DI Hrastnik: Ekskurzija na Idrijsko in Cerkljansko

V soboto, 12. oktobra, smo se članice in člani Društva invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) odpravili na tradicionalno jesensko ekskurzijo. Znova smo napolnili avtobus in se tokrat odpravili spoznavat Idrijsko in Cerkljansko, posvetili pa smo se predvsem bogati zgodovinski in kulturni dediščini tega dela naše Slovenije.

V jutranjih urah smo odšli iz Hrastnika, si po poti privoščili jutranji prigrizek in kavico, nato pa nas je na poti do Idrije že zajelo močno deževje. Na srečo je bil za naš prvi postanek predviden Mestni muzej Idrija, kjer smo si v čudovitem Idrijskem gradu ogledali številne razstavljene tematske zbirke: Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrija, Mejniki 20. stoletja na Cerkniškem in Cerkljanskem, Bevkovo spominsko sobo in seveda tudi razstavo imenovano Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. V idrijskem gradu so nas prevzeli tako predstavljeni številni dogodki iz zgodovine mesta in bližnjega območja kot tudi veličastne razstavljene čipke.

Po ogledu razstav v Idrijskem gradu smo pot nadaljevali proti Cerknem in Partizanski bolnici Franja. Dež je počasi pojenjal in tako smo lahko v spremstvu vodiča v bolj prijetnih vremenskih razmerah spoznavali in občudovali neprecenljivo dediščino, ki so nam jo s svojim pogumom, požrtvovalnostjo, iznajdljivostjo in vztrajnostjo zapustili naši ne tako oddaljeni predniki, ki so nam izbojevali svobodo med 2. svetovno vojno. Partizanska bolnica Franja je res nekaj posebnega in pravi zaklad.

Sledilo je kosilo v bližnjem gostišču Gačnk v Logu. Tam smo bili prisrčno sprejeti in tudi pogoščeni. Bili smo še pod vtisi z ogleda Partizanske bolnica Franja, ko nas je vodja strežbe v pozdravnem nagovoru seznanil s tem, da se je ravno v gostišču Gačnk tudi poročila partizanska zdravnica Franja Bojc Bidovec, po kateri se imenuje bližnja partizanska bolnica. Tako smo bili deležni še kosila v gostišču, ki je povezano z zdravnico Franjo. To se pa nikakor ne zgodi vsak dan…

Po kosilu je sledila pot domov. Seveda smo se vmes še ustavili, da smo si malce pretegnili noge, sicer pa nas je naš šofer Franci zadovoljne pripeljal varno domov v večernih urah. Znova smo spoznali nekaj novega, si približali Idrijsko in Cerkljansko ter se ob tem imeli prijetno.

Gregor Erman