Poročilo predsednika ZDIS - april 2013

02.04.2013 – Sestanek na Občini Tolmin

Sestanka na Občini Tolmin sem se udeležil skupaj s članoma UO ZDIS, Valterjem Golobom in Ivanom Mrevljetom. S strani občine sta bila prisotna, župan Uroš Brežan in referent za družbene dejavnosti, Rafael Šuligoj. Sestanka so se udeležili Narciza Vogrič, predsednica MDI »Krn« , predsednik NO MDI »Krn« in mag. Valter Adamič, predsednik MDI Goriške. Predsednica MDI je povedala, da je društvo že 1 leto brez tajnice, želeli pa bi zaposliti invalida/-ko preko javnih del. Problem imajo tudi s poslovnimi prostori, ker bi naj na tem mestu občina zgradila parkirna mesta. Župan je povedal, da dve leti še ne bo nič glede parkirnih mest in da bo občina poskrbela, da društvo ne bo ostalo brez poslovnih prostorov. Župan želi, da društvo v pisni obliki predstavi delovanje društva in to posreduje na vse tri občine, ki jih pokrivajo ter da se bo župan pogovoril z županjo občine Kobarid in županom občine Bovec glede sofinanciranja delavca/delavke preko javnih del. Rafael Šuligoj je povedal, da so vsa društva, preden je začela veljati zakonodaja, bila vezana na proračun občine; po veljavni zakonodaji občina pripravi razpis, ki so ga zelo poenostavili, na katerega se lahko prijavijo vsa društva v občini Tolmin. V ta namen občina nameni 30.000,00 € iz proračuna. Na razpis se prijavlja tudi MDI »Krn« Tolmin in vsako leto pridobi določena sredstva s strani občine.

 

05.04.2013 - Usposabljanje za aktivno življenje in delo – za zaposlene in brezposelne invalide; Moravske Toplice

V Moravskih Toplicah je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla Usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide. Usposabljanja se je udeležilo 100 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev. Udeleženci so poslušali predavanje Sanje Jablanovič, PIC:« Spremembe zakonodaje s področja delovnega prava in pokojninskega in invalidskega zavarovanja«. Udeleženci so sodelovali v štirih delavnicah: »Telesna aktivnost in zdravje za vsak dan« - mag. Andrejka Fatur Videtič, »Odnosi v družini po nastanku invalidnosti« - Marja Strojin, »Obvladovanje stresa skozi telesno aktivnost« - dr. Tjaša Filipčič in »Pomen telesne aktivnosti« - dr. Petra Zupet.

 

09.04.2013 – Zbor članov ADI ETI Izlake

Na povabilo Aktiva delovnih invalidov ETI Izlake sem se udeležil zbora članov. Na začetku zbora sta nas pozdravila direktor kadrovske službe ETI Izlake in predsednica aktiva Betka Janežič. Zbora so se udeležili, vodja kadrovske službe, Silva Velkavrh, predstavniki DI Trbovlje, DI Zagorje ob Savi, MDI Kamnik in ADI Skupine PV.
Zbor članov je potekal po predloženem dnevnem redu. Podali so poročilo o delu aktiva za leto 2012. Razprave na poročilo ni bilo. Na kratko sem nagovoril prisotne, zahvalil sem se vodstvu ADI in njihovim članom za ogromno opravljenega dela v korist invalidov in jim zaželel še uspešno delo v naprej. Predstavil sem jim problematiko zakonodaje (ZZRZI, ZPIZ-2, ZDR, ZUTD, itd…). Po končanem zboru članov je bil čas namenjen razgovorom prisotnih.
Urejanje tekočih zadev na ZDIS.
Razgovor s predsednikom MDI Novo Mesto, Alojzom Golobom in podpredsednikom MDI, Ljubi Robertom.
Razgovor s predsednico Strokovnega sveta ZDIS, mag. Andrejko Fatur Videtič.

 

20.04.2013 – Zbor etažnih lastnikov objekta Vila Golf

Udeležil sem se zbora etažnih lastnikov apartmajev v objektu Vila Golf v Rogaški Slatini. Na zboru smo pregledali
realizacijo del v preteklem letu s finančnim poročilom ter potrdili zapisnik zadnjega zbora lastnikov. Sprejeli smo plan vzdrževalnih del v letu 2013. Upravnik nas je seznanil s tožbenimi zahtevki glede gradnje prizidka Lekarne in da mora vedno več odgovarjati odvetniku lastnice lokala Wellnesa in apartmaja, ki ga je naredila brez soglasja lastnikov v Vili Golf. Potrdili smo predlog, da se zbiranje sredstev rezervnega sklada dvigne iz 0,18€/m2 na 0,20€/m2. Obravnavali in sprejeli smo načrt vzdrževanja v letu 2013 (načrt vzdrževanja temelji na prejetih predračunih; pri pleskanju pa je upoštevana vrednost 2/3 predračuna, 1/3 bi se pokrila iz odškodnine zavarovalnice). Upravnica bo uredila vse glede lastništva skupnih prostorov, kot so pralnica, hodnik in kleti in vpisa v ZK, ocenitve lastništva, da se lahko da v prodajo lastnikom, ki te prostore koristijo oz. želijo koristiti. Potrebno je pohvaliti upravnika objekta, ki se je zelo dobro pripravil in izvedel zbor lastnikov.

 

22.04.2013 – 1. seja KOO Dolenjske in Bele Krajine

Skupaj s sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva se udeležila seje KOO Dolenjske in Bele Krajine v Kočevju.
Med drugim je bilo na dnevnem redu tudi poročanje o zadnji seji UO ZDIS ter priprave na srečanje invalidov KOO. Prisotne sem seznanil s sprejetimi sklepi organov ZDIS v zvezi s kompleksom Fiesa.