DI Hrastnik: Festival Funšterc

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) se je že drugo leto zapored odzvalo na povabilo društva Rast in RCR za sodelovanje na festivalu zasavske kulinarike – Funšterc, ki je potekal minulo soboto, 15. septembra na hrastniški tržnici. Letos je naše društvo zastopala skupina treh kuhanja veščih članic: Slavica Grmšek, Vera Senegačnik in Geli Plazar.

Lansko leto so vse sodelujoče ekipe tekmovale v pripravi najbolj inovativnega in hkrati okusnega funšterca, letos pa je organizator omogočil tekmovanje v peki funšterca(carski praženec/šmorn) ali pa krumpantoča. Naše punce so se odločile, da letos obiskovalcem prireditve in strogim članom žirije ponudijo na pokušino svoje krumpantoče. Roko na srce, naši krumpantoči so bili odlični!

Ne nazadnje se s tem strinjala tudi žirija, ki je ekipi DI Hrastnik podelila priznanje za najbolje pripravljeni krumpantoč na festivalu. Ja, v pripravi krumpantoča je zmago slavila ekipa DI Hrastnik! Bravo, punce!

Festival Funšterc je resnično znova oživil Hrastnik, saj je na njem sodelovalo skupaj kar 15 ekip, poleg tega pa sta festival spremljali tudi bogata kulturna in zabavna ponudba. Tisto pravo vrednost pa so dali festivalu še resnično številni obiskovalci, ki so z veseljem poskušali okusne ter z veliko domišljije pripravljene funšterce in krumpantoče.
Bilo je prijetno in zabavno, zato se prav gotovo še vrnemo!

Recept za krumpantoč:

  • 3 veliki krompirji, 10 dag masti ali olja, 1 jajce, 2 žlici ostre moke, ščep soli, ščep popra, ščep peteršilja
  • Surov krompir naribamo, ožamemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Oblikujemo male polpetke in jih na vroči maščobi (cca 160) z obeh strani popečemo do zlato rumene pšenične barve.
  • Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

 

Jerica Laznik