MDDI Celje: »Občina po meri invalidov« - sestanek invalidskih društev na MDSS Celje

Kjer je volja, tam je pot ...
Skupaj smo močnejši, skupaj smo pametnejši,
Vsi enaki, vsi enakih možnosti ...

»Občina po meri invalidov« - sestanek invalidskih društev na MDSS Celje

Dobili smo potrdilo, da smo se prav odločili, odločili, da se prijavimo za pridobitev listine "Občina po meri invalidov" in s tem še okrepili sodelovanje med sorodnimi društvi. Sestali smo se že večkrat, danes pa je bilo druženje prav posebno, nepozabno.

Na povabilo predsednika in tajnice medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje, smo se sestali v njihovih prečudovitih prostorih. S svojo prisotnostjo nas je tudi počastil župan občine Vojnik Branko Petre.

Prisrčen pozdrav vodstva v sejni sobi, ki je lepo urejena, svetla , ki daje vtis prijaznosti in domačnosti, smo se počutili kot del njih, kot da nismo prvič tukaj.

Po uvodne delu sestanka nas je gdč. Jasmina seznanila s projekti, ki so se v občini Vojnik že opravili. Prav veseli smo bili, da smo uspeli z nakupom dveh slušnih zank, ena v cerkvi v Novi Cerkvi bo v kratkem že delovala. Skupaj smo se odločili, da občane seznanimo s slušno zanko in opravimo uradno otvoritev.

To je še posebej odlična pridobitev za tiste, ki imajo slušne aparate.

Veseli smo tudi, da se je knjižnica Vojnik odzvala na našo prošnjo in nalepko z znakom invalida s telefonsko številko, ki je že nameščena.
V nadaljevanju smo se pogovorili o nadaljnjem medsebojnem sodelovanju in o programih, ki se bodo v bodoče izvajali.

Nato nam je ga. Janja prikazala branje v Brajlovi pisavi in povedala zgodovino pisave, ki jo uporabljajo. Navdušeni smo bili nad slikanico za otroke, ki jo je sama opremila z Brajlovo pisavo.

Ogledali in preizkusili smo se tudi z njihovimi družabnimi igrami.

Da je volja pot do uspeha nam je prikazala študentka gdč. Sanja, ki svoj študij že uspešno končuje.
Prikazala nam je delo z računalnikom, kako priti do knjig, ki jih slepe osebe uporabljajo-poslušajo. Nato smo pogledali ročna dela njihovih članov, šah in druge družabne igre, s katerimi si krajšajo čas.

Kavico nam je skuhala gospa, ki je slepa in v vzorno urejeni kuhinji smo se družili in poklepetali.

Joj, kako malo je potrebno, da nas nekdo osreči in nam da elan in vspodbudo za naprej. Gostitelji so res vir dobre volje, prijaznosti in topline.

Bela palica, ja bela palica je njihov nepogrešljiv pripomoček.
Ne sramujejo se ga, spoznajmo ga tudi mi in osvestimo ljudi s pomenom bele palice.
Sramujemo pa se včasih lahko vsi, ki smo neosveščeni, ki smo včasih premalo strpni, premalo strpni do ljudi, ki zmorejo nemogoče.

Hvala vam dragi in spoštovani prijatelji za nepozabno druženje, za toplino in prijaznost, ki smo je bili deležni!
Hvala g. predsednik Edi in ga.tajnica Vesna.

So stvari, ki jih z nobenim denarjem ni moč kupiti, dobiš pa jih tako, kot smo jih danes dobili mi, člani različnih invalidskih društev.

Dragica Mirnik, 
predsednica MDDI Celje