Poročilo predsednika ZDIS - september 2012

05.09.2012– Terme Čatež; DI Krško

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva se sestala z oskrbnikom hišic ZDIS v Termah Čatež, Jankom Molanom. Pogovorili smo se glede nadzora izvajanja javnih del po pogodbi, s strani Zavoda RS za zaposlovanje. Po razgovoru se nam je pridružil nadzornik javnih del, Peter Pogorevc, ki je imel pripravljen vprašalnik, na katerega mu je odgovoril Janko Molan. Zapis sestanka je prejel Janko Molan. Peter Pogorevc pride na nadzor na ZDIS, v zvezi z izvajanjem javnih del v Termah Čatež, v torek, 11.9.2012.

Srečali smo se z Natašo Mihajlovič iz Term Čatež v zvezi z izvedbo dveh seminarjev ZDIS v Termah Čatež in obiskali DI Krško ter se pogovorili s predsednikom društva, Dušanom Strojinom in tajnico društva, Anico Unetič.

 

12.09.2012 – Informativni sestanek na ZDIS

ZDIS je organizirala informativni sestanek za zainteresirana društva invalidov – člane ZDIS in občine za sodelovanje v projektu in razpisu »Občina po meri invalidov«. Informativnega sestanka so se udeležili: DI Mežiška dolina in Občina Ravne na Koroškem, DI Kočevje in Občina Kočevje, MDI Sežana in Občina Sežana, DI Grosuplje, DI Laško, Občina Rogatec, Občina Šmarje pri Jelšah, Občina Bistrica ob Sotli, DI Dravograd in Občina Dravograd. Namen informativnega sestanka je pomagati zainteresiranim društvom/občinam pri vključitvi v projekt »Občina po meri invalidov« in pripravi na razpis za pridobitev listine »Občina po meri invalidov« za leto 2013, ki bo objavljen v mesecu novembru 2012. Predsednica Projektnega sveta Zora Tomič je predstavila projekt in opozorila, na kaj naj bodo društva in občine posebno pozorne.

 

14.09.2012 - Usposabljanje za aktivno življenje in delo, Terme Čatež; obletnica DI Postojna

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v Termah Čatež izvedla 2-dnevno usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide. Usposabljanja se je udeležilo 95 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz društev invalidov, članov ZDIS. Udeleženci so poslušali predavanje mag. Senke Š. Vrbice (PIC): »Pomen prostega časa za invalide«. Popoldan so udeleženci sodelovali v štirih delavnicah.

V popoldanskem času sem se udeležil proslave ob 30. obletnici DI Postojna, ki so se je udeležili: župan občine Postojna, Jernej Verbič, direktorica Centra za socialno delo Postojna, Patricija Može, direktorica Doma starejših občanov Postojna, Alenka Curk, direktorica Zdravstvenega doma Postojna, dr. Irena Vatovec, predsednik DU Postojna, Franc Koščak, predstavniki društev Obalno Kraške regije ter predstavniki DI Ilirska Bistrica, DI Dornberk, MDI Domžale in DI Hrastnik. Izvedli so lep kulturni program. V nagovoru sem poudaril pomen 30 let delovanja na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. DI Postojna sem podelil priznanje za 30. letno delovanje. Podelil sem častno priznanje in pisna priznanja prizadevnim članom DI Postojna in županu občine Postojna. Priznanja je zaslužnim članom društva ter organizacijam, s katerimi sodelujejo, podelilo tudi DI Postojna. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.

 

18.09.2012– Obisk DI Zagorje ob Savi in MDI Litija in Šmartno pri Litiji

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva obiskala DI Zagorje ob Savi in se pogovorila s predsednikom, Zvonimirjem Pozničem o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Poročal nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS. Problemov trenutno nimajo, če pa jih imajo, pa jih sproti rešujejo. Računovodstvo jim vodi članica društva, Štefi Gričnik. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS. Organizirane imajo delavnice ročnih del (čvekalnica, klekljanje, itd..),kopalne dneve in športne aktivnosti.

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva obiskala MDI Litija in Šmartno pri Litiji in se pogovorila s predsednikom, Mirom Vidicem o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Razgovora so se tudi udeležili Bajc Mojca, tajnica MDI, Tina Cerar, ki je na MDI zaposlena preko javnih del ter dva člana izvršnega odbora. Predsednik nas je peljal na ogled gradnje novega Doma invalidov, kjer imajo probleme zaradi zaustavitve gradnje, ker čakajo na dokument Ministrstva za okolje in prostor. Prijavljajo se na vse razpise, ki jih občina objavi in so kar uspešni. Prijavili so se na razpis s projektom »Projekt za razvoj podeželja«, v katerega je vključeno več občin. Projekt je bil odobren, sedaj je v pripravi pogodba.

V prvem delu projekta bodo nudili štiri motivacijska predavanja na temo vseživljenjskega učenja: izobraževanje socialnega podjetništva, šola podjetništva, od ideje do podjetništva, poslovi načrt, itd… Po projektu bodo izvedli od 8 do 10 delavnic. V drugem delu projekta bodo nudili vseživljenjsko učenje za krepitev zdravja (uporaba domačih zelišč za zdravljenje in zelena zdravila, predavali bodo strokovnjaki farmacije). V tretjem delu projekta bodo udeležence seznanili s sladkorno boleznijo, preprečevanjem le te, zdravljenjem in ozaveščanjem o bolezni.

Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS. Organizirane imajo delavnice ročnih del, kopalne dneve ter športne aktivnosti. Člani so prostovoljno uredili balinišče, da ustreza normam za tekmovanje.

 

20.09.2012 – 6. seja UO NSIOS

Udeležil sem se 6. seje UO NSIOS, na kateri smo govorili o udeležbi slovenskih invalidov na 3. Evropskem parlamentu invalidov v Bruslju, opredelitvi upravičencev in virih financiranja po zakonu o osebni asistenci, morebitni združitvi direktorata za invalide z drugimi direktorati na področju socialne politike, zamisli o vključitvi finančnih sredstev FIHO pod pristojnost MDDSZ, reformi pokojninsko invalidskega zavarovanja, imenovanju predstavnikov invalidskih organizacij v FIHO, volitvah državnega svetnika za področje socialnega varstva, posvetovanju invalidskih organizacij povezovanju v slovensko invalidsko gibanje, pobudi za oblikovanje delovne skupine za zaščito invalidnih žensk, žrtev nasilja v družini itd.