DI Hrastnik: Aprilski planinski pohod

Po planu društva invalidov Hrastnik je zadnja sreda v mesecu rezervirana za planinsko dejavnost, konkretneje za planinske pohode. lede na to, da je bila sreda deževna, smo se na prvi planinski pohod v letošnjem podali v petek, 25. aprila, izbrali pa smo pohod po obronkih občine Hrastnik. Več razlogov je bilo za takšen pohod. Kot prvi, da prehodimo pred dvema letoma na novo urejeno pešpot Stari Hrastnik-Brnica, kot drugo pa, da smo čim bližje domu v času, ko težko planiraš dan brez dežja.

Tako kot že vrsto let, smo se tudi tokrat zbrali na hrastniški tržnici. Napoved vremena je bila zelo slaba, zato se nas je zbralo le sedem. Ni bilo pričakovati večjega odziva, saj smo imeli do srede vse dni precejšnjo telovadbo z rokami, z odpiranjem in zapiranjem dežnikov, namreč.

No, tudi ta dan na startu ni obetal kaj več od prejšnjih dni. Pa smo vse eno šli. Pot se je počasi vzpenjala od tržnice do naselja Leše. Ob pogledovanju na skrbno obdelane njivice ob poti, ob pogovoru o tem, ali smo že ali pa še bomo pripravili svoje gredice za zasaditev zelenjave, smo se kar na enkrat znašli na travniku s pogledom na cesto na Brnici. Pot je res čudovito urejena, tudi klopce za kratkotrajni počitek so nameščene. Kar pozabili smo pogledovati v nebo. Pri kapelici na Brnici se je ena od najstarejših članic odločila, da bo pot z nami nadaljevala le še do Dola, potem pa se bo z avtobusom vrnila na tržnico. Vsi smo odobravali njeno odločitev z mislimi, da bomo to morda naredili tudi mi, če se vreme poslabša. Po cesti iz Brnice do Dola smo ogledovali lepo obnovljene hiše, na eni je celo nameščen sistem kolektorjev za sončno energijo. Marsikatere članice so obujale spomine na mladost in nam kazale hiše, v katerih so se rodile in v njih živele, vse dokler se niso poročile in se preselile na drugo lokacijo na Dolu ali pa v Hrastnik.

Glede na to, da cesta ob pokopališču nima pločnika, smo pot nadaljevale po pokopališču vse so cerkve. Tu smo mimo gostišča Milena nadaljevale v Gmajno. Tu in tam kakšna kapljica dežja, pa nas je opozorila, da se moramo pripraviti na morebitni dež.

Hoja v hrib, ker tu se svet res povzpne kvišku, nas je povsem prevzela, tako da smo pozabili na kaplje, ki pa za čuda niso bile tako vztrajne kot mi. Na razcepu poti, kjer gre cesta navzgor proti Kalu, smo se odločili, da pot navzdol iz Blat nadaljujemo po gozdni poti. Minili sta dve uri in že smo se znašli pri bivšemu gostišču Senica. Veseli in dobre volje, da dežja v hujši obliki kljub napovedi ni bilo, smo se ustavili v kavarni Barbara in spili zasluženi capučino z željo, da s potmi po obronkih Hrastnika, nadaljujemo tudi vnaprej.

Tako se bomo zadnjo sredo v maju, to je 28.5.2014, odpravili v Drago in potem naprej v Retje, na Plesko in v Prapretno. Upamo, da bo takrat vreme vsaj takšno kot na poti proti Dolu, če že ne boljše.

Vodja planinske sekcije
A. Zupančič-Zvonka