DI Ilirska Bistrica: Avgustovski izlet

Že od leta 2000 dalje je avgust v ilirskobistriškem društvu invalidov rezerviran za obisk sv. Višarij. Za veliki šmaren smo tokrat že trinajstič obiskali ta idilični svet, ki je že od 16. stoletja dalje znana romarska pot, ki združuje narode na tromeji. Ta kraj je tudi biser naravne lepote s čudovitim razgledom na gorske vrhove.

Z vrha Višarij se nam odpre razgled na gorske vrhove: Kamniti lovec, Berački križ, Škrilje,v daljavi pa Mangart in Jalovec, pa še tromeja na Peči med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Pri povratku smo se sprehodili po naravnem rezervatu Zelenci - okoli 800 m dolgo in 200 m široko močvirje z barjem, kjer izvira Sava Dolinka. Na naši poti proti Begunjam smo se ustavili še pri Aljaževem spomeniku s pogledom na Triglav in smo ga tokrat v lepem vremenu tudi videli.

Begunje so značilna gorenjska vas, razpotegnjena ob potoku Begunjščica, kjer se Karavanke in začetki Kamniško-Savinjskih Alp spustijo v ravnice. Kraj v sebi skriva številne naravne lepote, zgodovinske pomnike in ogleda vredne kraje.

Po kosilu v gostilni Pri Jožovcu v Begunjah, od koder izhaja svetovno znana Avsenikova narodnozabavna glasba, smo si ogledali njihov bogat muzej in nekatere znamenitosti kraja.

Pa še postanek na Bledu, sprehod ob jezeru, blejske rezine… in polni lepih vtisov in doživetij tega dne smo se srečno vrnili domov.

Jožica Žibert