Delavnica »Kaligrafija«, Simonov zaliv Izola 24.02.-03.03.2017

Delavnica je potekala v prijetnem vzdušju osmih udeležencev, sedem rednih in ene zunanje. Na delavnici smo v šestih dneh spoznali pisavo gotico teksturo (male in velike črke, števila in ločila).

Tečaj je potekal v dopoldanskem času in sicer dnevno od 8:00 do 12:45 ure, kar je bilo povsem ustrezno, saj so bile za popoldansko delo oči preveč utrujene. Udeleženci so se seznanili z držo peresa, višino črk glede na širino peresa ter ostalimi zakonitostmi gotice teksture.

Vsak udeleženec je izdelal dva izdelka in sicer: napisal latinski in slovenski citat (izrek) ter napravil obrezo, ki je imitirala na pergament  (na poseben način obdelana koža mladega jagenjčka ali telička) in paspartu.  Spoznali smo se tudi s pečatom in pečatnim voskom. Latinska pisava, ki je bila razširjena od 12. do 15. stoletja, nosi v sebi pridih dolgotrajnega dela srednjeveških pisarjev, ki so v skriptorijih več let prepisovali en kodeks.

Po odzivih udeležencev sodeč, menim, da je bila delavnica kaligrafije navdihujoča in so udeleženci prejeli dovolj znanja za nadaljnje delo. Z vajo in vztrajnim delom bodo postali pravi kaligrafi.

Navdušena sem nad vedeželnostjo in interesom vseh udeležencem ter ponosna, da so tako uspešno zaključili delo.

Mentorica: Marta Grkman Repolusk