Poročilo predsednika ZDIS - maj 2015

05.05.2015 – ZDIS

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Razgovor s predsednikom g. Cvetom Tovornikom glede članstva (podporni in redni); o projektu, na katerem sodeluje; o koordinaciji; itd…

 

07.05.2015 – ZDIS; Simonov zaliv Izola

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Podpis razpisa ZPIZ za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in delovnih invalidov v letu 2015.

Razgovor s oskrbnikom g. Romanom Klančarjem.
Ogled in izmere apartmajev F15, F16 in D9 za popis del, ki se bodo izvajala v apartmajih Simonovega zaliva v Izoli.
Ogleda so se udeležili: Drago Novak, predsednik ZDIS; ga. Romana Vidrih, strokovna sodelavka ZDIS in Ivo Mošmondor ter Srebrenko Grbič iz PV Invest d.o.o. glede popisa del za ostale ponudnike in priprave ponudbe za izvedbo del.
Dogovorili smo se za zamenjavo vseh oken z roletami in vrat, obnovo kopalnic, obnovo podov, novega pohištva za kuhinjo, predsobo in spalnic, kjer se nahajajo. Ureditev elektro instalacij in meritve.
V drugem tednu pričakujemo lahko popis del, ki se bodo izvajala v apartmajih Simonovega zaliva v Izoli.
Ponudbo nam bodo posredovali kasneje.

 

Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov – za prostovoljke in prostovoljce na društvih invalidov; Moravske Toplice, 08.05.2015

V Moravskih Toplicah je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov za prostovoljke in prostovoljce na društvih invalidov.
Usposabljanja se je udeležilo 95 prostovoljk in prostovoljcev iz naših društev.
Na začetku nam je predaval dr. Ladislav Golouh: »Kako psihične težave delovnih invalidov vplivajo na telesne težave delovnih invalidov? Ko zdravimo dušo, se hitreje pozdravi tudi telo«.
Po kosilu so udeleženci sodelovali v petih delavnicah: »Pomen lastne odgovornosti invalida« - dr. Janez Mekinc; »Kriza in zdravje – vpliv na delovne invalide« - dr. Helena Jeriček Klanšček; »Rešitev za vse težave: Zdrav življenjski slog« - mag. Mojca Primožič; »Art terapija kot podpora kvaliteti življenja delovnim invalidom« - spec. Evalda Bizjak, dipl.del.t.; »Kronični duševni stres in kako si lahko sami pomagamo« - dr. Breda Sobočan.
V drugi delavnici sem bil komentor pri dr. Heleni Jeriček Klanšček.

 


12.05.2015 – ZDIS; 1. seja Komisije za podeljevanje priznanj ZDIS

Pogovoril sem se s predsednico in člani komisije za podeljevanje priznanj ZDIS.

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Podpis pogodbe za g. Kožar Bogdana – javna dela v Termah Čatež.

 


14.05.2015– ZDIS; ZDSSS

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Razgovor s predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Tomažem Vrabarjem o invalidskem varstvu; o Zakonu o osebni asistenci; o volitvah v programski svet RTV Slovenije.

 

19.05.2015– ZDIS; ZSSS

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Podpis pogodbe za usposabljanje brezposelnih in zaposlenih invalidov v Termah Olimje.
Podpis potrdil za udeležence rehabilitacijskega programa v Termah Zreče.

Sestanek na ZSSS s g. Goranom Lukičem. Sestanka sva se udeležila: Drago Novak, predsednik ZDIS in Cveto Tovornik, predsednik DI Ljubljana Center.
Predstavil sem problematiko delovnih invalidov:

  • glede pokojninske reforme za delavce/ke invalide, ki so na dan 31.12.2012 bili zaposleni na 4 ure in niso bili prijavljeni na ZRSZZ;
  • glede zaposlovanja invalidov – Zakon o urejanja trga dela;
  • glede obdavčitve delovnih invalidov – Zakon o dohodnini;

g. Lukič nam je predstavil problematiko delodajalcev, da vedno več invalidov dajo na Komisijo za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidov, invalide/ke, ki so stari 53 ali 54 let (imajo od 36 do 38 let delovne dobe, nimajo pa zaščite za stare delavce, meja je 55 let).
Dogovorili smo se, da mu posredujemo gradivo za pokojninsko reformo, ko jo bo pripravil PIC, za obdavčitev delovnih invalidov in dogovorili smo se, da je potrebno urediti zaposlovanje invalidov za daljše obdobje, ne pa javna dela.

 

21.05.2015– ZDIS

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Podpis pogodbe za najem računalnikov, zaradi usposabljanja EK.
Razgovor s predsednikom in člani Komisije za socialne in zdravstvene zadeve.
Razgovor s predsednikom g. Srečkom Matkovičem o delovanju društva.

 

22.05.2015 – Delovni obisk ODI Zgornje Posotelje, Rogaška Slatina

Prisotni ODI Zgornje Posotelje: ga. Betka Šeligo Plavčak, predsednica ODI; ga. Marija Ribič, tajnica ODI in ga. Ida, blagajnik ODI.
Prisotni s strani ZDIS: mag. Tanja Hočevar, sekretarka ZDIS in Drago Novak.
Razgovor s predsednico društva ga. Betko Šeligo Plavčak o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih, o občini po meri invalidov in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Poročala nam je, da se prijavljajo na vse razpise občin, katere društvo pokriva. Izvajajo vseh 8 posebnih socialnih programov. Dogovorili smo se, da bo sekretarka posredovala po e-mailu Pravilnik o izjemnih pomočeh in vzorec pravilnika o izplačilih prostovoljcem na DI.
Predsednica ODI ga. Betka se bo na občini pozanimala glede ureditve vpisa poslovnih prostorov v ZK. Imajo poverjenike, ki obveščajo članstvo. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

 

23.05.2015 – 16. srečanje vojnih invalidov Slovenije – športna dvorana OŠ Koper

Udeležil sem se 16. srečanja vojnih invalidov Slovenije, v športni dvorani osnovne šole Koper.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ob tej priložnosti je Zvezi društev vojnih invalidov Slovenije vročil odlikovanje srebrni red za zasluge za vsestranski prispevek pri uveljavljanju interesov vojnih invalidov, za ohranjanje spomina na partizansko saniteto in zasluge pri krepitvi domoljubja.
Udeležence srečanja sta pozdravila še: ga. Janja Žagar, predsednica Društva vojnih invalidov Slovenske Istre; podžupan MO Koper g. Peter Bolčič; g. Janez Podržaj, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije.
Kulturni program so izvedli Tržaški partizanski pevski zbor »Pinko Tomažič" in Plesna skupina Osnovne šole Koper.
V nadaljevanju so sledili razgovori s predstavniki invalidskih organizacij, državnega zbora, FIHO-ta, ministrstva za obrambo RS.

 

26.05.2015 – ZDIS; Okrajno sodišče v Ljubljani

Razgovor s predsednico ga. Hildo Hladnjak in člani Komisije za informiranje.

Sestanek s predsednico DI Ljubljana Šiška ga. Ano Pintar glede delovanja društva in ostalih problemov, ki so se pripetili.

Na povabilo omenjenega sodišča sem se udeležil poravnalnega naroka in prvega naroka za glavno obravnavo glede poslovnih prostorov ZDIS.

 

27.05.2015 – Delovni obisk MDI Litija in Šmartno pri Litiji

Prisotni MDI Litija: g. Miro Vidic, predsednik MDI; ga. Vera Bric, podpredsednica MDI; g. Jože Pančur, predsednik NO in ga. Mojca Bajc, tajnica MDI.
Prisotni s strani ZDIS: mag. Tanja Hočevar, sekretarka ZDIS in Drago Novak.
Razgovor s predsednikom, podpredsednico in predsednikom NO društva o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih, o investiciji in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik nam je poročal, da izvajajo vse programe, vzporedno pa jim ogromno energije in sredstev pobere investicija. Velikemu številu uporabnikov prispevajo za kopalne karte, kulturne prireditve, itd… Povedal je tudi, da teh programov ne bi znal izvesti, če ne bi imel pri administraciji pomoč s strani ga. Mojce Bajc in ga. Tine Cerar.
Povedal je tudi, da imajo problem z delavko preko javnih del.
Ogledali smo si investicijo, ki počasi napreduje, zaradi premalo sredstev, ki bi jim morala zagotoviti občina. Letos imajo v proračunu zagotovljeno samo 10.000,00 € sredstev.

 

Usposabljanje za aktivno življenje in delo v DI Mežiške doline, 29.05.2015

Na povabilo DI Mežiške doline, ki je izvedlo usposabljanje za člane organov društva, komisij, poverjenikov na temo «Opolnomočenje invalidov za nosilce aktivnosti na društvu invalidov«.
Pozdravila nas je ga. Urška Gostenčnik, predsednica DI Mežiške doline, ki je predstavila društvo.
Na tem usposabljanju sem predstavil delo ZDIS.
Naslednje predavanje je izvedla sekretarka mag. Tanja Hočevar, ki je govorila o posebnih socialnih programih na DR in na LR, o aktih, o virih financiranja, osveščanju in obveščanju članov, varstvo osebnih podatkov, itd…
Predavala je tudi ga. Tatjana Bečaj, ki je predstavila letno poročilo in vse, kaj spada k letnemu poročilu.
Po končanih predavanjih so nam postavili vprašanja na katera smo jim odgovarjali.