DI Kranjska Gora: Predsedniku na pot

   Ja, pa ga imamo, namreč Drago Novak ing. se je  iz starega prelevil v novega predsednika ZDIS. Na volilnem zboru sedmega oktobra, gospodovega leta 2014 je pometel s konkurenco in se z veliko večino zavihtel na prestol Zveze delovnih invalidov Slovenije, kot novi / stari predsednik. Čestitamo g. predsednik.

   Naloga, katero si je oprtal na ramena v teh kriznih časih ni ne lahka ne enostavna. Res da ima reference in olajševalne okoliščine, ki jih prenaša iz že dveh predsedniških mandatov. Danes voditi šestdesettisoč glavo množico invalidov, devetinšestdeset invalidskih društev ni mačji kašelj. Društva so razmetana po različno »bogatih« regijah naše domovine. Usklajevanje tako različnih pogledov in zahtev invalidskih društev ni ne enostavno ne lahko. Da o lahkem gibanju na spolskem političnem parketu za pripravo invalidom prijaznih Zakonov ne govorim. 

Verjamem, da je vse nas prepričal s svojim dosedanjim delom in predstavljenim mandatnim programom na Zboru članov.

Najprej poglejmo kaj o predsednikovi nalogi govori Statut Zveze, nato pa še kaj pričakuje ljudski glas:

Predsednik Zveze, ki je hkrati predsednik upravnega odbora, predstavlja in v pravnem prometu zastopa Zvezo in je odgovoren za izvajanje sprejetih sklepov organov Zveze. Je odredbodajalec za izvrševanje finančnega načrta in podpisuje akte, ki jih sprejemata zbor članov in upravni odbor.

  • Predsednik skrbi za zakonitost in javnost dela predvsem s tem,
  • da je član upravnega odbora po svoji funkciji in mu predseduje,
  • predstavlja in zastopa Zvezo ter skrbi za izvajanje sklepov organov Zveze,
  • pooblašča druge osebe za izvrševanje določenih nalog,
  • odloča o izplačilih do višine, ki jo določi upravni odbor,
  • vodi in sprejema zunanje delegacije in predstavnike,
  • odloča o sodelovanju predstavnikov Zveze na strokovnih posvetih doma ali v tujini in odobrava službena potovanja,
  • lahko sklicuje tudi seje nadzornega odbora in častnega razsodišča,
  • za javnost podaja informacije, pojasnila in druge podatke o delovanju Zveze,
  • opravlja vsa druga dela, za katera je pooblaščen s tem statutom in s sklepi organov Zveze.
  • Predsednik lahko zadrži izvršitev sklepa upravnega odbora, s katerim se lahko povzroči motnja v poslovanju ali izguba. V takem primeru predsednik zadržani sklep predloži v obravnavo nadzornemu odboru, da poda o tem svoje mnenje ter ga nato da ponovno v odločanje upravnemu odboru.

Za svoje delo je predsednik odgovoren zboru članov. Njegov mandat traja 4 leta in se lahko po izteku mandatne dobe ponovi.

 

Kakšen naj bo predsednik ZDIS po ljudskem glasu!

Vsaka Zveza in društvo potrebuje svojega predsednika, ki je izvoljen izmed kandidatov na  Zboru članov Zveze. Člani morajo biti zelo pozorni, kakšnega predsednika si izvolijo, saj je od njegovih sposobnosti, dela in zagnanosti odvisno delovanje Zveze. Najpomembnejše osebnostne kvalitete, ki jih je potrebno pri predsedniku Zveze zasledovati, da bo lahko opravljal svoje naloge,  so delavnost, zagnanost, sposobnost, vodstvene sposobnosti in seveda poštenje.

delavnost

Vsi, ki se spoznamo na društvene dejavnosti vemo, da je v Zvezi vedno kaj za postoriti. Vedno se kaj dogaja, vedno se najde kak razpis, na katerega se je potrebno prijaviti ali pa je potrebno pripravljati kakšna poročila za izvedene projekte itd. Zato je zelo dobrodošlo, da je predsednik delovna oseba, ki je timsko naravnana, da lahko pomaga opraviti veliko dela in da ni tam samo zato, da delo deli naprej. Do sodelavcev mora biti strog in prijatelj hrati  Kot povsod drugje, mora biti vodja vzor drugim. Težko si je namreč predstavljati dejavnost Zveze ob nedejavnem predsedniku.

zagnanost

Zagnanost gre z roko v roki z delavnostjo. Zagnan predsednik pomeni razvoj in napredovanje Zveze. Njegov cilj je Zvezo spraviti na višji nivo, ne pa životarjenje in stopicanje na mestu.

sposobnost

Zagnanost in želja po delu pa nista dovolj, če človek ni sposoben svojih načrtov, oziroma načrtov Zveze udejanjiti. Zato je potrebno za predsednika izbrati nekoga, ki je v preteklosti že nekaj dosegel in ima za pokazati kakšne rezultate. Tukaj lahko gledate na delo Zveze ali na splošno v življenju.

vodstvene sposobnosti

Izredno pomembna karakteristika uspešnega predsednika Zveze so vodstvene sposobnosti. Od teh je odvisno kako bo Zvezo vodil. Če jih nima, se bo zelo težko znašel. Če pa jih ima, bo znal sodelavce motivirati in vspodbuditi k še boljšim dosežkom, kot bi jih sicer bili pripravljeni investirati v delovno mesto.

poštenje

Predsednik Zveze naj bo oseba z integriteto, ki si jo pridobi s svojim poštenim delovanjem znotraj Zveze in tudi sicer v življenju. Predsednik namreč odgovarja tudi za finančno poslovanje. Denar pa je  kot povsod drugje v življenju  potrebno zaupati nekomu, ki je pošten. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo finance izpuhtele, Zveza in člani pa od tega ne bodo imeli nič.

rezime

Prepričan sem, da je Drago Novak ing oseba, ki premore vse te lastnosti in bo vodil Zvezo in opravljal svoje predsedniške naloge dobro, kot do sedaj in veliko bolje, kot pa nekdo, ki si predsedniškega naziva želi samo zaradi prestiža, samo zato, ker si to pač želi biti.

 

Na vse zapisano, naj naredim samo še zaključek. Verjamem, da ga predstavniki članov Zveze nismo izvolili s figo v žepu. Prepričan sem, da mu bomo predsedniki DI v pomoč, da bomo sodelovali brez metanja polen pod noge. Zavedati se moramo in prestopiti osebne zamere iz preteklosti, le tako bomo lahko premagovali vsa nasprotja, ki se v teh kriznih časih kar množijo. Vem, da nam predsednikom posameznih DI ni lahko. Zavedati pa se moramo svoje odgovornosti in da smo dolžni Zvezi in njenemu predsedniku ter upravi ZDIS pomagati. Vprašujete se kako? Odgovor je tu! Pogovor je mati demokracije in rešitev še tako zapletenih odnosov. Uporabimo ga, kjer koli in s komur koli.

 

Naj zaključim s pozdravom, na sodelovanje.

 

Predsednik  DI:
Jože Zupančič