Delavnica »Izdelki iz gline«

Poročilo delavnice »IZDELKI IZ GLINE« ki je potekala v dneh od 05.03. do 12.03.2015 v » DOMU ZDRAVJA ZDIS« v Radencih.
 

Delavnico sem vodila po navodilih ZDIS-a in z osebami, ki so bila poslana na to izvajanje.

Prvi dan sem opravila formalnosti z oskrbnico in prijavo udeležencev delavnice, jih odpeljala na kosilo v hotel ter pozneje na kopanje. Zvečer smo imeli spoznavni večer.

Drugi dan smo začeli z delom. Spoznali smo glino, nekaj teorije o materialu, o orodjih, ki jih potrebujemo za izdelavo izdelkov. Po teoretičnem delu, smo začeli z izdelavo jajca, ki je osnova za izdelavo portreta. Jajce je zelo zahteven izdelek, zato smo ga delali vse do kosila.

Tretji dan smo izdelali nekaj cvetja, med katerimi je bila vrtnica, anemona, tulipan in na koncu še okrasno skledo.

Zaradi mraza, ki nas je presenetil ponoči, smo morali četrti dan izdelati dve novi jajci, saj sta le-ti zmrznili in počili. Izgubljen jajci smo z delom v večernih urah nadoknadili. Izdelali smo tudi deklico z dolgo obleko. Ker so za izdelavo takšnih figur potrebna stojala, smo si pomagali s steklenicami vode, ki smo jo na koncu morali popiti, saj so zamaški ostali v figurah.

Peti dan smo delali okrasne predmete za na steno; srčke, podkvice in še nekaj vrtnic.

Šesti dan smo pričeli s portretom oziroma z doprsnim kipom. To je bil najzahtevnejši izdelek in zato so udeleženci potrebovali veliko moje pomoči. Končno nam je prišlo prav tudi jajce.

Ob zaključku delavnic je sledilo zavijanje izdelkov in še nekaj prijetnih uric ob izdelovanju rožic iz krep papirja in ocenjevanju delavnice ter generalno čiščenje.

Delavnico smo zapustili polni lepih spominov in zadovoljni ter z obljubo, da se čez mesec dni zopet srečamo.

 

Mentorica
Marjana Halužan