Poročilo predsednika ZDIS - september 2013

04.09.2013 – Sestanek na MDDSZ

Udeležil sem se sestanka predstavnikov NSIOS (Boris Šušteršič, Goran Kustura, Dane Kastelic, Drago Novak) z dr. Anjo Kopač Mrak, ministrico, generalno direktorico Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, Dragico Bac in strokovno sodelavko MDDSZ. Na začetku sestanka se je ministrica opravičila, ker ne bo prisotna na zasedanju ZN v New Yorku - Konvencija o pravicah invalidov. Pogovorili smo se o zakonodaji, ki je po našem mnenju dobra, vendar so podzakonski akti zelo slabi, o zaposlovanju invalidov, o nepremičninskem davku, o izgubi dveh predstavnikov invalidskih organizacij v Svetu FIHO. Prisotne smo seznanili z našimi željami in pobudami:

  • pridobitev statusa pravne osebe za NSIOS;
  • večkrat na leto naj se organizira srečanje predstavnikov ministrstva in invalidskih organizacij;
  • regulator na FIHO naj bi bilo ministrstvo in ne računsko sodišče;
  • ponovno aktiviranje Komisije za invalide v DZ RS;
  • naj država tuje spletne igre »zatemni«, s tem bi se več sredstev zbralo v državnem proračunu in tudi za invalidske, humanitarne in športne organizacije;
  • Državni svet - predstavnih invalidskih organizacij in predstavnik starejših ljudi – civilna družba.

 

07.09.2013 - Srečanje na Rogli ODI Dravinjske doline in DI Slovenska Bistrica

Udeležil sem se srečanja več kot 200 članov društev invalidov ODI Dravinjske doline in DI Slovenske Bistrice.

Ob 11.00 uri se je pričela radijska delavnica znancev Maribor. V tej oddaji smo sodelovali: Ivan Pavlič, predsednik DI Dravinjske doline, Stanko Polanec, predsednik DI Slovenska Bistrica, Lidija Pratnemer, predsednica Sveta za invalide Občine Slovenske Konjice, poverjeniki ODI Dravinjske doline in DI Slovenske Bistrice, Stanko Krajnc, župnik in Tone Petelinšek, voditelj radijske delavnice, urednik Radia Maribor. V oddaji sem predstavil ZDIS, delovanje in posebne socialne programe, projekte ZDIS ter problematiko s katero se srečujemo. Spregovoril sem o problemih pri zaposlovanju invalidov, o pokojninski reformi, o dohodnini, o Zakonu o igrah na srečo, o davku na nepremičnine, itd. Po končani radijski oddaji je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.

Radijska oddaja je bila na programu 16.9.2013, od 18. do 19. ure.

 

12.09.2013 – ZDIS

ZDIS je organizirala informativni sestanek za zainteresirana društva invalidov, člane ZDIS in občine, za projekt »Občina po meri invalidov«. Namen sestanka je pomagati zainteresiranim občinam / društvom pri vključitvi v projekt »Občina po meri invalidov« in pripravi na razpis za pridobitev listine »Občina po meri invalidov« za leto 2014, ki bo objavljen v mesecu novembru 2013. Informativnega sestanka so se udeležili predstavniki DI in občin: MDI Goriške, Občina Renče Vogrsko; DI Kočevje, Občina Kočevje; DIO Laško, Občina Laško; MDI Ljutomer, Občina Ljutomer, Občina Veržej; ODI Dravinjske doline, Občina Vitanje; DI Črešnjevec, Občina Slovenska Bistrica; MDI Litija in Šmartno pri Litija. Predsednica projektnega sveta, Zora Tomič, je predstavila projekt in prisotne opozorila, na kaj morajo biti pozorni. Po predstavitvi projekta je potekala razprava in odgovori na postavljena vprašanja udeležencev informativnega sestanka.

 

19.09.2013 – Sestanek s poslansko skupino DeSUS

Udeležil sem se sestanka predstavnikov NSIOS (Boris Šuštaršič, Goran Kustura, Dane Kastelic, Anton Kastelic in Drago Novak) s poslansko skupino DeSUS (Karl Erjavec, minister in predsednik stranke, Franc Jurša, vodja poslanske skupine, Branko Simonovič, sekretar stranke in strokovni sodelavec stranke). Pogovorili smo se o stanju invalidskega varstva, izzivih invalidskega gibanja v času ekonomske krize, sistemski zakonodaji, ki je dobra, vendar so podzakonski akti zelo slabi. Izrazili smo našo zaskrbljenost zaradi trenda upada priliva loterijskih sredstev v fundacijo. Govorili smo o predlogu novele Zakona o igrah na srečo, problemu neizvajanja MKPI (Mednarodne Konvencije o Pravicah Invalidov) in nespoštovanja zavez iz nje, problemu neizvajanja državne strategije invalidskega varstva, obdavčitvi socialnih transferjev za invalide, zaposlovanju invalidov, problemu uvedbe nepremičninskega davka (predlog oprostitve: vsaj proporcionalno za 30% dodatne bivalne površine, ki jo gibalno ovirani povprečno potrebujejo v primerjavi z ostalimi). Pogovorili smo se glede spornega predloga za razrešitev Juharta in Pegana iz Sveta FIHO, ki po našem mnenju nista kršila 10. a člena, ker nista zastopnika svojih organizacij, kar je razvidno tudi iz potrdil Upravne enote o tem, kdo je dejansko bil zastopnik ZDGNS in ZDVIS, v času imenovanja. O vprašanju legalnosti in legitimnosti senat KPK ni nikoli odločal. Predstavili smo našo željo, da se ponovno aktivira Komisija za invalide v DZ RS.

 

20.09.2013 - 40. let DIO Laško

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva se udeležila 40. Obletnice DIO Laško, na kateri je bil prisoten podžupan občine Laško, Klemen Grešak. Proslave so se udeležili tudi predstavniki KOO Celjske regije. Izvedli so lep kulturni program. V nagovoru sem poudaril pomen 40 let delovanja društva na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. DIO Laško sem podelil priznanje ZDIS za 40. letno delovanje društva. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.