Poročilo predsednika ZDIS - oktober 2013

08.10.2013 – 5. (nujna) seja UO NSIOS

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva se udeležila 5. (nujne) seje UO NSIOS v kletni sejni sobi URI Soča. Na seji smo se dogovorili o imenovanju dveh nadomestnih članov Sveta FIHO iz vrst reprezentativnih invalidskih organizacij in obravnavali predlog Zakona o igrah na srečo. Za novi članici Sveta FIHO smo potrdili Aleksandro Rijavec Škerl – ZDGNS in Petro Zajc – Društvo revmatikov. Sprejeli smo sklep, da Zakon o igrah na srečo ne prinaša izboljšav za državo in uporabnike ter naj se iz zakona izločijo igralnice. Midheta Huskiča smo imenovali za člana delovne skupine pri MDDSZ za pripravo Zakona o dolgotrajni oskrbi in dolgotrajni negi. O Zakonu o davku na nepremičnine in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nam je poročal Dane Kastelic. Seznanjeni smo bili s spremembami pravilnika o dostopnosti, ki jih je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor, o vinjetah za invalide oz. o evropski kartici za invalide, registraciji NSIOS. Ob 3 decembru - Mednarodnem dnevu invalidov bo NSIOS pripravil tiskovno konferenco , na kateri bo opozoril na problematiko invalidov v Sloveniji. Obravnavali smo tudi razmerje med financiranjem posebnih socialnih programov, ki jih izvajajo invalidske organizacije in delovanjem invalidskih organizacij s strani FIHO.

 

10.10.2013 – 2. posvet za predsednike DI in referente za šport pri DI, Ljubljana

Udeležil sem se posveta s športnimi referenti in predsedniki DI, skupaj s predsednikom Komisije za rekreacijo in šport, Bogomirjem Vidicem in predstavnikoma DI Vrhnike, izvajalca PSP, Cirilom Podbregarjem in Miro Šinkovec. Posveta so se udeležila vabljena DI, razen MDI Kamnik.

Na posvetu smo predstavili delo Komisije za rekreacijo in šport pri ZDIS, izvedbo območnih tekmovanj v letu 2013, financiranje PSP, razpis sredstev ZPIZ za rekreacijo invalidov ter uskladili koledar tekmovanj ZDIS za leto 2014. Pogovorili smo se o organizaciji tekmovanj, o normah, itd. V razpravi so udeleženci izpostavili problem visokih norm pri kegljanju v skupini K4 in K5. Na državno prvenstvo naj bi se v bodoče organizator posameznega tekmovanja uvrstil direktno, brez udeležbe na območnem tekmovanju, s čemer so se udeleženci posveta strinjali.

 

14.10.2013 – 6. seja UO NSIOS

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva se udeležila 6. seje UO NSIOS. Na seji smo usklajevali izhodišča za načrtovanje pridobitve finančnih sredstev po javnem razpisu FIHO za leto 2014. Dogovorili smo se, da se za leto 2014 planirajo sredstva v višini kot za leto 2013, razmerje za PSP : delovanje 75% : 25%. Usklajevalni sestanek bo 19. in 20.11.2013. Špela Selan iz Združenja multiple skleroze Slovenije (ZMSS) nam je poročala glede izpolnjevanja pogojev za pridobitev investicijskih sredstev FIHO za nadgradnjo Mladike v Zdravilišču Topolšica (8 primernih apartmajev). Prošnjo ZMSS smo podprli. Dr. Katja Vadnal nam je poročala o Zakonu o socialni vključenosti, ki smo mu dali podporo in o tem bo NSIOS z dopisom obvestil MDDSZ.

 

15.10.2013 – 3. posvet za predsednike DI in referente za šport pri DI, Hajdina

Udeležil sem se 3. posveta s športnimi referenti in predsedniki DI, skupaj s predsednikom Komisije za rekreacijo in šport, Bogomirjem Vidicem in predstavnico DI Vrhnike, izvajalca PSP, Miro Šinkovec. Posveta se je udeležil tudi predstavnik ZŠIS – POK, Primož Jeralič. Posveta so se udeležila vabljena DI. Na posvetu smo predstavili delo Komisije za rekreacijo in šport pri ZDIS, izvedbo območnih tekmovanj v letu 2013, delo Komisije za tekmovalni šport pri ZŠIS - POK, izvedbo državnih prvenstev, financiranje PSP, razpis sredstev ZPIZ za rekreacijo invalidov ter uskladili koledar tekmovanj ZDIS za leto 2014. Pogovorili smo se o organizaciji tekmovanj, o normah, itd. V razpravi so udeleženci izpostavili problem visokih norm pri kegljanju v skupini K4 in K5. Za nacionalni razred K5 je potrebno pripraviti dobro obrazložitev glede norm in jo posredovati na ZŠIS – POK. Bila je dana pobuda, da se spremeni pravilnik za balinanje, glede zbijanja. Komisija za rekreacijo in šport pri ZDIS pripravi predlog sprememb pravilnika in ga posreduje ZŠIS – POK. Na državno prvenstvo naj bi se v bodoče organizator posameznega tekmovanja uvrstil direktno, brez udeležbe na območnem tekmovanju, s čemer se udeleženci posveta niso strinjali.

 

17.10.2013 – 4. posvet za predsednike DI in referente za šport pri DI, Novo Mesto

Udeležil sem se 4. posveta s športnimi referenti in predsedniki DI, skupaj s predsednikom Komisije za rekreacijo in šport, Bogomirjem Vidicem in predstavnico DI Vrhnike, izvajalca PSP, Miro Šinkovec. Posveta so se udeležila vabljena DI. Na posvetu smo predstavili delo Komisije za rekreacijo in šport pri ZDIS, izvedbo območnih tekmovanj v letu 2013, delo Komisije za tekmovalni šport pri ZŠIS - POK, izvedbo državnih prvenstev, financiranje PSP, razpis sredstev ZPIZ za rekreacijo invalidov ter uskladili koledar tekmovanj ZDIS za leto 2014. Pogovorili smo se o organizaciji tekmovanj, o normah, itd. V razpravi so udeleženci izpostavili problem visokih norm pri kegljanju v skupini K4 in K5. Za nacionalni razred K5 je potrebno pripraviti dobro obrazložitev glede norm in jo posredovati na ZŠIS – POK. Bila je dana pobuda, da se spremeni pravilnik za balinanje, glede zbijanja. Pri ekipnih tekmovanjih lahko v moški ekipi sodeluje ena ženska. Na državno prvenstvo naj bi se v bodoče organizator posameznega tekmovanja uvrstil direktno, brez udeležbe na območnem tekmovanju, s čemer se udeleženci posveta niso strinjali.

 

24.10.2013 – Obisk DI Sevnica

Obiskal sem DI Sevnica, kjer so me pričakali Boljte Franc, predsednik, Režun Franc, podpredsednik, Novšak Roman, tajnik, predsednik Komisije za šport in rekreacijo in gospa Jožica, članica društva, ki je bila zadolžena za izvedbo razstave ročnih del DI Sevnice. Ogledal sem si čudovito razstavo ročnih del članov in članic DI Sevnica. Čestital sem tajniku društva Romanu Novšaku za rojstni dan. Pogovorili smo se glede delovanja DI, praznovanju 40. obletnice društva, ki jo bodo obeležili 4.2.2014. Ob 40. obletnici društva so že izvedli ribiško tekmovanje in razstavo ročnih del v knjižnici. Pripravljajo okroglo mizo na temo » Zdravstveno stanje med invalidi in starejšimi občani Sevnice«. Promovirajo svoje društvo v občini in zelo dobro sodelujejo z vsemi institucijami v njej.