DI Hrastnik: Ekskurzija v Varaždin, Ludbreg in Sigetec

Člani Društva invalidov Hrastnik smo se v soboto, 17. junija 2017 odpravili na letno ekskurzijo. Tokrat smo za cilj našega popotovanja izbrali hrvaško Podravino. Že ob odhodu s hrastniške tržnice je bilo na avtobusu odlično vzdušje, ki se kljub dolgi vožnji ni spremenilo, saj smo veselo pričakovali, kaj bo prinesel dan. Po kavici pred hrvaško mejo smo nadaljevali pot na Hrvaško.
V Varaždinu smo si najprej ogledali zelo lepo urejeno pokopališče. Pokojnike na tem pokopališču pokopavajo že od poznega 18 stoletja, današnjo obliko pa je dobil na začetku dvajsetega, ko ga je začel urejati Herman Haller, ki je po vzoru Schoenbrunna zasadil oblico zelenja, ki lepo dopolnjujejo velike družinske grobnice.
Nato smo se sprehodili proti starem delu mesta, ki je nastalo v 12. stoletju. Zgrajeno je bilo kot nižinska utrdba na križišču starih prometnih poti v okolici Drave. V 16. stoletju postane pomembno zaradi obrambe pred Turki, ki so hoteli proti Štajerski. V tem času okrog utrdbe zgradijo obrambne nasipe, mesto pa obdajo z vodnim kanalom. Pred leti lepo obnovljena trdnjava je danes sedež varaždinskega mestnega muzeja.
Ob vodenem ogledu mesta smo si ogledali še mestno hišo, glavni trg in domovanje angelov, ki veljajo za značilnost mesta, saj naj bi ob prihodu sedli na ramo vsakega prišleka in ga pazili v času njegovega bivanja v Varaždinu.
Pot nas je nato vodila v mesto Ludbreg, kjer smo se tudi ustavili in okrepčali. Ludbreg je majhno mestece z bogato zgodovino, znano pa je predvsem kot versko središče. Pot smo nadaljevali v Koprivnico, kjer smo imeli kosilo. Koprivničani so se izkazali kot zelo dobri gostitelji.
Najbolj nestrpno pa smo pričakovali srečanje z »Gruntovčani«, liki iz znane nanizanke izpred let, ki se je naši člani še kako dobro spominjajo. V Sigetecu so nas sprejeli predstavniki KUD Gruntovec, oblečeni v kostume priljubljenih junakov in nas v svojem narečju popeljali po vasi. Nekdanja prizorišča snemanj imajo danes popolnoma drugo obliko, stoji le še ena hiša iz tistih časov. Po ogledu vasi so nas povabili v kulturni dom, kjer so nam zaigrali epizodo »Gruntovčanov«, po predstavi pa nam je hišni ansambel zaigral še nekaj pesmi. Navezali smo stike s člani Društva invalidov Peteranec, prav tako so padle obljube o gostovanju kulturnega društva v Hrastniku prihodnje leto.
Prevzeti nad gostoljubjem domačinov smo še celo pot domov debatirali o prijetnem doživetju.

Mojca Trbovc