DI Hrastnik: Letovanje na Visu

Po lanskoletnem fantastičnem letovanju članic in članov Društva invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) na otoku Hvaru je bilo povsem razumljivo, da se tudi letos odpravimo proti morju. Izbrali smo si prelep jadranski otok Vis.

Na tedensko letovanje smo se odpravili prejšnji četrtek, torej 12. septembra, v zgornjih jutranjih urah. Zbrala se nas je prijetna družba 81 članic in članov društva, ki se je z udobnimi avtobusi odpeljala novim dogodivščinam naproti. Z vmesnimi postanki smo v dopoldanskem času prispeli do Splita in se vkrcali na trajekt za Vis. Ob vkrcanju in plovbi nas je kar precej skrbelo vreme, ki je s svojim temnimi oblaki preteče spremljalo našo plovbo in se končalo z nevihto. Toda, kot je to pri nas že v navadi, nas je ob pristanku na Visu pričakalo SONCE, ki nas je grelo vse naslednje dni.

Po predaji prtljage smo se napotili peš do našega hotela in vsrkavali lepote morja in narave – palme, kaktusi, limone, mandarine in polno obložena drevesa zrelih rožičev, ki jim domačimi pravijo viške banane. Sledila je namestitev po sobah potem pa skok v morje in spoznavni večer z našo predstavnico Relaxa, ki nas je vse dni rekreirala, zabavala in s svojo energijo nasploh polepšala naše bivanje na Visu.

Tekmovali smo v balinanju, namiznem tenisu, mini gofu, plesu, iskali in izbrali talente, miss, si čistili telo z domačim pilingom, imeli zelo inovativen plavalni tečaj in še in še. Pozabili nismo niti na redno jutranje umivanje zob in kavico na balkonih. Obiskali smo tudi mesto Komižo, otok Biševo z znamenito modro špiljo ter Titovo špiljo, v kateri je bil od junija 1944 do osvoboditve Beograda sedež Vrhovnega štaba NOV, ter tudi priznanega vinarja, ki nas je pogostil z viško pogačo in degustacijo vina. Kljub pestremu dogajanju nam je ostalo še več kot dovolj časa za lenobno poležavanje na prelepi peščeni plaži in kopanju v kristalno čistem morju.

Težko je opisati vzdušje in kolegialnost, ki se je spletla v tej številčni in starostno zelo mešani druščini. Resnično mi je večkrat prišlo na misel načelo mušketirjev „Vsi za enega, eden za vse“. Upam, da se takšno vzdušje ohrani do naslednjega leta in ponovnega druženja nekje, na kakšnem lepem otoku.
 

Jerica Laznik

 

Ogled galerije slik