Usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov; Topolšica

V Termah Topolšica je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla letošnje drugo usposabljanje za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov za prostovoljce/ke na društvih invalidov – članih ZDIS.

Udeleženci so prvi dan dopoldne poslušali predavanje ''Osebnostne lastnosti kot vir anksioznih motenj in depresije '', popoldne pa so sodelovali v petih delavnicah.

Drugi dan je sledilo predavanje o spremembah zakonodajne s področja delovnega prava in pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Ogled galerije slik

 

Poročilo Darje Perko, DI Ljubljana Center

Udeležila sem se Usposabljanja za aktivno sodelovanje in neodvisno življenje invalidov za invalide, ki prostovoljno delajo na društvih invalidov od 10. do 11. maja 2013 v Topolšici.

Predavanje psihologinje Aleksandre Meško o osebnih lastnostih kot viru anksioznih motenj in depresije je bilo zanimivo. Posameznikova osebnost se izoblikuje po njemu lastnih lastnostih, s pogledom na svet, z življenjskimi pravili in prepričanji, ki si jih je pridobil z vzgojo, v otroštvu in zgodnjimi izkušnjami. Če so določene lastnosti človeka pretirano ali premalo izražene nastanejo motnje in vodijo do tesnobe in depresije.

Poslušali smo predavanje za vse udeležence Sanje Jablanović iz Pravno informacijskega centra nevladnih organizacij o spremembah zakonodaje v marcu 2013 s področja delovnega prava in pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Vedenje o spremembah je pomembno za svetovanje invalidom, ki se zatekajo po pomoč na društva invalidov. Sprememb je precej in težko je napovedovati kakšen bo poseg v pravice delavcev in invalidov v praksi v prihodnje.

Sodelovala sem na delavnici Obveščanje in osveščanje, vodil jo je predsednik ZDIS Drago Novak, ker na DI Ljubljana Center delujem na področju obveščanja članstva. Delavnica je bila namenjena predsednikom DI, invalidom, ki so nosilci obveščanja na DI in pa tudi tujim sodelavcem-invalidom, ki nudijo pomoč nosilcem obveščanja. Delavnica je bila poučna, spontana in kar klicala je po sodelovanju, za kar gre zahvala predavatelju.

Sodelovanje na usposabljanju mi je prineslo nova vedenja in znanja, ki jih bom uspešno uporabila pri mojem delu na DI, hkrati pa sem se spoznala z drugimi udeleženci in si z nekaterimi izmenjala izkušnje in mnenja o problemih s katerimi se srečujemo pri delu za dobro invalidov.