Poročilo predsednika ZDIS - junij 2012

7.6.2012 – 25. let MDI Sežana in otvoritev novih poslovnih prostorov

Na 25. obletnici MDI Sežana so bili prisotni: župan občine Sežana, Davorin Terčon; podžupan občine Sežana, David Škabar; župan občine Komen, Danijel Božič; predstavnica občine Divača in predstavnica občine Hrpelje Kozina; ravnateljice osnovnih šol; društva iz Obalno Kraške regija: DI Koper, DI Piran, DI Pivka in DI Postojna; DI Ilirska Bistrica; DI Dornberk; MDI Domžale; MDI Goriške; DI Trbovlje in MDI Cerknica Loške doline Bloke. Izvedli so lep kulturni program. V kulturnem programu so sodelovali: ansambel trobil; skupina Kraški šopek; osnovnošolci so nastopili z recitalom in flavtami; pihalni orkester Brkini 2000 in povezovalka programa Ana Godina, ki je zelo lepo vodila program. V nagovoru sem poudaril pomen 25 let delovanja na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. Pridobitev novih, predvsem pa ustreznejših društvenih prostorov je vedno velik dogodek in praznik za društvo. Podelil sem priznanje ZDIS za 25. letno delovanje društvu. Podelil sem pisna priznanja prizadevnima članoma MDI Sežana in Davorinu Terčonu, županu občine Sežana. Priznanja je podelilo tudi MDI Sežana zaslužnim članom, društvom, ZDIS, predsedniku ZDIS, sekretarki ZDIS mag. Tanji Hočevar, DU Sežana, RK Sežana in vsem občinam, katere teritorij društvo pokriva, osnovnim šolam, ki sodelujejo v pedagoški akciji in ostalim društvom v občini s katerimi sodelujejo. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.

 

08.06.2012 - Usposabljanje za aktivno življenje in delo – za zaposlene in brezposelne invalide

V Zdravilišču Radenci je Zveza delovnih invalidov Slovenije izvedla usposabljanje za aktivno življenje in delo za zaposlene in brezposelne invalide. Usposabljanja se je udeležilo 85 zaposlenih in brezposelnih invalidov iz naših društev. Udeleženci so poslušali predavanje Mirana Kalčiča, Zavod za varstvo pri delu:« Pravne podlage – kako lahko delavec pridobi informacijo o lastnostih dela (in delovnega mesta).« Udeleženci so sodelovali v štirih delavnicah: »Vzpostavitev pozitivnega stika s sogovornikom in samim seboj (II. del)« - dr. Janez Mekinc, »Vloga zdravnika medicine dela pri zaposlovanju invalidov« - dr. Metka Teržan, »Nasveti policije za večjo varnost posameznika – osveščanje o prepoznavanju možnih zlorab in ustrezno ukrepanje« - mag. Robert Ferenc in »Veščine in delovno vedenje na poti zaposlovanja« - spec. Evalda Bizjak, dipl.del.

 

09.06.2012 – Srečanje invalidov ob 37. letnici delovanja MDI Domžale in medobčinskem prazniku invalidov

Na 37. letnici MDI Domžale so bili prisotni: župan občine Domžale, Toni Dragar, podžupan občine Mengeš, Bogo Ropotar, direktor hotela Delfin, Branko Simonovič, predstavnik Sava turizem, Ivo Lebar; predsednica Komisije za starejše pri občini Domžale, predstavniki društev iz Gorenjske in Primorske regije: MDI Kranj, DI Izola, DI Koper, DI Tržič, MDI Škofja Loka, DI Vrhnika, mediji. Izvedli so lep kulturni program. V kulturnem programu so sodelovali: godba Domžale, ansambel Paralelka, pevec Stane Vidmar, ansambel Zajc, ansambel Leteči muzikantje. Povezovalec programa je bil Nejc Lisjak, ki je tudi zapel dve pesmi. V nagovoru sem poudaril pomen druženja in medobčinskega praznika invalidov. Poudaril pa sem, da odločanje o invalidih ne more biti brez nas, da gredo invalidom enake pravice kot drugim državljanom, da invalidi želimo enake možnosti, da smo za enakost in sodelovanje na vseh področjih in naš cilj je socialno vključevanje in neodvisno življenje invalidov.

Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.

 

13.06.2012 – 6. seja KOO Celjske regije; Otvoritev dvigala Ravne na Koroškem

Udeležil sem se seje KOO Celjske regije, na kateri so bili prisotni predstavniki MDDI Celje, MDI Žalec, MDI Šaleška dolina, DI Laško, DI Rimske Toplice, ODI Zgornje Posotelje Toplice in ZMDI Mozirje; prisotnost so opravičili predstavniki ODI Dravinjske doline in MDI Šentjur. Na seji so med drugim obravnaval informacijo o delu UO ZDIS.

Udeležil sem se otvoritve bazenskega dvigala Na Ravnah na Koroškem. Prisotni so bili: župan občine Ravne na Koroškem, mag. Tomaž Rožen, podžupanja, Vera Krajnc, predsednica društva Sožitje Ravne na Koroškem, predsednik Rdečega križa Ravne na Koroškem, predsednik Lions kluba Slovenj Gradec, Prikeržnik Peter. V kulturnem programu je nastopil pevski zbor društva Sožitje. V nagovoru sem se zahvalil za odgovornost, ki jo prevzemajo pri ustvarjanju enakih možnosti, socialnega vključevanja in nediskriminacije invalidov. Nakup bazenskega dvigala je izjemen dosežek k boljši kvaliteti življenja invalidov in hkrati vseh občanov. Seveda pa vse skupaj terja tudi našo odgovornost, da se vključimo v izvajanje projekta »Občina po meri invalidov«. Trak na bazenskem dvigalu sta prerezala župan, mag. Tomaž Rožen in predsednica DI Mežiške doline, Urška Gostenčnik. Prisotnim so prikazali delovanje bazenskega dvigala. Predsednica MDI Mežiške doline je vsem donatorjem podelila priznanja za pomoč pri nakupu dvigala. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju. Podal sem intervju Koroški TV.

 

15.06.2012 – 1. seja KOO Obalno kraške regije

Udeležil sem se KOO Obalno Kraške regije, na kateri so bili predstavniki vseh DI iz KOO. Na seji so obravnavali sklepe zadnje seje KOO, poročali so o aktivnostih med obema sejama, pregledali so gradivo za zbor članov ZDIS ter razpravljali o eventualnih predlogih in pobudah.

 

19.06.2012 – Zbor članov ZDIS

Zbora članov ZDIS so se udeležili delegati iz 63 DI. Na zboru članov so bila sprejeta poročila o delu organov ZDIS med dvema zboroma; delegati so potrdili letno poročilo DIS za 2011 ter sprejeli plan ZDIS za 2012; zavrnili so pritožbi DI Metlika na sklep častnega razsodišča ZDIS.

 

23.06.2012- 30. let MDI Novo mesto

S sekretarko ZDIS, mag Tanjo Hočevar sva se udeležila 30. obletnice MDI Novo mesto. Prisotni so bili župan Mestne občine Novo mesto, Alojzij Muhič, županja občine Šmarješke Toplice, mag. Bernardka Krnc, podžupan občine Žužemberk, Jože Šteingel, podžupan občine Šentjernej, Igor Kalin ter predstavniki DI : Grosuplje, Trebnje, Metlika, Črnomelj, Ribnica in Maribor. Izvedli so lep kulturni program. V nagovoru sem poudaril pomen 30 let delovanja na področju prostovoljnega socialnega dela za invalide. Ustvarjalno so razvijali nove zamisli in iz leta v leto so s skupnimi močmi dograjevali društvo invalidov. Podelil sem priznanje ZDIS za 30. letno delovanje društvu. Podelil sem častna priznanja in pisna priznanja prizadevnim članom, županu MO Novo Mesto in Krki d.d.
Priznanja (bronasta, srebrna in zlata) je podelilo tudi MDI Novo mesto zaslužnim članom društva. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.
 

26.06.2012– proslava Zveze civilnih invalidov vojn Slovenije

Udeležil sem se proslave ob dnevu civilnih invalidov vojn Slovenije v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani – Tivoli. Prisotni so bili: Tomaž Wrabar, predsednik ZDSSS; dr. Katja Vadnal, predsednica Sožitja; predsednik in sekretar ZDVIS Janez Podržaj in mag. Vlado Pegan; generalni sekretar veteranov. Slavnostna govornica je bila vodja sektorja za vojne in civilne invalide pri MDDSZ. Po končanem kulturnem programu je bil čas namenjen razgovorom prisotnih in druženju.

 

28.06.2012 – 5. seja UO NSIOS

Udeležil sem se 5. seje UO NSIOS, na kateri smo med drugim obravnavali aktualne teme na delovnem razgovoru z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, mag. Andrejem Vizjakom, praktična vprašanja v zvezi z izvajanjem Zakona o uravnoteženju javnih financ, problematične zakonske iniciative YHD glede Zakona o osebni asistenci, vprašanja glede simulacije uporabe prenovljene metodologije ocenjevanja vlog invalidskih in humanitarnih organizacij na letne razpise FIHO in letni posvet NSIOS.