Poročilo predsednika ZDIS - junij 2015

01.06.2015– ZDIS   

Nadzor s strani FIHO-ta. 

V nadzoru so bili s strani FIHO-ta: Mateja De Reya, Viki Žiberna, Nelka Žužek in Janja Vrečko.

Nadzor so izvedli na PSP »Ohranjevanje zdravja in psihosocialne rehabilitacije« v Termah Dobrna, Termah Zreče, Terme Topolšica in v naših kapacitetah, ter investicijo v Izoli.

Nadzor so podrobno vršili in gledali so nam: zapisniki NO in UO; zapisnik zbora članov ZDIS;  pravilnik za delitev kapacitet; napotnice za zdravilišča; seznam uporabnikov; bilanco, izkaz poslovnega izida in letno poročilo ZDIS za leto 2014; odločbe UE in MDDSZ; investicijo v Izoli (ponudbo, račune in slikovno gradivo); račune za posebni socialni program: »Izvajanje psihosocialne rehabilitacije« v zdraviliščih; kontni plan za ZDIS; stroškovna mesta in nosilce; kontne kartice PSP, ki so ga nadzirali, itd…  

 

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

Pregled in prevzem garsonjere ZDIS, zaradi odpovedi pogodbe o najemu.

 

02.06.2015 – Mednarodna konferenca ZIPS »Invalidska podjetja med izkušnjami, tradicijo in prihodnostjo v socialni ekonomiji – Cankarjev dom Ljubljana

Udeležil sem se mednarodne konference ZIPS. 

Na mednarodni konferenci »Invalidska podjetja med izkušnjami, tradicijo in prihodnostjo v socialni ekonomiji« so nam predstavili primere v svojih državah naslednje članice EU: Avstrija, Italija in Romunija.

mag. Urška Skok Klima nam je predstavila implementacijo nove EU direktive s področja javnega naročanja v slovensko zakonodajo – pridržana naročila.

S strani udeležencev je bilo opaziti, da bi morali naročniki podati več javnih naročil s pridržanjem, da bi invalidska podjetja imela možnosti se prijavljati na razpise.

Predstavitev projekta »ZMOREMO«, katerega nam so predstavili mi pomeni, kot naš projekt »Občina po meri invalidov«. Obiskali bodo 12 občin, popise arhitekturnih ovir, odprava ovir, na spletni strani urbanističnega inštituta RS bodo objavili dostopnost objektov za vse vrste invalidnosti, usposabljanje delodajalcev, usposabljanje delavcev UE in občin, itd…

Po odmoru so se nam predstavila naslednja invalidska podjetja:

IP Zaupanje d.o.o. Celje

Gorenje IPC d.o.o. Velenje in

IP Ozara d.o.o. Maribor.

Mednarodno konferenco je moderirala ga. Vida Petrovčič.

 

04.06.2015 – ZDSSS;  ZDIS

Sestanek s predsednikom ZDSSS g. Wrabarjem, g. Kalčičem, ga. Seražin in Novak Drago glede invalidskega zavarovanja. G. Kalčič bo pripravil dopis in nam ga posredoval, da ga dopolnimo oziroma spremenimo; nato se bomo srečali in se dogovorili komu vse ga bomo posredovali. 

 

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

Podpis potrdil za usposabljanje v Termah Olimje.

 

Usposabljanje za aktivno življenje in delo – za zaposlene in brezposelne invalide;  Terme Olimje, 05.06.2015  

V Termah Olimje je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla Usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide. 

Usposabljanja se je udeležilo 82 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev.

Udeleženci so poslušali predavanje dr. Petre Zupet: » Ali smo vsi enako dovzetni za poškodbe?« 

Po kosilu so udeleženci sodelovali v štirih delavnicah: » Vodenje spremembe glede na oceno IK – Kakšne so moje sposobnosti?« - mag. Andrejka Fatur Videtič, Drago Novak;  »Kako se lahko invalid ubrani pred fizičnim nasiljem?« - mag. Robert Ferenc; »Kako se pa vi jezite?« Pika Marija Bensa, dipl. psihoterapevtka; »Pomen lastne odgovornosti invalida« - dr. Janez Mekinc. 

V prvi delavnici sem bil predavatelj s predavateljico ga. mag. Andrejko Fatur Videtič.

 

Srečanje delovnih invalidov Dolenjske in Bele Krajine, Sodražica - 06.06.2015 

Srečanja se je udeležilo okoli 300 članov društev invalidov Grosuplje, Trebnje, Novo mesto, Metlika, Črnomelj, Kočevje in Ribnica. DI Ribnica, na čelu s predsednikom g. Marjanom Zajcem, se je zelo potrudilo z organizacijo: udeleženci so si ogledali rokodelski center Ribnica in muzej v gradu Ribnica; Novo Štifto, kjer jih je sprejel pater Niko Žvokelj; nato so se pripeljali v Sodražico na prizorišče kulturno zabavnega programa.

Kulturni program se je pričel ob 12.30 uri, najprej s himno. Moderator kulturnega programa g. Marko Modrej je povabil pevski zbor OŠ dr. Ivana Prijatelja pod vodstvom zborovodkinje ga. Mojce Kramar Gorinšek, da nam je zapel dve pesmi. Sledile so pozdravne besede predsednika DI Ribnice g. Marjana Zajca; predsednika ZDIS-a g. Draga Novaka in župana občine Sodražice g. Blaža Milavca. Kulturni program pa je bil bogat in začinjen s humorjem. V kulturnem programu so nastopali: pevski zbor OŠ Sodražica; kvartet Zvon; Vaške klepetulje; brata Kristjan in Kevin Gornik sta nam zaigrala pesem Vesela polka – Vince in pesem; učenci 8. razreda OŠ Sodražica, ki obiskujejo gledališki krožek so nam pod mentorstvom ga. Tadeje Topolnik zaigrali enodejanko Županove Micke. 

Prisotni so bili: župan občine Sodražica g. Blaž Milavec; ravnateljica OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica ga. Majda Kovačič Cimperman; predsedniki oz. predsednice društev invalidov Dolenjske in Bele Krajine. Ob vsem tem pa so organizirali tudi bogat srečelov. 

Po končanem kulturnem delu  je bil čas namenjen razgovorom prisotnih. Po toplem obroku se je pričelo družabno srečanje ob zvokih ansambla Pojav. 

 

16.06.2015 – Okrajno sodišče v Ljubljani; ZDIS 

Na povabilo omenjenega sodišča sem se udeležil poravnalnega naroka in naroka za glavno obravnavo glede poslovnih prostorov ZDIS.

 

Razgovor s članom delovne skupine za pripravo meril in kriterijev za KOO in predsednikom DI Dravinjske doline g. Ivanom Pavličem. Odpadel je 4. sestanek delovne skupine za pripravo meril in kriterijev.

 

Delovna skupina za obnovo hiše v Radencih je imela 1. sestanek.

Obravnavali smo ponudbe in se dogovorili, da nam izvajalci oz. ponudniki posredujejo reference za objekte v zadnjih 5 letih.

 

17.06.2015 – Pogreb g. Rudija Janežiča v Trbovljah

Strokovna služba: Tatjana Bečaj, sekretarka mag. Tanja Hočevar in predsednik Drago Novak smo se udeležili pogreba predsednika DI Trbovlje g. Janežiča na pokopališču v Trbovljah. 

Pogreba so se udeležili: župan občine Hrastnik g. Miran Jerič; župan občine Zagorje ob Savi g. Matjaž Švagan; županja občine Trbovlje ga. Jasna Gabrič; pobratena društva: MDI Ptuj, MDI Škofja Loka, MDI Cerknica-Loška dolina-Bloke, DIO Piran; društva KOO Posavje Zasavje: MDI Litija in Šmartno pri Litiji, DI Zagorje ob Savi, DI Hrastnik, DI Sevnica, DI Radeče; DI Rimske Toplice; MDI Lendava; MDI Goriške; DI Ljubljana Moste-Polje; DI Krško; ZMDI Mozirje; MDI Šaleške doline – Aktiv Premogovnika Velenje; g. Miran Krajnc, bivši predsednik ZDIS; g. Emil Muri, ZŠIS-POK; in ostali gostje.

Govorniki so bili: županja občine Trbovlje ga. Jasna Gabrič; predsednik ZDIS g. Drago Novak in predstavnica DI Trbovlje.

 

19.06.2015 – 2. seja Strokovnega sveta ZDIS; 16. skupščina Delavske hranilnice, d.d. 

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

 

2. seja strokovnega sveta ZDIS

Na seji smo bili prisotni: Drago Novak, mag. Andrejka Fatur Videtič, Darko Kastelic, Lea Kovač, Ivan Blazinšek in Boris Kramberger.

Ostali člani strokovnega sveta so se opravičili.

Na 2. seji smo potrdili zapisnik 1. seje in obravnavali poročilo Komisije za ugotovitve podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi v obdobju od 1.1.2014 do 31.12.2014. Poročilo je predstavil član strokovnega sveta g. Darko Kastelic.

 

16. skupščina Delavske hranilnice, d.d.

Udeležil sem se 16. skupščine Delavske hranilnice d.d.. 

Vsi sklepi so bili sprejeti na skupščini.

 

22.06.2015– Nadzor v MDI Ptuj;  Nadzor v DI Črešnjevec  

Nadzor s strani ZDIS-a. 

V nadzoru so bili s strani ZDIS-a: Drago Novak, predsednik ZDIS-a; mag. Tanja Hočevar, sekretarka ZDIS-a; Tatjana Bečaj, strokovna sodelavka ZDIS-a.

Nadzor smo izvedli na vseh 8 PSP, ki jih društva izvajajo na lokalnem nivoju in če so imeli investicijo v letu 2014.

Nadzor smo podrobno vršili in gledali smo: zapisniki NO in UO; zapisnik zbora članov;  pravilnik za delitev kapacitet; seznam uporabnikov; bilanco, izkaz poslovnega izida in letno poročilo društva za leto 2014; investicijo - računalnik ( račun in računalnik); kontrolo računov in vodenje računov za vsak posebni socialni program, katere izvajajo društva na lokalnem nivoju; kontni plan za društva; stroškovna mesta in nosilce; kontne kartice PSP, ki smo jih nadzirali, itd…  

Pri vsakem društvu smo opravili zapisnik in jih opozorili na pomanjkljivosti, katere morajo v letošnjem letu odpraviti.

 

23.06.2015 – 51. seja UO Fiesa; ZDIS

Seje se je udeležila članica UO Fiese in podpredsednica ZDIS ga. Zdenka Ornik.

Zapisnik 50. seje UO Fiesa smo potrdili.

Pod točko 2 smo obravnavali delno obnovo Hotela Fiesa. Investicija v delno obnovo Hotela Fiesa je znašala z dodatnimi deli ( z DDV) 195.230,96€. Pregledali smo tudi plan prilivov sredstev za leto 2015. Investicijo bomo morali pokriti iz prilivov avtokampa. Ker bomo vse tri IO dobile sredstva od Telekoma na svoje TR, bomo tudi ta sredstva pokrivali iz najemnine avtokampa.

Pod točko 3 smo obravnavali dopis odvetniške pisarne Mramor sorta & Holec glede odprtih postopkov v Fiesi. Dogovorili smo se, da se predsednik UO Fiesa sestane z stečajnim upraviteljem glede Urbano d.o.o. in nam poroča na naslednji seji. Pogovori se tudi z dolžnico ga. Kosovel glede dolga od najemnine za trgovino. Si ogledali vsa investicijska vlaganja v Hotel Fiesa. 

Pod točko 4 smo se dogovorili, da bi imeli najprej razgovor na občini Piran glede ozemlja občine, ker imamo kamp, nato bi pa pripravili razpis za najemnika Avtokampa v Fiesi.

Pod točko 5 sem predstavil problem prehrane v Fiesi s strani naše uporabnice.

Pogovorili smo se tudi glede fasade z zadnje strani, ki jo mora urediti g. Mesec, zaradi služnostne pogodbe, pogovarjali smo se glede parkirišča in tudi glede upravljanja plaže (pogodba).

 

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

 

Razgovor in urejanje dokumentacije s predsednikom DI Črnomelj g. Matkovičem, ki jo moramo posredovati na FIHO.

 

27.06.2015 –  40 let delovanja MDI Ormož

Na 40. obletnici MDI Ormož so bili prisotni: župan občine Ormož g. Alojz Sok; župan občine Sveti Tomaž g. Mirko Cvetko; častni predsednik g. Miran Krajnc; društva KOO Podravja: DI Slovenska Bistrica, DI Majšperk in Kidričevo, MDI Ptuj, DI Maribor, MDI Lenart. 

Izvedli so kulturni program. V kulturnem programu so sodelovali: Ciril Hojnik, član društva s pesmijo »Invalid« in recitacijo spisa; KD »Alojza Trstenjaka« iz Huma (zapeli so nam 4 pesmi); skupina »Porini pa počini« (zaigrali so nam 3 pesmi). Prireditev je povezovala ga. Karolina Putare. 

V nagovoru sem poudaril pomen 40 let delovanja na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. 

Podelil sem priznanja ZDIS, ter priznanje  za 40. letno delovanje društvu. 

Priznanja je tudi podelilo društvu svojim zaslužnim članom; društvo je podelilo tudi zahvale občinam, ZDIS-u, RK, ribiški družini, itd….

Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju. 

 

30.06.2015– Nadzor v DI Tržič;  Nadzor v DI Kranjska Gora  

Nadzor s strani ZDIS-a. 

V nadzoru so bili s strani ZDIS-a: Drago Novak, predsednik ZDIS-a; mag. Tanja Hočevar, sekretarka ZDIS-a; Tatjana Bečaj, strokovna sodelavka ZDIS-a.

Nadzor smo izvedli na vseh 8 PSP, ki jih društva izvajajo na lokalnem nivoju in če so imeli investicijo v letu 2014 oz. v letu 2015.

Nadzor smo podrobno vršili in gledali smo: zapisniki NO in UO; zapisnik zbora članov;  pravilnik za delitev kapacitet; pravilnik o finančno materialnem poslovanju in šifrant stroškovnih mest in nosilcev; seznam uporabnikov; bilanco, izkaz poslovnega izida in letno poročilo društva za leto 2014; investicijo - računalnik ( račun in računalnik); kontrolo računov in vodenje računov za vsak posebni socialni program, katere izvajajo društva na lokalnem nivoju; kontni plan za društva; stroškovna mesta in nosilce; kontne kartice PSP, ki smo jih nadzirali, itd…  

Pri vsakem društvu smo naredili zapisnik in jih opozorili na pomanjkljivosti, katere morajo v letošnjem letu odpraviti.