Delovni obiski društev invalidov

12.07.2012 – Obisk DI Radeče

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar sva obiskala DI Radeče in se s predsednikom DI, Francem Grosom , pogovorila o delovanju društva, izvajanju posebnih socialnih programih in težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik DI Radeče nam je povedal, da se bo društvo, na zahtevo občine, verjetno moralo preseliti v druge prostor. Letos se niso odločili za organizacijo državnega prvenstva v ribolovu, ker stroški tekmovanja naraščajo, od ZŠIS pa ne dobijo dovolj sredstev, da bi lahko pokrili vse stroške, ki nastanejo. V jesenskem in zimskem času organizirajo tečaj računalništva, organizirane imajo delavnice ročnih del (kvačkanje, izdelovanje idrijske čipke, peko kruha in ostalih stvari iz kvašenega testa). Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

 

18.07.2012 – Obisk MDI Lendava; MDI Lenart; MDI Gornja Radgona; MDI Ptuj

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih smo obiskali MDI Lendava in se pogovorili s predsednico MDI Lendava, Magdaleno Vugrinec o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Povedala nam je, da je društvo financirano direktno iz proračuna občine, vendar ostale občine, ki jih društvo pokriva, nimajo razpisov in tudi če jih imajo, ne financirajo društva, ker sedež DI ni v občini, ki je objavila razpis. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Letos se je društvo zopet prijavilo na razpis na Madžarsko. Društvo ima probleme s pridobivanjem prostovoljcev, ki bi delali na društvu, ker je populacija članstva starejša. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih smo obiskali MDI Lenart in se pogovorili s predsednico MDI Lenart, Emico Šuman, tajnico Marijo Perko in blagajnikom Dušanom Dergancem o delovanju MDI, izvajanju socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednica, Emica Šuman, nam je povedala, da društvo na razpisih občine pridobiva vedno manj sredstev za izvajanje posebnih socialnih programov. Veliko članov se je odpovedalo varstvenemu dodatku. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. V letu 2013 bodo organizirali razstavo ročnih del za Podravsko regijo. Predsednica je povedala, da bo na DI v sodelovanju s CSD Lenart oseba izvajala 300 ur družbeno koristnega dela. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih smo obiskali MDI Gornja Radgona in se pogovorili s predsednikom društva, Brankom Habjaničem o delovanju društva, o problemih, ki jih imajo, o investiciji v zvezi z njihovimi poslovnimi prostori, o zaposlitvi invalidke preko javnih del in o samozaposlitvi invalida.

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih smo si ogledali dva apartmaja ZDIS v Termah Ptuj. Pogovorili smo se s predsednico društva MDI Ptuj, Zdenko Ornik, o delovanju društva, o problemih, ki jih imajo in o zaposlitvi invalidke preko javnih del.

 

23.07.2012 – DIO Brežice; DI Krško; DI Sevnica

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih obiskali DIO Brežice, DI Krško in DI Sevnica.

Na obisku v DIO Brežice smo se pogovorili s predsednikom DIO Brežice, Ivanom Kostrevcem o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Povedal nam je, da so se preselili v nove prostore – dijaški dom, vendar želi občina tudi to stavbo prodati, tako da se bodo morali zopet preseliti oziroma kandidirali bodo za sredstva FIHO, da bi odkupili prostore. Poročal nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Problemov trenutno nimajo. Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS. Pogovorili smo se tudi glede izvedbe Revije pevskih zborov ZDIS, ki jo bodo organizirali v letu 2013.

Na obisku DI Krško smo se pogovorili s predsednikom DI Krško, Dušanom Strojinom, in tajnico DI, Anico Unetič o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik Dušan Strojin nam je povedal, da društvo pridobiva vedno manj sredstev na razpisih občine za izvajanje posebnih socialnih programov. Veliko članov se je odpovedalo varstvenega dodatka. Prosili so nas, da pridobimo informacijo o cenzusu glede pokojnine in varstvenega dodatka. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Imajo zelo lepe prostore, katerih so tudi lastniki in so jih kupili s pomočjo ZDIS s sredstvi FIHO. Organizirane imajo delavnice ročnih del, skupino za samopomoč v sodelovanju s CSD Krško in kopalne dneve v Šmarjeških toplicah. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

Obiskali smo tudi DI Sevnica in se pogovorili s predsednikom DI Sevnica, Damjanom Škerbecem, podpredsednikom DI, Francem Boljtetom in tajnikom DI, Romanom Novšakom o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Podpredsednik, Franc Boljte, nam je povedal, da društvo pokriva veliko območje, večji del je hribovit, zato so se dogovorili, da bodo imeli poverjeniški sistem. Poverjenike bodo izobraževali in jih pošiljali na naša izobraževanja. V letih 2010 in 2011 niso pridobili sredstva občine, saj se niso prijavili na razpis, v letu 2012 pa je bila vloga premalo točkovana in tudi niso pridobili občinskih sredstev. Ponudili smo jim pomoč pri prijavi na razpis občine. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Imajo zelo lepe prostore, katerih so tudi lastniki. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

 

24.07.2012 – Obisk ODI Zgornje Posotelje; MDI Žalec.

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar in novo delavko v Strokovni službi ZDIS, Romano Vidrih smo obiskali ODI Zgornje Posotelje in MDI Žalec.

Na obisku v ODI Zgornje Posotelje smo se pogovorili s predsednikom društva, Anđelkom Bendeljem, blagajnikom društva Francijem Žerjavom, tajnico društva, Magdo Prah ter direktorjem občinske uprave, Marjanom Čuješem. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik društva, Anđelko Bendelja nam je povedal, da so izpeljali do sedaj ves zastavljeni program, sodelujejo z vsemi šestimi občinami in to sodelovanje je zelo dobro in korektno. Občina Rogaška Slatina je postavila zunanje naprave za izvajanje vadbe, ki so primerni tudi za starejše in invalide. Naslednje leto društvo praznuje 45 letnico delovanja in jo bodo praznovali na Boču, 1.6.2013. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS. Marjan Čuješ nam je poročal o poročilu Sveta za invalide; občina je s pomočjo donatorjev uredila streho družini s tremi invalidnimi otroki, v septembru bo občina odprla muzej steklarstva; imajo novo bivalno enoto VDC - PODPLAT, ki dela celi dan; občina pripravlja predstavitveni film o Rogaški Slatini, itd…

Na obisku v MDI Žalec smo se pogovorili s predsednikom društva, Janezom Megličem, tajnico društva, Karolino Veler in članico društva, gospo Rebernik. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Predsednik društva nam je povedal, da društvo pridobiva na razpisih manj sredstev za izvajanje posebnih socialnih programov, ker občine namenjajo manj sredstev. Štiri občine dajejo razpise, vendar je sredstev vedno manj, v dveh občinah pa jim občina po pogovorih nameni določena sredstva za izvajanje programov. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Povedali smo jim, da so v skladu z zakonodajo dolžni DURS do konca meseca februarja za preteklo leto sporočiti podatke o prejemnikih socialnih pomoči s strani DI. Udeležujejo se srečanj v Logarski dolini in na Kopah. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS in upajo, da jim bo ZDIS tudi v naprej nudila pomoč, kot so jo imeli do sedaj.

 

25.07.2012 – Obisk MDI Drava Radlje ob Dravi; DI Dravograd; MDI Mežiške doline; DI Slovenj Gradec

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva obiskala MDI »Drava« Radlje ob Dravi, DI Dravograd, DI Mežiške doline in DI Slovenj Gradec.

Na obisku v MDI »Drava« sva se pogovorila s predsednikom društva, Alojzom Cifrom, podpredsednikom, Stanislavom Pajtlerjem, tajnico Tončko Cifer in blagajničarko društva, Ido Lipuš. S predsednikom društva, Alojzom Cifrom smo se pogovorili o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Društvene prostore imajo v najemu od upokojencev, za katere plačujejo visoko najemnino. Občina jim je ponudila prostore v velikosti 54 m2, oddati morajo vlogo, če se s prostori strinjajo. Po ogledu prostorov in kje se nahajajo, ocenjuje, da bi bilo delo v društvu lažje. Poročal nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Alojz Cifer je predlagal, da bi društva, ki so najemniki dobili več sredstev za delovanje, kot društva, ki so lastniki. Predlagal je tudi, da se spremeni pravilnik za razdelitev sredstev na število članov društva, istočasno da se spremeni pravilnik za dodelitev kapacitet za društva. Problemov trenutno nimajo, razen kar sem jih predhodno zapisal. Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

Na obisku DI Dravograd sva se pogovorila s Slavkom Haložanom, predsednikom DI, Marjano Haložan, tajnico društva, Alojzem Špalirjem, športnim referentom in Polonco Domanko, delavka preko JD. S predsednikom društva, Slavkom Haložanom, smo se pogovorili o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Poročal nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Prijavili so se na razpis FIHO za opremo, ki so jo tudi prejeli. V septembru se bodo udeležili informativnega srečanja za projekt »Občina po meri invalidov«, ki ga pripravlja ZDIS. Problemov trenutno nimajo. Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo. Delavka preko javnih del vodi informativno pisarno za KOO Koroške regije. Dobili so še eno delavko preko javnih del. Povedali smo jim tudi glede porabe nagrade in prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ker zaposlujejo invalidne osebe. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Imajo zelo lepe najemniške prostore. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Organizirane imajo kopalne dneve. Dobro imajo organizirane športne dejavnosti v DI, manjka jim strokovnega znanja o izvedbi športnih tekmovanj za invalide, zato je predlagal seminar na to temo. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

Na obisku DI Mežiške doline sva se pogovorila s predsednico DI, Urško Gostenčnik in Sonjo Juteršek, delavko preko JD. Z Urško Gostenčnik smo se pogovorili o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Poročala nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. V septembru se bodo udeležili informativnega srečanja za projekt »Občina po meri invalidov«, ki ga pripravlja ZDIS. Problemov trenutno nimajo. Računovodstvo vodijo sami. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS. Društvo je zaposlilo delavko preko javnih del, ki jim urejuje evidenco članstva in ostale zadolžitve, ki jih dobi od predsednice. Povedali smo jim tudi glede porabe nagrade in prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ker zaposlujejo invalidno osebo. Imajo zelo lepe lastniške prostore, ki so jih pridobili s pomočjo ZDIS s sredstvi FIHO. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Organizirajo tudi kopalne dneve. Dobro imajo organizirane športne dejavnosti v DI, ki jim vodi novi predsednik društva Samorastnik, Matjaž Majdič. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

Na obisku DI Slovenj Gradec sva se pogovorila s Stanislavo Tamše, predsednico društva in Andrejem Stradovnikom, podpredsednik društva. S Stanislavo Tamše smo se pogovorili o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Poročala nam je, da se prijavljajo na vse razpise, ki jih občina objavi in da so kar uspešni. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni in to zelo uspešno. Izvedli so že štiri razstave ročnih del ZDIS in tudi dve pevski reviji ZDIS. Letos bodo že 28-tič izvedli planinski dan invalidov na Kopah, kjer pridejo društva iz Slovenije. Imeli so notranje probleme, ki jih uspešno rešujejo. Imajo računovodski servis, ki jim vodi računovodstvo. Imajo zelo lepe lastniške prostore, ki so jih kupili s pomočjo ZDIS s sredstvi FIHO. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Organizirajo tudi kopalne dneve, izlete, srečanja za težke invalide, itd… Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.

 

26.07.2012– Obisk MDI Škofja Loka; MDI Kranj;

S sekretarko ZDIS, mag. Tanjo Hočevar, sva obiskala MDI Škofja Loka in MDI Kranj.

Na obisku MDI Škofja Loka sva se pogovorile z Marijo Košir, predsednico, Lojzetom Primožičem, podpredsednikom, Miro Primožič, predsednico NO in Henrikom Langom, članom društva. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Društvo pokriva teritorij treh občin: Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Železniki. Za društvene prostore plačujejo visoko najemnino. Poskušali so pridobiti subvencijo s strani občine, vendar so dobili negativen odgovor. Z občino se dogovarjajo glede novih prostorov. V letu 2014 bo društvo praznovalo 40 letnico delovanja. Članstvo pisno obveščajo o vseh dogodkih in o dodeljenih kapacitetah ZDIS. V letošnjem letu so za občinski praznik predstavili delo društva na stojnici. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Probleme imajo predvsem zato, ker je populacija članstva starejša, to je tudi razlog, da težko zapolnijo dodeljene termine za rehabilitacijske programe ZDIS. V društvu imajo zelo aktivne športnike. Organizirane imajo delavnice ročnih del. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira.

Na obisku MDI Kranj sva se pogovorila z Marjanom Murkom, predsednikom in Marinko Javornik, tajnico društva. Pogovorili smo se o delovanju društva, o izvajanju posebnih socialnih programih in o težavah s katerimi se društvo srečuje. Marjan Murko nam je povedal, da društvo samo vodi računovodstvo, bilanco pa jim naredi računovodski servis. Izvajajo vseh pet posebnih socialnih programov ZDIS na lokalni ravni. Imajo majne prostore, z občino bi se radi dogovorili še za en prostor. Imajo organiziran bowling, balinanje in plavanje. Prijavljajo se na razpise pet občin: Kranj, Cerklje, Naklo, Šentjur in Preddvor. Na upravni enoti so se prijavili za zbiranje prostovoljnih prispevkov, dobili so nabiralno polo, ki ima žig in podpis osebe iz upravne enote. Udeležujejo se izobraževanj, ki jih organizira ZDIS.