DI Ilirska Bistrica: Majski izlet na Brione

18. maj 2012

Preko sto članov Društva invalidov Ilirska Bistrica se je odločilo, da si v maju ogledajo nekatera mesta v Istri in nacionalni park na Brionih.

Pot jih je vodila preko mejnega prehoda Jelšane in skozi predor Učka preko notranje Istre do srednjeveškega mesteca Hum, ki je središče staroslovanske pisave glagolice in izjemnih fresk iz 12. stoletja v cerkvi sv. Jeronima. Mesto-spomenik, z ohranjeno srednjeveško urbano strukturo, je razglašeno za najmanjše mestece na svetu. Pa še zanimivost: prebivalci še vedno volijo svojega župana po starem običaju in njegov mandat traja eno leto.

Tudi s postankom v Pulju jih je pritegnil ogled starega mestnega jedra z ostanki bogate preteklosti. Najprivlačnejši ostanek rimskega obdobja v Pulju pa je amfiteater, slovita Arena.

Brionsko otočje pa je edini nacionalni park v Istri, ki s svojimi štirinajstimi otoki na 736 hektarih površine predstavlja edinstveno igro narave, ki na tem mestu združuje razne živalske vrste ter redko in bogato floro.

Izletniki so se popeljali s turističnim vlakcem na safari, si ogledali različne vrste živali, ki se prosto gibljejo v naravi, se seznanili z zgodovino tega otočja ter uživali na čistem zraku, bistrem morju in nedotaknjenem mediteranskem zelenju.

Pri povratku so strnili utrinke tega lepega sončnega dne v istrski konobi v Žminju.

 

Jožica Žibert, predsednica