DI Hrastnik: Tržnica hrastniških društev, organizacij in malih podjetij

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) se je v torek, 16. junija, predstavilo na Tržnici hrastniških društev, organizacij in malih podjetij. Tržnica je potekala v sklopu Poletnega festivala hrastniške knjižnice, ki ga je od 15. do 17 junija organizirala Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik. Na lokaciji hrastniške tržnice se je predstavilo približno 30 društev, organizacij in malih podjetij, kar je največ v 6-letni zgodovini tržnice v sklopu Poletnega festivala hrastniške knjižnice.

Tako kot vsa leta poprej sva tudi letos aktivnosti DI Hrastnik na tržnici predstavljala Jerica Laznik in Gregor Erman. S pripravami na predstavitev začela že precej pred 16. junijem, kajti pripraviti je bilo potrebno ves razstavni material: od izdelkov ročnih del in osvojenih pokalov naših športnikov do letnih biltenov in koledarčkov, seveda pa nista manjkala niti naš prapor in stekleno priznanje Občina po meri invalidov, s katerim se ponašamo že od leta 2006. Tako „oborožena”, dobre volje in polna informacij za zainteresirane obiskovalce sva Jerica in Gregor predstavljala DI Hrastnik na stojnici od 17. pa vse do 21. ure.

Zaradi rekordno velikega števila društev, organizacij in malih podjetij, ki je predstavljalo svojo dejavnost na tržnici, smo bili letos vsi razstavljavci omejeni z manjšimi stojnicami oz. z eno razstavno mizo. Kljub manjšemu razstavnemu prostoru kot v preteklih letih sva z Jerico pestro predstavila aktivnosti DI Hrastnik, hkrati pa sva poskrbela tudi za kakšen prigrizek in seveda tudi za to, da so si obiskovalci naše stojnice lahko malce poplahnili grlo v sicer ne ravno prevročem vročem dnevu. Deležna sva bila kar precej pozornosti obiskovalcev. Nekatere je zanimalo delovanje društva, drugi so se bolj posvetili resnično umetniškim izdelkom ročnih del naših članic in članov, tretje pa so pritegnili osvojeni pokali naših športnic in športnikov. Še posebej ponosno sva omenjala naslov državnega prvaka v ribolovu, ki ga je pred dnevi osvojil naš ribič Edvard Pufler.

Tržnico hrastniških društev, organizacij in malih podjetij pa niso bogatile le številne stojnice, temveč tudi izredno bogat spremljevalni program. Na spremljevalnem programu so sodelovali:

• folklorna skupina,
• Tanja s svojimi plesalkami zumbe,
• skupina Mravljice Vrtca Hrastnik,
• plesne skupine ŠKD Feniks,
• Ženski pevski zbor Svoboda Dol pri Hrastniku,
• Rudarska godba Hrastnik ter
• Steklarska godba Hrastnik, ki so jo spremljale steklarske mažorete.

Jerica in Gregor sva zadovoljna s predstavitvijo DI Hrastnik, naša stojnica je bila bogato založena in tudi lepo obiskana. Na stojnici DI Hrastnik nismo ničesar prodajali, samo predstavljali smo delovanje našega društva, nudili obiskovalcem kakšen manjši prigrizek in požirek ter se zabavali. Za dodatno zabavo obiskovalcev stojnice DI Hrastnik so poskrbele tudi „pojoče rože“. Rožice iz papirja, ki so jih izdelale naše članice sekcije ročnih del imenovane Sončnice in smo jih razstavljali, seveda niso bile pojoče, vendar vsakdo, ki je pihnil vanje, je zaslišal pesem „Mamica je kakor sonček…“ Pod našo razstavno mizo se je namreč za praporjem skrivala mala Hana, ki je prav lepo zapela to pesem in tako ustvarjala vtis, da rožice iz papirja po pihanju vanje resnično pojejo. Bilo je res zabavno.

V tako sproščenem vzdušju sva Jerica in Gregor navezala tudi stike s predstavniki nekaterih drugih društev in tako razširjala možnosti za meddruštveno sodelovanje DI Hrastnik v prihodnje. Pomembno je, da se glas o DI Hrastnik in njegovih aktivnostih širi med ljudmi tudi v takšni obliki.

 

Gregor Erman

 

Ogled galerije slik.