DI Hrastnik: Predavanje o zdravilnih rastlinah

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) je organiziralo novo predavanje. Tokrat smo se posvetili zdravilnim rastlinam, ki sta nam jih nekoliko pobliže predstavili Nuška in Cvetka - članici Društva za zdravilne rastline Zasavje. Z Društvom za zdravilne rastline Zasavje smo se spoznali na Tržnici hrastniških društev organizacij in malih podjetij, ki je potekala junija v sklopu Poletnega festivala hrastniške knjižnice. Na tržnici je sodelovalo tudi naše DI Hrastnik in hitro smo spletli prijateljske vezi. Takrat so nas članice Društva za zdravilne rastline Zasavje tudi seznanile z možnostjo izvedbe posebnega predavanja za članice in člane DI Hrastnik, zato smo to priložnost kar hitro izkoristili. Tako smo se zbrali v petek, 9. oktobra, ob 17. uri v prostorih DI Hrastnik.

Najprej je do zadnjega kotička polno sejno dvorano slušateljev pozdravil predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar, nato pa sta svoje bogato znanje o zdravilnih rastlinah začeli z nami deliti gostji Nuška in Cvetka. Kot vemo, iz leta v leto vedno več ljudi posveča večjo pozornost pridelavi in uživanju domače hrane, zelišč in začimb, predavateljici pa sta nam predstavili le nekaj izmed tistih, ki jih najpogosteje uporabljamo za preprečevanje in lajšanje naših zdravstvenih tegob.

Slušatelji smo se seznanili s postopkom nabiranja, sušenja in uživanja različnih zdravilnih rastlin. Med drugim smo se seznanili z zdravilnimi rastlinami, ki jih lahko uživamo vsakodnevno kot hrano, in tistimi, ki jih lahko uživamo le v zmernih količinah kot zdravilo. Seznanili smo se tudi s pripravo različnih vrst čajev – od pomladnih in zimskih, pa vse do čajev za diabetike, za lahko noč in še bi lahko našteval. Predavateljici Nuška in Cvetka sta poskrbeli tudi za to, da nismo ostali samo pri teoriji, temveč sta nekaj izmed bogate palete mešanic zdravilnih rastlin prinesle tudi s seboj in nam pripravili okusen čaj, imenovan Zasavček, pripravljen iz listov rastlin, ki rastejo v našem okolju.

Po degustaciji okusnega čaja smo članice in člani DI Hrastnik zastavili predavateljicama še kar nekaj vprašanj o zdravilnih rastlinah, posegli po razstavljenem informativnem gradivu in mešanicah pripravljenih čajev ter tako v resnično prijetnem vzdušju zaključili naše srečanje okrog 18. ure in 30 minut. Ob koncu srečanja je predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar podaril predavateljicama še šopke vrtnic iz papirja, ki so jih izdelale Sončnice - članice sekcije ročnih del našega društva. Presenetljivo, tudi cvetni listi vrtnic se namreč uporabljajo kot sestavina za čaj Zasavček. Seveda cvetni listi tistih pravih vrtnic… ☺

 

Gregor Erman