DI Sevnica: Aktivno delovanje Društva invalidov Sevnica

V organizaciji Društva invalidov Sevnica je v Loki pri Zidanem Mostu 27. januarja potekalo usposabljanje na temo opolnomočenja invalidov za nosilce aktivnosti v društvu invalidov. Usposabljanje sta vsebinsko izvedla predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Drago Novak, ki je predstavil organiziranost Zveze, izvajanje programov ter cilje Zveze na ravni države, ter sekretarka Zveze mag. Tanja Hočevar, ki je spregovorila o posebnih socialnih programih na državni ravni, povezanosti posameznih društev z občinami in aktualnih projektih.

Predsednik Društva invalidov Sevnica Franc Boljte je zbranim predstavil delovanje društva, ki je lani obeležilo štiri desetletja delovanja in šteje preko 500 članov z območja občine Sevnica. Društvo je del državne Zveze ima status invalidske organizacije in status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva. Delovanje društva je za člane in celotno lokalno skupnost velikega pomena, saj v svojih ciljih povezujejo aktivnosti za boljše socialno vključevanje invalidov ter njihovo aktivno življenje in delo, pomoč pri ohranjanju telesnega zdravja in ohranjanje fizične kondicije, izjemno pomembno pa je tudi vzpostavljanje stikov preko druženja in ohranjanja družbene mreže. Organizirajo razna izobraževanja, v programe vključujejo športne aktivnosti ter spodbujajo k ustvarjalnosti in kulturni dejavnosti.

Predsednik društva se je vsem članom in Zvezi, pa tudi Občini Sevnica, zahvalil za dobro sodelovanje. V razpravi je bil med drugim postavljen projekt »Občina po meri invalidov«, ki poteka v 19 slovenskih občinah in bo v prihodnosti izziv in cilj tudi za sevniško občino.

 

Mojca Sešlar