Poročilo predsednika ZDIS - julij 2013

04.07.2013 – seja UO NSIOS

Udeležil sem se 5. seje UO NSIOS, na kateri smo med drugim govorili o uvedbi 10% davka na srečke ter se dogovorili o konkretnih aktivnostih pri poslancih in poslankah DZ RS. Seznanjeni smo bili s sodbo Upravnega sodišča, glede imenovanja dveh članov sveta FIHO. Mnenje invalidskih organizacij je, da oba člana ostaneta še naprej v Svetu FIHO. Govorili smo tudi o uvedbi davka na nepremičnine. NSIOS bo, v imenu vseh invalidskih organizacij, posredoval dopis na pristojno ministrstvo za oprostitev plačila davka na nepremičnine za invalidske organizacija in na stanovanja invalidov. Seznanjeni smo bili tudi o pripravi sprememb zakona o socialno varstvenih prejemkih in transferjih. Pogovarjali smo se tudi o 15. obletnici FIHO ter o metodologiji FIHO za razpis za leto 2014.

 

06.07.2013 - Srečanje invalidov v Logarski dolini

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva se udeležila srečanja invalidov v Logarski dolini, v organizaciji Zgornjesavinjskega MDI, ki se ga je udeležil župan občine Solčava, Alojz Lipnik ter predstavniki DI: Mozirje, Velenje, Slovenj Gradca, Kamnik, Brežice, Žalec, Celje, Maribor, Laško, Šentjur, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Hrastnik, Kočevje in Rogaške Slatine. V nagovoru sem poudaril pomen druženja za invalide ter zahteve za dobrobit vseh invalidov in nujnost dialoga med vlado in invalidi o ekonomskih in socialnih pravicah.

 

08.07.2013 – Razstava izdelkov invalidov DI Ljubljana Center

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva se udeležila otvoritve razstave likovnih del, male plastike in izdelkov ročnih spretnosti članov društva DI Ljubljana Center. Razstava je na ogled v »Informacijski pisarni« MO Ljubljana. Otvoritve se je udeležil tudi župan MO Ljubljana, Zoran Jankovič. Prisotna je bila tudi predsednica Strokovnega sveta ZDIS, mag. Andrejka Fatur Videtič. Izvedli so lep kulturni program. Z razstavo so na poseben način prikazali rezultate uresničevanja posebnega socialnega programa »Integriranje invalidov v kulturno in družbeno življenje« s področja kreativnosti, ki v vsakem primeru kaže na ustvarjanje samopodobe invalidov skozi ročno in miselno udejanjanje načela enakih možnosti.

 

10.07.2013 – Zbor lastnikov apartmajskih enot turističnega naselja Terme Ptuj

Udeležil sem se zbora lastnikov apartmajev v Termah Ptuj. S strani Term Ptuj so bili prisotni: Milena Mojzeš, direktorica hotelov v Termah Ptuj, Marko Šutar, vodja vzdrževanja Term Ptuj in Matevž Jarc iz odvetniške pisarne Rauter. Na zboru smo govorili o sklenitvi pogodbe o medsebojnih razmerjih, določili smo nove člane nadzornega odbora, pregledali ponudbe za montažo podštevcev za porabo vode, ponovnega etažiranja posameznih objektov in izbiri izvajalca, pridobljenih ponudbah za upravljanje posameznih objektov in izbiri upravljalca, o zmanjšanju skupnih stroškov, o obračunu dejanskih stroškov v letu 2012. Na zboru lastnikov sem bil izvoljen v nadzorni odbor za objekt G03.

 

11.07.2013 – Delovni posvet NSIOS

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva se udeležila delovnega posveta invalidskih organizacij, včlanjenih v NSIOS, kjer so nam predstavili metodologijo, po kateri je komisija ocenjevala vloge IO, ki so se prijavile na razpis FIHO za leto 2013. Pripravila se bo analiza vlog. Dogovorili smo se, da se pred razpisom za kandidiranje za sredstva FIHO za leto 2014 organizira podoben delovni sestanek, na katerem bi se pregledala razpisna dokumentacija. Razpis za leto 2014 naj bi bil objavljen konec meseca septembra.

 

16.07.2013 – Obisk DI Logatec

Obiskali smo DI Logatec in se pogovorili s predsednikom DI, Rudolfom Korenčem in Olgo Mihevc, tajnico društva. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik DI je povedal, da se prijavljajo na vse občinske razpise. Izvajajo vseh 8 posebnih socialnih programov. Imajo poverjenike po zaselkih občine Logatec. V mesecu septembru, ko praznujejo občinski praznik, organizirajo tradicionalni turnir v balinanju. Že 3 leta so organizatorji državnega prvenstva v namiznem tenisu, ker imajo dvorano, ki je dostopna za vse invalide. Letos bo društvo organiziralo proslavo ob 30-letnici delovanja društva, ki bo 28.9.2013. Imajo željo, da se vključijo v KOO Ljubljanske regije. Problemov trenutno nimajo, vendar si želijo večje društvene prostore, katere sta jim obljubljala tako prejšnji kot zdajšnji župan.

 

18.07.2013 - Obisk DI Ajdovščina-Vipava in DI Ljubljana Moste-Polje

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva obiskala DI Ajdovščina Vipava in se pogovorila s predsednikom DI, Miranom Peršoljo in Vido Marec, ki je zaposlena na DI preko javnih del. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Na DI imajo zaposleni dve delavki preko javnih del. Predsednik DI nam je povedal, da se prijavljajo na vse občinske razpise in so pri tem kar uspešni. Imajo poverjenike, ki obveščajo članstvo in izobešajo plakate o dejavnostih društva. Izvajajo vseh 8 posebnih socialnih programov. Svetovali smo mu naj se poskuša s CSD dogovoriti o izvedbi predavanj o zakonodaji; s pravnico na občini naj izvedejo predavanja o ZDR, ZUTD; naj pripravi spletno stran društva in izda bilten društva; naj organizira razstavo ročnih del v občini ali knjižnici; za občinski praznik naj na stojnici predstavijo društvo. Predsednik DI je povedal, da bodo razširili izvedbo posebnih socialnih programov in organizirali pohodništvo, kolesarstvo, fotografski krožek, dramski krožek ter oglede gledaliških predstav. Problemov trenutno nimajo, če pa se pojavijo jih sproti rešujejo. Imajo računovodski servis, kljub temu pa so imeli težave s pripravo letnega poročila, ki ni bilo v redu. Svetovali smo mu, naj zahteva od računovodskega servisa, da mu izdelajo letno poročilo v skladu z zakonodajo, ker je kot predsednik DI odgovoren za izdelavo letnega poročila. Dogovorili smo se, da mu ZDIS posreduje vzorec letnega poročila

 

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva obiskala DI Ljubljana Moste - Polje in se pogovorila s predsednikom DI, Dikom Ivanovićem. Predsednik DI nam je razkazal najemniške prostore društva, ki so jih letos prepleskali. Poročal nam je o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Prijavljajo se na vse občinske razpise, vendar so letos prejeli nekaj manj sredstev. Letos so pobrali tudi manj sredstev od članarin, ker ljudje nimajo sredstev za preživetje. Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo, vendar ga želijo zamenjati. Izvajajo vseh 8 posebnih socialnih programov. Zagovorništvo izvajajo predsednik, tajnica in Marjana Šmuc, če pa problema ne morejo rešiti posredujejo vprašanje na PIC. Imajo poverjenike, ki člane obveščajo o delu društva. Poverjeniki in člani komisije za socialna in zdravstvena vprašanja obiskujejo težke invalide na domu. Članstvo obveščajo pisno, imajo tudi spletno stran društva. Organizirano imajo srečanje članov - klub, na katerem se pogovorijo ob kavici in soku o vseh problemih. V društvu izvajajo merjenje krvnega tlaka in sladkorja vsak drugi četrtek v mesecu. Organizirane imajo delavnice ročnih del, ki jih vodi Barbara Gvardjančič. Organizirane imajo kopalne dneve ter športne dejavnosti.

 

25.07.2013 – Srečanje invalidov v Kranjski Gori

Udeležil sem se srečanja invalidov v organizaciji DI Kranjska Gora. Srečanja so se udeležili tudi podžupan občine Kranjska Gora, predstavniki DI iz Gorenjske regije, DU Dovje-Mojstrana, gostje iz DI Trbiž in RK Trbiž. V nagovoru je predsednik DI Kranjska Gora, Jože Zupančič, pozdravil udeležence srečanja ter predstavil delo društva. V kulturnem programu sta nastopili dve članici skupine »Vaške klepetulje«, ki sta izvedli skeč, kavbojska plesna skupina »Country mačke« iz Kranja ter Janez Kogovšek s svojo harmoniko. V nagovoru sem poudaril pomen druženja za invalide in odnos države do nas invalidov. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.

 

27.07.2013 - 40. let MDI Lendava

Udeležil sem se 40. obletnice MDI Lendava, na kateri so bili prisotni tudi: župan občine Lendava, mag. Anton Balažek, Ljubica Levačič, predstavnica CSD Lendava ter predstavniki DI Pomurske regije, Društva diabetikov Lendava, DU Lendava. Izvedli so lep kulturni program. V kulturnem programu sta članici MDI Lendava izvedli recitacijo in zaigrali na citre, nastopil je tudi pevski zbor MDI Lendava ter folklorna skupina iz Črenšovcev. V nagovoru sem poudaril pomen 40 let delovanja na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. Podelil sem priznanje ZDIS za 40. letno delovanje društva. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.