DI Trbovlje: Samostojni koncert pevskega zbora Knapovsko sonce

V Društvu invalidov Trbovlje je dolga leta tlela želja po ustanovitvi pevskega zbora. V novembru 2009 je bil zbor ustanovljen in glede na tradicijo rudarstva v naši dolini smo si člani izbrali ime »Knapovsko sonce«, kljub temu, da se tradicija rudarstva končuje. Naš pevski zbor nadaljuje 120 letno tradicijo zborovskega petja v trboveljski dolini.

Pevski zbor je bil ustanovljen z namenom druženja in povezovanja invalidov in njihovih simpatizerjev na področju kulture ter dvigovanja splošne kulturne ravni med člani. Izbor skladb, ki jih izvaja zbor je pretežno iz naše ljudske zakladnice in seveda prilagojen zmožnostim pevcev.

 Članice in člani se redno udeležujemo vaj, ki potekajo 1 x tedensko ali po potrebi večkrat, pod vodstvom zborovodkinje go. Katarine Marolt .
Že maja 2010 se je zbor prvič predstavil na reviji pevskih zborov Zveze delovnih invalidov Slovenije v Ajdovščini. Nato pa vsako leto znova - nastopali smo v Lenartu, Slovenj Gradcu, Brežicah, letos pa v Žalcu. Novembra 2013 smo se predstavili na reviji pevskih zborov v počastitev 120 letnice zborovskega petja v Trbovljah. Spomladi 2014 smo sodelovali na reviji pevskih zborov v organizaciji JSKD-ja v Trbovljah in Hrastniku.

V teh letih delovanja smo se predstavljali tudi na društvenih prireditvah in v domu starejših Franc Salamon Trbovlje. Z veseljem izkoristimo vsako priložnost, da lahko zapojemo in tako ponesemo glasbo med ljudi.

V petek, 21.11.2014 smo pripravili samostojni koncert ob 5-letnici delovanja zbora. Prireditev je potekala v dvorani Glasbene šole Trbovlje. Svoj nabor pesmi smo predstavili in zapeli v dveh delih. V prvem delu smo zapeli sedem pesmi.

Ob zaključku prvega dela koncerta je vodja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Trbovlje g. Zdravko Pestotnik podelil pevcem priznanja za večletno prepevanje v zboru – Gallusove značke . Za petletno prepevanje bronasto, za desetletno srebrno in več kot dvajsetletno zlato Gallusovo priznanje.

V drugem delu pa smo ob spremljavi izvrstnega harmonikarja g. Francija Vrtačnika zapeli in tudi scensko uprizorili ljudske pesmi, ki v nas, pa tudi poslušalcih vedno znova budijo čustva.

Po odzivu poslušalcev smo v ta petkov večer prinesli obilo dobre volje in pozitivne energije, saj so se nam spontano pridružili pri petju lepih narodnih pesmi.