DI Hrastnik: Aprilski planinski pohod

Planinci društva invalidov Hrastnik smo z nestrpnostjo čakali dan, ko se bomo spet podali na naše planinske pohode. Za prvi pohod v letu 2015 si zamislili vnovično raziskovanje obronkov Hrastnika. Glede na to, da smo tudi v lanskem letu že dvakrat spoznavali različne dele naše občine, smo se odločili, da se tokrat podamo še čez dolino Bobna, čez Ostenk, do cerkvice sv. Marka ter nato čez Ojstro na Plesko in Prapretno.

V sredo, 29. aprila, se nas je tako zbralo devet pohodnikov na stalnem zbornem mestu - tržnici v Hrastniku. Pohodniki smo ves čas klepetali in občudovali lepo speljano in razširjeno cesto po dolini Bobna. Niti asfalt, niti strmina do cerkve sv. Marka nas nista motila. Od bivše gostilne pri Božič se nam je razkril čudovit pogled proti kalski planini, Mrzlici in Katarini.

Po uri in pol hoje smo si privoščili kratek odmor. Še kako so prijali sendviči in različna peciva, ki smo si jih kupili v pekariji na tržnici v Hrastniku. Naselje nad cerkvijo sv. Marka, to je Ojstro, predstavlja manjša skupina hiš, ki pa so vse tako urejene, da kar nismo mogli odtegniti pogledov zlasti z vrtov z rožicami.

Ko smo pot nadaljevali, se nam je na desni strani prikazalo Trbovlje s Sv. Planino v ozadju. To je bila naša pred lanskoletna pohodna pot, sicer z drugega izhodišča. Kaj hitro smo prispeli na makadamsko cesto Hrastnik - Trbovlje in bili precej presenečeni nad urejeno okolico, zlasti nad ribnikom in klopmi okoli njega. Čudovit prostor za počitek po sprehodu do te točke. Sprehodili smo se do Pleskega in naprej do Prapretnega, kjer nam je zaslužena kava v Kokos baru, še kako prijala.

Kljub temu, da sprva pohod ni bil videti zanimiv, smo na koncu ugotovili, da nam je bilo vsem zelo lepo in prijetno. Dogovorili smo se, da bo naš naslednji pohod zadnjo sredo v maju, torej 27. maja, podali pa se bomo na Kope in nadaljevali do Ribniške koče na Pohorju.

Pridite, lepo nam bo!

 

Vodja planinske sekcije,
Antonija Zupančič