Poročilo predsednika ZDIS - december 2014

02.12.2014 – Razstava ročnih del ODI Zg. Posotelje; Proslava ob mednarodnem dnevu invalidov Koroške regije – Ravne na Koroškem

Razstavo ročnih del članov društva ODI Zg. Posotelje – zelo lepa, je otvoril župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič. Kulturni program so izvedli: harmonikar Boštjan; moški pevski zbor.
Povezovalec in vodja programa je bil član društva g. Franci Žerjav.

Udeležence na odprtju razstave je pozdravil podpredsednik Anton Vodušek; župan občine Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič; predsednik ZDIS; predsednica KOO Celjske regije ga. Dragica Amon Mirnik; predsednik DI Hrastnik g. Rajko Žagar.
Prisotni so bili: župan občine Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič; podžupan občine Šmarje pri Jelšah David Stupica; župan občine Rogatec Martin Mikulič; županja občine Kozje Milenca Krajnc; župan občine Podčetrtek Peter Misija; bivši župan občine Kozje Andrej Kocman; direktorica Zavoda za kulturo Klavdija Redenšek; tajnik občine Rogaška Slatina Marjan Čuješ.
Z župani in tajnikom smo se pogovarjali o projektu »Občina po meri invalidov«.

Proslava ob mednarodnem dnevu invalidov Koroške regije – Ravne na Koroškem

DI Mežiške doline je organiziralo osrednjo regijsko proslavo ob Mednarodnem dnevu invalidov in zaključek Pedagoške akcije.
Prisotni so bili vsi predstavniki vseh koroških društev invalidov; sekretarka ZDIS mag. Tanja Hočevar; slavnostni govornik in župan občine Ravne na Koroškem, gospod dr. Tomaž Rožen.
Na začetku proslave so nam Šentanelski pavri zapeli himno – Zdravljico. Pozdrav in napoved proslave je vodila ga. Arijana, ki je čudovito vodila in povezovala proslavo.
Predsednica DI Mežiške doline ga. Urška Gostenčnik je pozdravila vse navzoče in čestitala ob mednarodnem dnevu invalidov.
Po govoru predsednice so nam zapeli pesem invalidi iz VDC Črne na Koroškem – Mlada srca.
V nagovoru sem v imenu ZDIS pozdravil vse udeležence proslave, povedal, da je pravica do polnega in enakopravnega vključevanja in sodelovanja v družbi zapisana v Konvenciji o pravicah invalidov in s tem, ko jo je leta 2008 Republika Slovenija ratificirala, se je zavezala k njenemu uresničevanju. Na odpravo ovir se v svojem bistvu osredotočata tudi Evropska strategija o invalidnosti 2010 – 2020 in Akcijski program za invalide 2014 – 2021, kjer je zapisano, da so invalidi zmožni enakovredno prispevati k razvoju družbe in da njihove zmogljivosti še niso v celoti realizirane zaradi prenekaterih ovir in zmanjšane dostopnosti, s katero se invalidi srečujejo v življenju.
Vsem invalidkam in invalidom ter ljudem dobre volje, ki jim je mar za kvalitetno življenje invalidov, pa sem čestital ob Mednarodnemu dnevu invalidov!
Predsednik KOO Koroške regije g. Jože Freidl je pozdravil vse navzoče in podal svoj nagovor ob proslavi.
Priznanja učencem za najboljše prispevke u okviru pedagoške akcije sta podelila g. Jože Freidl in ga. Urška Gostenčnik.
Imeli so bogat kulturni program. V kulturnem programu so sodelovali: Šentanelski pavri; Mlada srca iz VDC Črne na Koroškem; učenci iz OŠ Šentanel so pripravili skeča in zapeli pesem; harmonikarski orkester KUD PV Ravne.
Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.

03.12.2014 – ZDIS; Sprejem pri predsedniku RS g. Borutu Pahorju, predsedniku Državnega zbora RS dr. Milanu Brglezu in predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju

Urejanje tekočih zadev na ZDIS.

Sprejem za vse invalidske organizacije, ki so ga priredili predsednik RS g. Borut Pahor, predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Spregovoril je g. Borut Pahor, predsednik RS o mednarodnem dnevu invalidov, ter povedal načelo: »Nič o invalidih brez invalidov«, katerega bi morali upoštevati Vlada RS, poslanci. Spregovoril je tudi g. Boris Šuštaršič, predsednik NSIOS o težavah besede invalid, invalidnost, glede financiranja, glede zakona o davku o igrah na srečo.
Po končanem uradnem delu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.

Podal sem intervju televiziji ZDGNS glede zaposlovanja invalidov, invalidskih podjetjih in kvotnega sistema.

05.12.2014 – ZDIS; OE ZRSZZ Sevnica

Podelitev listine »Občina po meri invalidov« občini Dravograd.

Svečana podelitev listine »OBČINA PO MERI INVALIDOV« - prejemnici občini Dravograd je bila 5.12.2014 ob 16.00 uri v večnamenski dvorani PGD Črneče, Črneče 145.
Govorniki so bili: Drago NOVAK, predsednik ZDIS; g. Boris ŠUŠTARŠIČ, predsednik NSIOS-a; prof. Zora TOMIČ, predsednica projektnega sveta ZDIS za projekt »Občina po meri invalidov«; županja občine Dravograd ga. Marijana CIGALA; predsednik DI Dravograd g. Slavko HALOŽAN in slavnostna govornica ga. Metka Jeromelj, predsednica Sveta za invalide pri občini Dravograd.
V svojem nagovoru sem v imenu ZDIS pozdravil zbor, izrazil priznanje občini za dosedanje delo, ki ga je izvedla, ter se zavezala, da bo s konkretnim programom in dogovorom odgovorna za čim bolj kvalitetno življenje vseh občanov, tudi invalidov.
Čestital sem jim ob Mednarodnem dnevu invalidov.
Podelil sem listino in skulpturo županji občine Dravograd in skulpturo predsedniku DI Dravograd.
Izvedli so zelo lep kulturni program, v katerem so nastopali: četrtošolka Ajša je prebrala spis;
citrarka Eva Vravnek; mešani pevski zbor Črneče pod vodstvom Maruše Mavrič in harmonikarji skupine Diatonik.
Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.

08.12.2014 – ZDIS; Invalid – športnik leta 2014

Svečana prireditev se je odvijala v ponedeljek, 8.12.2014 ob 16.30 uri v Austria Trend Hotelu v Ljubljani.
Govorniki so bili: Damijan LAZAR, predsednik ZŠIS-POK; prof. dr. Helena BURGER, dr. med., strokovna direktorica URI-SOČA in slavnostna govornica dr. Andreja BARLE LAKOTA, državna sekretarka MIZŠ.
Izvedli so zelo lep kulturni program, v katerem sta nastopala Boštjan Grabner in Klemen.
Podelili so bronasta, srebrna in zlata priznanja. Za 40. letno delo je prejel zlato plaketo Jože Okoren.
Invalidka - športnica leta 2014 je strelka Veselka Pevec, ki je članica slovenske reprezentance v streljanju.
Invalid – športnik leta 2014 je strelec Gorazd Francek Tiršek.
Ekipno so športnice in športniki leta odbojkarice sede in strelci.

09.12.2014 – Podelitev listine »Občina po meri invalidov« - občini Slovenska Bistrica

Svečana podelitev listine »OBČINA PO MERI INVALIDOV« - prejemnici občini Slovenska Bistrica je bila 9.12.2014 ob 16.00 uri v avli Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.
Govorniki so bili: Drago NOVAK, predsednik ZDIS; g. Goran KUSTURA, tajnik NSIOS-a; prof. Zora TOMIČ, predsednica projektnega sveta ZDIS za projekt »Občina po meri invalidov«; župan občine Slovenske Bistrice g. dr. Ivan ŽAGAR; predsednik DI Črešnjevec g. Anton KOLAR; podžupan in predsednik Sveta za invalide občine Slovenska Bistrica.
V svojem nagovoru sem v imenu ZDIS pozdravil zbor, izrazil priznanje občini za dosedanje delo, ki ga je izvedla, ter se zavezala, da bo s konkretnim programom in dogovorom odgovorna za čim bolj kvalitetno življenje vseh občanov, tudi invalidov.
Čestital sem jim ob Mednarodnem dnevu invalidov.
Podelil sem listino in skulpturo županu občine Slovenska Bistrica in skulpturo predsedniku DI Črešnjevec.
Izvedli so zelo lep kulturni program, v katerem so nastopali: skupina Orfejčki iz OŠ Minke Namestnik Sonje, skupina Navihanci iz VDC Polž enota Slovenska Bistrica in PZ društva invalidov Črešnjevec; moderatorka programa je bila ga. Jana Jeglič.
Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.

10.12.2014 – ZDIS; 49. seja UO Fiesa

Seje UO Fiesa sva se udeležila s članico UO Fiesa in podpredsednico ZDIS ga. Zdenko Ornik.
Zapisnik 47. seje in 48. seje UO Fiesa smo potrdili z dopolnitvami.
Dvigalo – Imovina pripravila dopis za varstvo kulturne dediščine občini Piran.
Sprejeli smo sklep, da se strinjamo s ponujeno ceno Telekoma in naj posredujejo osnutek pogodbe.
Pod točko 2 smo pregledali ponudbe za I. fazo obnove Hotela Fiesa.
Sprejeli smo sklep, da predsednik kompleksa Fiesa uredi s ponudniki še kakšen popust in podpiše pogodbe z izvajalci. Nadzor nad izvajalci bo izvajala družba Imovina d.o.o..
Naslednjo sejo želimo imeti v Hotelu Fiesa, da pregledamo izvedena dela.
Pod točko 3 (razno) smo sprejeli, da na naslednji seji določimo cene za uporabnike.
Do naslednje seje pripraviti po zapisnikih nerealizirane sklepe (tožba Urbano, tožba najemnice trgovine, itd..) – poročilo Imovine.

Usposabljanje za aktivno življenje in delo – za zaposlene in brezposelne invalide; Terme Ptuj, 12.12.2014

V Termah Ptuj je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla Usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide.
Usposabljanja se je udeležilo 88 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev.
Udeleženci so poslušali predavanje ga. Sanje Jablanovič: » Pravice invalidov.«
Po kosilu so udeleženci sodelovali v štirih delavnicah: » Kronični duševni stresi in kako si lahko pomagamo« - dr. Breda Sobočan; »Aktivnosti Zavoda RS za zaposlovanje za brezposelne invalide« - Lea Kovač; »Kako se lahko invalid ubrani pred nasiljem? (osnove in nadaljevanje)« - mag. Robert Ferenc; »Vzpostavitev pozitivnega stika s sogovornikom in samim seboj« - dr. Janez Mekinc.
Obdarili smo udeležence usposabljanja z čudovitimi izdelki, ki jih je izdelalo DI Dravograd.
V četrti delavnici sem bil komentor pri dr. Janezu Mekincu.
Po večerji smo za udeležence priredili družabno srečanje - silvestrovanja.

17.12.2014 – Zbor etažnih lastnikov apartmajskih enot Turističnega naselja Terme Ptuj

Udeležil sem se zbora etažnih lastnikov ob 10.00 uri, v salonu stavbe Apart hiše.
Zbor lastnikov je potekal po naslednjem dnevnem redu.
Dnevni red :

  1. Določitev osebe, ki vodi zbor, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika.
  2. Ugotovitev prisotnosti in potrebne večine za veljavnost sprejemanja sklepov.
  3. Poročilo o delu upravnika za koledarsko leto 2013 (november, december 2013), sprejem in potrditev finančnega poročila.
  4. Plan vzdrževanja skupnih delov stavbe za enoletno obdobje 2015:
    • Ureditev keramike (odstranitev obstoječe keramike, nova keramika) pred vhodnimi vrati Vil 1-6
    • Ureditev keramike na sprednjih balkonih apart hiše (strošek se razdeli med lastnike balkonov)
    • Odstranjevanje plazilk/ovijalk na apart hiši
    • Podiranje dreves na funkcionalnih zemljiščih
    • Sanacija žlot na strehahvseh stavb
    • Odprava pomanjkljivosti iz Varstva pred požarom – gasilniki (vse stavbe)
    • Zamenjava nadtalnega hidranta (celotno naselje)
  5. Plan dela za 5 letno obdobje 2015-2020:
    • zamenjava stavbnega pohištva (vhodna vrata in okna v skupnih prostorih)
    • izdelava izolacijske fasade
  6. Sprejem in potrditev hišnega reda
  7. Namestitev bojlerja za toplo vodo v posameznih enotah (kjer to še ni urejeno)
  8. Servisni pregledi sistema javljanja požara (vse stavbe)
  9. Pregledi elektro instalacij, zasilne razsvetljave in meritve strelovodov s podajo merilnega protokola (vse stavbe)
  10. Potrditev vsakoletnega izvajalca rednega pregleda gasilnikov in hidrantov
  11. Izbira novega vzdrževalca/urejevalca okolice
  12. Razno:
    • Zamenjava obtočne črpalke v toplotni postaji
    • Zvišanje mesečnih vplačil v rezervni sklad

Sprejeli smo sklep, da se posreduje lastnikom zapisnik zbora in glasovnice o sprejetih sklepih na zboru lastnikov.
S strani Term Ptuj je bila prisotna ga. Milena Mojzeš, direktorica hotelov v Termah Ptuj.
Zapisnik zbora sledi od upravitelja Kommunio d.o.o.
Zbor je vodila ga. Gordana Majhen, ki bo tudi zapisnikar tega zbora. Overovatelja zapisnika sta bila potrjena ga. Zinka Poštrak in ga. Kristina iz apart hiše.
Sklepčni smo bili: v apart hiši, Vila 1, Vila 3, Vila 4 in Vila 5.
Sprejeli sklep za zvišanje zbiranja rezervnega sklada iz 0,20€/m2 na 0,60€/m2..
Na obratovalne stroške bodo obremenili ureditev keramike pred vhodnimi vrati vil in apart hiše, ker ni zbranih zadosti sredstev v rezervnem skladu.
Podiranje dreves se bo isto izvedlo preko obratovalnih stroškov.
Za sanacijo žlot in strehe se pridobijo še nove ponudbe.
Odprava pomanjkljivost iz Varstva pred požarom se bo financiralo iz rezervnega sklada.
Zamenjava nadtalnega hidranta se bo financiralo iz rezervnega sklada
Zapisnik zbora etažnih lastnikov sledi.
Naslednji zbor etažnih lastnikov bo 15.4.2015 ob 10.00 uri na istem mestu.

19.12.2014 – ZDIS; 20. let ZDVIS

Na 20. obletnici delovanja ZDVIS so bili prisotni: podžupan MO Ljubljana g. Dejan Crnek; mag. Uroš Krek, iz kabineta predsednika RS; slavnostni govornik brigadir mag. David Humar, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske; g. Uroš Prikl, predsednik Odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide; ga. Ivica Žnidaršič, predsednica izgnancev; pobratene organizacije iz Črne Gore, Srbije, Trsta, Furlanije in Julijske krajine; častni predsednik g. Ivan Pivk. Prisotni so bili predsedniki in predsednice zvez: ZDIS, NSIOS, ZDSSS, Sožitja, Dlan, ZDCIVS, prisoten je bil tudi direktor FIHO-ta g. Štefan Kušar.
Izvedli so zelo lepo proslavo s kulturnim programom. V kulturnem programu so sodelovali: MPZ KUD Oton Zupančič Sora, Komorni orkester vojske RS, Franc Režek recitator svoje pesmi in povezovalec programa, ki je zelo lepo povezoval program.
Podelili so posebno priznanje ob 20. letnici delovanja ZDVIS g. Ivanu Pivku in g. Antonu Orožimu.
Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.