DI Kranjska Gora: Kakšen naj bo predsednik?

Kakšen naj bo prvi, ali enak med enakimi!

  O tem kar bom v nadaljevanju zapisal, smo več ali manj seznanjeni vsi, ali pa se zavedamo pomena, je pa druga stran medalje. O tem je že veliko napisanega pa naj bo še to.

   Vsako društvo potrebuje svojega predsednika, ki je izvoljen izmed članov na občnem zboru. Člani morajo biti zelo pozorni kakšnega predsednika si izvolijo, saj je od njegovih sposobnosti dela in zagnanosti odvisno delovanje društva. Velikokrat se zgodi, da so pred občnim zborom nekateri člani zelo glasni in polni idej. Tako je tudi letos 2014, kako bi bilo potrebno voditi društvo, oziroma kako naj to deluje. Ti karieristi vse vedo in na široka usta razlagajo okoli sebe. Ko so nato izvoljeni in dobijo priložnost, da se dokažejo in svojo teorijo pretopijo v prakso, pa se zelo rado izkaže, da je bil prejšnji predsednik ne samo boljši, ampak odličen.

Najpomembnejše osebnostne kvalitete, ki jih je potrebno pri predsedniku društva zasledovati, da bo lahko opravljal svoje naloge so delavnost, zagnanost, sposobnost, vodstvene sposobnosti in seveda poštenje.

Delavnost

   Vsi, ki se spoznamo na društvene dejavnosti vemo, da je v društvu vedno kaj za postoriti in če vidiš delo, ga nikoli ne zmanjka. Vedno se kaj dogaja. Vedno se najde kak razpis, na katerega se je potrebno prijaviti ali pa je potrebno pripravljati kakšna poročila za izvedene projekte. Predsednik mora v svojem razmišljanju biti korak ali dva pred sodelavci. Brati mora misli svojih sodelavcev. Zato je zelo dobrodošlo, da je predsednik delovna oseba, ki lahko sama opravi veliko takšnega dela in da ni tam samo za to, da delo deli drugim in naprej. Kot povsod drugje, mora biti vodja vzor vsem drugim članom. Težko si je namreč predstavljati dejavne člane ob nedejavnem in lenem predsedniku. Pa še nekaj je pomembno v tem poglavju. Predsednik ne more biti zelenec, ki ne pozna ustroja društva, ampak nekdo, ki se je kalil na vseh funkcijah v društvu in pozna vse akte in vse smernice, katere sledi društvo s svojim delovanjem

Zagnanost

   Zagnanost gre z roko v roki z delavnostjo. Zagnan predsednik pomeni razvoj in napredovanje društva. Vedno strmi za boljšim in naprednejšim idejam. Nikoli ni s svojim delom zadovoljen. Vedno strmi k višjim ciljem ter kljub vsemu naštetemu ostaja skromen in v senci svojih uspehov. Predsednik mora biti dovzeten za timsko delo in ne avtokrat. Njegov cilj je društvo spraviti na višji nivo, ne pa životarjenje na nekdanjih lovorikah in stopicanje na mestu.

Sposobnost

   Zagnanost in želja po delu pa nista dovolj, če predsednik ni sposoben svojih načrtov oziroma načrtov društva udejanjiti in društvo povezati ter skupno popeljati na višji nivo. Takšen ni vreden funkcije. Zato je potrebno za predsednika izbrati nekoga, ki je v preteklosti že nekaj dosegel in ima kaj pokazati, rekli bi ima rezultate, moderno se reče ima reference. To našteto naj bi bilo njegovo ogledalo za delo v društvu, v službi ali na splošno v življenju.

Vodstvene sposobnosti

   Izredno pomembna karakteristika uspešnega predsednika društva so vodstvene sposobnosti. Od teh je odvisno, kako bo društvo vodil in krmaril med čermi, ki spremljajo delo v društvu. Če jih nima, se bo zelo težko znašel. Če pa jih ima, bo znal člane motivirati in popeljati k višjim ciljem, kot bi jih sicer bili pripravljeni sprejeti in izvajati v društvu. Skratka, oseba določena za predsednika, mora imeti podporo tudi zunaj društva. Običajno šele iskanje zunanje podpore in krepitev svoje kredibilnosti znotraj društva ne potujeta z roko v roki. Ta kombinacija je jalov poizkus, ki društvu ne daje dobre popotnice.

Poštenje

Predsednik društva naj bo oseba z integriteto, ki si jo pridobi s svojim poštenim delovanjem v društvu, kot tudi sicer v svojem življenju. Predsednik namreč skrbi za finančno poslovanje in s tem odgovarja za finance društva. Denar pa je, kot povsod drugje v življenju, potrebno zaupati nekomu, ki je pošten. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo finance izpuhtele, društvo in člani pa od tega ne bodo imeli nič.

Oseba, ki ji sodelavci v vsem zaupajo, ki premore vse te lastnosti, bo veliko bolje vodila društvo in opravljala svoje predsedniške naloge, kot pa nekdo, ki si predsedniškega naziva želi samo zaradi prestiža. Samo zato, ker si to pač želi biti pomemben in mu je kariera več, kot vse vrednote človeškega dostojanstva.

 

Predsednik DI:
Jože Zupančič