DI Hrastnik: Predavanje „Zdravilna zelišča in njihova uporaba”

V ponedeljek, 13. marca je Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) znova organiziralo posebno tematsko predavanje za svoje člane in tudi širšo zainteresirano javnost. Tokrat nam je magister farmacije Jože Kukman, ki ga poznamo kot naslednika izročila patra Simona Ašiča, predaval o zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi. Predavanje, ki se je začelo ob 17. uri v prostorih Mrežnega podjetniškega inkubatorja RCR v Hrastniku, je pritegnilo več kot 40 novih spoznanj željnih posameznikov, ki jih zanima preprečevanje bolezni in lajšanje zdravstvenih tegob na naraven način.

Na začetku predavanja nas je najprej pozdravil predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar, nato pa nam je Jože Kukman za uvod predstavil bogato zgodovino uporabe zdravilnih zelišč v svetu in Sloveniji. Sledilo je konkretnejše spoznavanje nabiranja, sušenja in hranjenja zdravilnih zelišč. Vsi ti postopki zahtevajo kar nekaj znanja in še več potrpežljivosti, vendar, ko enkrat vse to opravimo, lahko začnemo tudi z uporabo naravnih zelišč. Le-te lahko uporabljamo npr. kot mazilo, sok, tinkturo, sirup in še bi lahko naštevali. Seveda pa nam ustrezno pripravljena zelišča zdravijo tako rane kot tudi številne bolezni: prehlad pljuč, srce in ožilje, živčevje, ledvice… Spoznali smo, da so naravna zelišča res prava zakladnica narave, ki jo imamo na dosegu roke. No, spoznali smo tudi nekaj zelišč, ki sicer ne uspevajo pri nas, jih pa lahko dobimo tudi v naših trgovinah.

V zadnjem delu predavanja smo se posvetili še posebej boleznim srca in ožilja, ki so najpogostejše med boleznimi sodobnega človeka. Seznanili smo se z vzroki, simptomi in seveda tudi zdravljenjem visokega krvnega tlaka z naravnimi zelišči. Res je, za vsako bolezen raste posebna rož'ca.

Udeleženci predavanja smo kar sproti zastavljali vprašanja magistru Jožetu Kukmanu in ob koncu skoraj dve uri in pol dolgega predavanja smo bili že kar precej utrujeni. Seveda pa smo se poslovili predvsem zadovoljni, kajti spoznali smo, da lahko naše najrazličnejše zdravstvene tegobe v precejšnji meri lajšamo ali pa kar v celoti ozdravimo s pomočjo narave.
 

Gregor Erman, predstavnik DI Hrastnik za stike z javnostjo