DI Hrastnik: "Predavanje Srčno žilne bolezni – kako jih preprečujemo?"

Društvo invalidov Hrastnik je v petek, 22. maja 2015, organiziralo aktualno predavanje, namenjeno vsem, ki se želijo odločno soočiti z najpogostejšim vzrokom za smrt v sodobni družbi in Sloveniji. O prepoznavanju in preprečevanju nastanka srčno žilnih bolezni je povsem polni dvorani Mrežnega podjetniškega inkubatorja Regionalnega centra za razvoj – RR center Hrastnik predaval doktor medicine Ladislav Golouh.

Predavatelj nam je predstavil pravi pristop pri preprečevanju srčno žilnih bolezni oz. pri lajšanju že obstoječe bolezni. Splošno razširjenim srčno žilnim boleznim v sodobni družbi se najbolj učinkovito zoperstavimo s pravilno prehrano, z zdravim življenjskim slogom in zmanjševanjem stresa.

Pri vsakem obroku naj bi vedno najprej začeli z zelenjavo ali s sadjem, kajti zelenjava vsebuje kisline, ki topijo holesterol. Nato se kaže posladkati s sladico in šele ob koncu obroka naj bi zaužili meso oz. ocvrt krompir, ki vsebujeta več holesterola. Med glavno jedjo je priporočljivo tudi srebati juho, da se maščobe hitreje topijo. S tako pripravljenimi in zaužitimi obroki naredimo pomemben korak k zmanjševanju ogroženosti zaradi srčno žilnih bolezni.

Poleg pravilne prehrane je zelo pomemben tudi zdrav življenjski slog. Razgibavali oz. aktivno gibali naj bi se 5-krat tedensko po 30 minut oz. 3-krat tedensko po 60 minut. Z aktivnim gibanjem je mišljena telesna dejavnost, pri kateri se malo zadihamo in tako pospešimo krvni obtok.

Brez skorajda vsakodnevnega stresa si danes že težko predstavljamo življenje, zato je zelo koristno, da se svak dan vsaj za 10 do 15 minut umirimo in poglobimo vase. Tako lahko sami preverimo, kateri del telesa je najbolj izčrpan, in se hkrati tudi resnično odpočijemo.

Po skorajda dveh urah zanimivega in poučnega predavanja o zdravem prehranjevanju in aktivnem življenjskem slogu, smo slušatelji spoznali, kaj vse lahko sami storimo za naše boljše počutje in zmanjševanje ogroženosti zaradi srčno žilnih bolezni. Verjamem, da je bil tudi predavatelj Ladislav Golouh zadovoljen v naši družbi, kajti napovedal je, da se bo v prihodnje še z veseljem vrnil k nam s kakšno aktualno zdravstveno temo.

 

Gregor Erman