Potem pa smo se odpravili na Bled, kjer je veljalo, da gre vsak lahko malo po svoje. Tako so se nekateri odločili za izlet s pletno na otok, kjer so pozvonili z dobrimi željami v mislih, spet drugi so odšli po pešpoti okrog jezera, nekateri so se odločili za ogled gradu. Seveda smo orali poskusiti tudi znamenite blejske kremne rezine.

Na poti domov je sledil še postanek »pri Ivici«, ki nas je prijazno pogostila, saj smo njene zveste stranke. Ob koncu dneva pa smo, kljub navdušenju nad turističnim biserom, opevali naš miren in odmaknjen Hrastnik, kjer ni sledu o rekah turistov.

Mojca Trbovc