Voščilo ob prihodu 2013

Voščilo članom DI občine Kranjska Gora in vsem slovenskim invalidom, ob slovesu starega in prihodu Novega leta 2014.

Evropska zveza invalidov je sporočila, da je geslo invalidov v letu 2014, »Evropejci odločno podpiramo večjo dostopnost za invalide«, kar odločno podpiram tudi sam. Ampak, ali je to res edino, kar slovenski, posebno mi kranjskogorski invalidi v tem času potrebujemo?

  • Mesečni dohodki vseh invalidov so tako mizerni, da si posameznik nič več ne more privoščiti niti osnovnega, kaj še le da bi si privoščil vsak mesec en sproščujoč izlet in s tem ne bi ogrozil preživetje do konca meseca
  • Dostopnost do zdravljenja je skoraj nična, vse me preveva občutek razmišljanja visoke politike, da invalid, pa še star, ne potrebuje zdravstvenega varstva, saj je tako samo breme skupnosti. Čeprav je ta isti invalid, vse obveznosti do svojega bridkega konca, v preteklosti v celoti poravnal. Kam to pelje?
  • Invalidi živijo v stalnem strahu in grožnji aktualne vlade, da bo že tako mizerne prihodke invalidom še zmanjšala, kar jih postavlja v še bolj neenakopraven položaj in jim še dodatno ogroža zdravje. Večina invalidov si je z garanjem, da so si zgradili skromne domove, ker kot »kripelj« ni bil upravičen do stanovanja, slabšalo svoje zdravje. Sedaj jih bo pa davek na premoženje, katerega smo že v preteklosti v celoti plačali, dotolkel v ne izhodni položaj.

V upanju na boljše čase v prihajajočem letu 2014, vam v tem adventnem času želim vse naj boljše, trdnega zdravja in družinske sreče ter božjega miru. Kaže da bo 2014 tudi volilno leto, tu pa vam želim srečno roko pri pravi izbiri.

 

Vsem želim še veselja in osebne sreče ob prihajajočih Božičnih in ostalih decembrskih praznikih, vaš sotrpin,

Jože Zupančič