Poročila članov UO in predsednice NO ZDIS z zborov članov DI

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI KOPER

Dne 21.01.2012 sem se na prošnjo predsednika ZDIS udeležil rednega letnega Zbora društva invalidov Koper. Predstavili so svoje delo društva v letu 2011 in izvedbo posebnih socialnih programov. Največ je bilo govora o socialni varnosti, ki je sistem v katerem ljudem zagotavljajo varnost in predvsem preživetje v primerih starosti, bolezni, smrti družinskega člana, izguba dela in podobno. In prav v sociali je ZDIS veliko naredila, saj invalidi so pomembna družbena skupina, ki se mora zaradi zagotavljanja svoje socialne varnosti in vključevanja v lokalno, nacionalno in evropsko družbeno življenje, posebej organizirati in uveljavljati svoje pravice, da si zagotovijo dostojno življenje v družbi. Kot sem zasledil iz njihovega podajanja o uresničevanju posebnih socialnih programov, so namenjeni zagotavljanju delovnih mest, boju proti revščini in spodbujanju enakih možnosti za vse. Cilj njihovega društva je zagotoviti vsem rednim članom, ki potrebujejo pomoč, enakopravno obravnavo in pozornost ter pomoč pri zagotavljanju socialne varnosti. Vse invalidske organizacije so imele priložnost pokazati, da jim ni vse eno kako bodo financirani iz strani FIHO, saj so se zbirali podpisi za referendum proti sprejeti Zakonodaji lastninske preoblikovanje Loterije Slovenije. Vendar odziv je bil zelo slab, zato pa lahko pričakujemo zmanjšanje dosedanjih javnih finančnih sredstev za invalide iz FIHO in s tem se invalidom tudi sicer obeta poslabšanje socialnega stanja glede na uveljavitve nove sistemske socialne zakonodaje. Tudi podžupan MO Koper Anton Sagadin je podal vso podporo društvu invalidov Koper, ter jim zagotovil enako financiranje in pomoč kot v prejšnjem letu. Pomoč jim je prav tako ponudila predstavnica centra za socialno delo. Vsi predstavniki društev obalno kraške regije, ki so se vabilu odzvali so ocenili, da je medsebojno sodelovanje treba nadaljevati po izkušeni in prehojeni poti, kar pomeni, da je v prvem planu skrb za slehernega člana.

Zapisal Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI IZOLA

Na prošnjo predsednika ZDIS sem se udeležil rednega letnega Zbora društva invalidov Izola, dne 28.01.2012. Zbor članov društva invalidov Izola je potekal po prejetem dnevnem redu, kot ga je predlagal predsednik ZDIS. Zbora so se udeležili tudi predstavniki vseh društev v Izoli, podžupan, predstavnik društva invalidov Trbovlje, Vrhnike in vsa obalno kraška društva invalidov. Pri delovanju v letu 2011 je bilo povedano, da v času v katerem se nahajajo invalidi in njihove družine, imajo pogosto višje življenjske stroške kot povprečni prebivalci Slovenije zaradi invalidnosti. Dejavniki, zaradi katerih nastajajo dodatni stroški, se razlikujejo glede na vrsto invalidnosti. Pri njihovem podajanju o uresničevanju posebnih socialnih programov, so namenjeni zagotavljanju delovnih mest, boju proti revščini in spodbujanju enakih možnosti za vse. Cilj njihovega društva je zagotoviti vsem rednim članom, ki potrebujejo pomoč, enakopravno obravnavo in pozornost ter pomoč pri zagotavljanju socialne varnosti. Višnjevec Zmago je izpostavil probleme s katerimi se soočajo v društvu. Predsednik Franc Poropat se je zavezal, da bo v najkrajšem času sklical volilni Zbor članov, ter pozval vse, da se v čim večjem številu udeležijo. Zaveda se, da je uspešnost organizacije odvisna od načina motiviranja, komuniciranja, spodbujanja in vodenja. Največja dragocenost so člani, ki so v organizacijo včlanjeni in z njo živijo. Obljubil je, da se bodo prilagajali drug drugemu in s tem vzpostavili, ohranili dobre medosebne odnose, saj je v organizaciji temelj pomena za uspešno delo, ter za celotno poslovanje organizacije. Tudi jaz si želim, da sami rešijo notranja nesoglasja z učinkovitostjo medsebojnih odnosov, kateri so pogoj za osebno srečo in uspeh organizacije.

Zapisal Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI POSTOJNA

V skladu z vašim pooblastilom sem se dne 18.2.2012 udeležila Zbora članov v Postojni. Prenesla sem pozdrave in dobre želje ter se s krajšim nagovorom odzvala na podana poročila in na govor župana občine, Jerneja Verbiča, ki se je zelo pozitivno odzval na delo društva in obljubil tudi v nadalje vso pomoč. Na zboru je bila tudi predstavnica Centra za socialno delo in predsednik Društva upokojencev, ki sta se tudi javila k besedi in pohvalila sodelovanje. Na zboru so bili tudi vsi predstavniki DI Obalno kraške regije in DI Ilirska Bistrica. Delo društva je v letu 2011 potekalo uspešno in zbor je bil kvalitetno izpeljan. Društvo ima 333 rednih članov in 45 simpatizerjev. Zbora se je udeležilo 57 članov.

Zapisala: Hilda Vuga

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI DORNBERK

V soboto, 18. februarja 2012 sem se, po pooblastilu predsednika ZDIS, Draga Novaka udeležila zbora članov DI Dornberk. Na zboru članov so bili prisotni predstavniki DI Ajdovščina Vipava, MDI Idrija- Cerkno in DI Vrhnika. Zbor članov je potekal nempteno po predloženem dnevnem redu.

Zapisala: Mira Šinkovec

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI PIVKA

V soboto, 25. februarja 2012 sem se, po pooblastilu predsednika ZDIS Draga Novaka, udeležila zbora članov DI Pivka. Prisotni so bili podžupan občine Pivka, direktorica CSD Postojna, predstavniki DI Obalno Kraške regije in DI Ilirska Bistrica. Zbor članov se je začel ob predvidenem času in je potekal nemoteno po predloženem dnevnem redu. Iz poročila predsednika DI Pivka je bilo razvidno, da je društvo izpeljalo sprejeti program dela, v zadovoljstvo vseh članov DI. V počastitev bližajočega se dneva žena so vse navzoče članice društva prejele nagelj. Sledil je družabni večer.

Zapisala: Mira Šinkovec

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV ODI ZGORNJE POSOTELJE

Udeležil sem se zbora članov Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje , ki je bil v soboto 25.2.2012 ob 10.00 uri v Rogatcu. Pred začetkom zbora so zapele ljudske pevke iz Rogatca nato je sledil nastop harmonikarja, njihovega člana upravnega odbor z vnukom. Zbor članov Zgornjega Posotelja je gostil v občinskih prostorih župan Rogatca Martin Mikluč, ki je bil tudi pokrovitelj zbora saj je financiral vso hrano in pijačo. Najprej je navzoče pozdravil predsednik ODI Zgornje Posotelje, Anđelko Bandelja, nato še župan občine Rogatec, Martin Mikluč. Nato so izvolili delovno predsestvo in pričeli z zborom, delovni predsednik je bil kar sam predsednik društva. Podali so vsa potrebna poročila in jih tudi soglasno sprejeli brez pripomb, podali so plan dela za leto 2012. Društvo invalidov Zgornje Posotelje je delovalo v skladu z njihovim statutom po zakonu o društvih in zakonu o invalidskih organizacijah, denarna sredstva porabili za namene, za katere so ga pridobili. Po koncu poročil sem tudi sam pozdravil in nagovoril člane društva v imenu ZDIS-a, se vsem prostovoljcem zahvalil za pomoč invalidom, ki jim jo nudijo na vseh področjih. Na koncu zbora smo imeli druženje z kosilom.

Zapisal: Anton Kolar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI LOGATEC

Kot predstavnica ZDIS sem se 3. marca 2012 udeležila rednega zbora članov Društva invalidov Logatec. Zbor članov je bil na Osnovni šoli 8. talcev s pričetkom ob 14.00 uri. Na zboru so bili prisotni župan občine Logatec Menard Berto, predstavnica DU Logatec ter predstavniki društev Notranjske regije in MDI Idrija-Cerkno. Zbor članov je potekal po predvidenem dnevnem redu brez posebnosti.

Zapisala: Mira Šinkovec

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI KRANJ

Udeležil sem se zbora članov MDI Kranj, dne 10.3.2012 ob 10.00 uri. Na zboru članov je bilo prisotnih 35 članov od 42 vabljenih. Zbor je pričel predsednik društva, Marjan Murko. Po izvolitvi delovnega predsedstva so pričeli z zborom članov. Podali so vsa poročila za leto 2011. Vsa poročila so soglasno sprejeli, tudi plan za leto 2012. Pozdravil sem prisotne in jim tudi odgovoril na nekatera vprašanja, predvsem v zvezi z EK, saj imajo probleme, ker ne dobijo odločb od starejših članov. Zahvalili so se tudi za sredstva, ki so jih dobili za nakup računalnika. Po zboru članov je bil čas namenjen medsebojnemu druženju.

Zapisal: Anton Kolar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI CERKNICA – LOŠKA DOLINA - BLOKE

Kot predstavnica ZDIS sem se 10. marca 2012 udeležila volilnega zbora članov MDI Cerknica-Loška dolina-Bloke s pričetkom ob 15.00 uri. Na zboru članov so bili prisotni: župan občine Loška dolina, podžupan občine Cerknica, direktorica CSD Cerknica, predsedniki društev Notranjske regije in predstavnika MDI Sežana. Volilni zbor članov je potekal po predvidenem dnevnem redu. Volitve so bile javne. Za novo predsednico društva je bila ponovno izvoljena Olga Otoničar.

Zapisala: Mira Šinkovec

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI LJUBLJANA BEŽIGRAD

Po zadolžitvi predsednika ZDIS, Draga Novaka, sem se udeležil zbora članov DI Ljubljana Bežigrad dne 15.03.2012, v veliki dvorani družbenega centra Ljubljana Bežigrad. Na zboru je bilo prisotnih 76 rednih članov od skupaj 483, zato se je po 15 minutnem zamiku zbor nemoteno začel in v skladu s statutom tudi v celoti izpeljal.

Vse navzoče člane, kakor tudi goste, sem prav lepo pozdravil v imenu ZDIS, kakor tudi v svojem imenu. Prenesel sem tudi pozdrave predsednika Zveze.

Zapisal: Rajko Žagar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI TRŽIČ

V imenu ZDIS sem se udeležil zbora članov DI Tržič, dne 16.3.2012 in povedal naslednje:

- Iz poročil delovanja društva, ki sem jih pozorno poslušal je razvidno, da se o svojih prizadevanjih resnično prizadevate izboljšati vsak dan članov vašega društva, zlasti invalidov in oseb s telesno okvaro;

- Iz poročila društva je tudI razvidn, da se pri izvajanjem petih socialnih programov srečujete oz. soočate z bolj ali manj enakimi pozitivnimi izkušnjami in problemi, ki na eni strani izhajajo iz specifike Društva oz. njenih članov kakor tudi iz širših družbenih, socialnih in zdravstvenih razmer, s katerimi se vse bolj soočamo v Sloveniji;

- Probleme invalidov in oseb s telesnimi okvarami, ki so pomembno pogojeni z razmerami v slovenski družbi, se pogosto postavlja v drugo, tretjo ali bolj v zadnjo vrsto. Pozablja se na dejstvo, da so invalidi in osebe s telesno okvaro v marsičem večkratno prizadeti.

Pri izvajanju petih socialnih programov izstopajo zlasti vse oblike druženja članov (bolj ali manj redna in občasna družabna srečanja, izleti, individualna in skupinska športna in rekreativna dejavnost), ustvarjalne aktivnosti (likovna, pevske, ročne spretnosti - in seveda tudi njihov prikaz širši javnosti v obliki kulturnih prireditev, udeležbo na le teh.) DOKAZANO POZITIVNO VPLIVAJO NA TELESNO IN PSIHIČNO OZ. DUŠEVNO ZDRAVJE. Tako se na daljši čas krepi samozavest in samopodoba invalidov, pomembno se zmanjšujejo posledice izoliranosti ali izločenosti iz vsakdanjega družbenega, kulturnega in socialnega življenja. Krepijo se medsebojni odnosi in zaupanje, s tem ko si člani tako izmenjuje svoje izkušnje iz svojega vsakdana - problemi pridobivajo manjšo ostrino in tudi ponujajo možnosti, da si posameznik najde sogovornika, zaupnika - sorodno dušo. Iskreno bi pohvalil vodstvo društva za uspešno delo in trud, ki ga vlagate in zaželel še naprej uspešno delo.

Zbora se je udeležil župan Tržiča, Borut Sajevec in predsedniki raznih društev iz Tržiča.

Zapisal: Anton Kastelic

 

PROČILO: ZBOR ČLANOV MDI LITIJA IN ŠMARTNO PRI LITIJI

Po zadolžitvi predsednika ZDIS, Draga Novaka, sem se udeležil zbora članov MDI Litija – Šmartno, dne 16.03.2012 v gostišču Kovač. Na zboru je bilo prisotnih 63 rednih članov od skupaj 503, zato se je po 15 minutnem zamikom zbor nemoteno začel in tudi v skladu s statutom v celoti izpeljal. Izvolili so tudi novega člana IO, Mirka Kapljo. nekdanjega župana občine Litija. Vse navzoče člane, kakor tudi goste, sem prav lepo pozdravil v imenu ZDIS, kakor tudi v svojem imenu in imenu predsednika Zveze.

Zapisal: Rajko Žagar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI MEŽIŠKE DOLINE

V soboto 17. marca 2012 sem se kot član UO ZDIS udeležil volilnega Zbora članov DI Mežiške doline. Zbor se je pričel s kratkim kulturnim programom v katerem je nastopil moški kvartet in pevke zbora Lastovke iz Milinskega vrha.V uvodnem nagovoru je predsednica gospa Urška Gostenčnik pozdravila vse navzoče delegate iz vseh štirih pododborov (Ravne na Koroškem, Mežica, Prevalje in Črna na Koroškem), županjo občine Črna na Koroškem Romano Lesjak, podžupana občine Ravne na Koroškem Milana Škafarja in ostale prisotne goste. Volilni zbor članov je potekal po ustaljenem dnevnem redu in je bil s strani delavnega predsednika g. Branka Lepičnika dobro voden. Zelo obširno in pregledno so bila podana vsa poročila, ki so potrebna za dokončni sprejem letnega poročila. Na volitvah v nove organe Društva invalidov Mežiške doline je bila za predsednico ponovno soglasno izvoljena dosedanja predsednica gospa Urška Gostenčnik. V razpravi, ki je sledila po končanih poročilih in v katero sem bil povabljen s strani delovnega predsednika zbora, sem pozdravil vse navzoče v imenu ZDIS in v svojem imenu. Ker je bilo o delu društva v poročilih povedano veliko, sem v svojem nagovoru izpostavil vlogo in delo poverjenikov – prostovoljcev, kajti ti imajo na terenu neposreden stik z članstvom in se srečujejo s vsemi problemi in težavami invalidov. So neposredna vez med članom in društvom. Kaj pomeni neposredni stik in nekaj prijaznih besed – lahko povedo samo tisti, ki jim vrednote medsebojnega spoštovanja do sočloveka niso tuje. V predhodni razpravi je bila omenjena tudi vloga in delo ZIP centra d. o. o., ki ima status invalidskega podjetja. S strani zaposlenega člana-invalida je bilo povedano, da so zaposleni invalidi premalo vključeni v dogajanja v društvu. Predlagal sem, da je ena izmed možnosti, da se aktivneje vključijo v delo društva ustanovitev Aktiva zaposlenih in brezposelnih invalidov in se kot ostali štirje pododbori in IŠD Samorastnik vključijo v delovanje društva. Za zbor članov ZDIS, ki bo 19.06. 2012 je bila za delegata iz Društva invalidov Mežiške doline izvoljena predsednica Urška Gostenčnik

Zapisal: Janez Sedušak

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI GORNJA RADGONA

Dne, 17.3.2012 sem se udeležila zbora članov MDI Gornja Radgona. Zbor je potekal po dnevnem redu, vsa poročila so bila podana. Imeli so volilni zbor. Ponovno je bil izvoljen Branko Habjanič za predsednika. Spremenili so statut in sicer 25., 26. 27., 28. in 29. člen. Zbora članov so se udeležili tudi župan Gornje Radgone, župan Apač in podžupan Radencev.

Zapisala: Hilda Hladnjak

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI MUTA

Dne 17.3.2012 sem se kot predstavnik ZDIS udeležil zbora članov Društva invalidov Muta. Zbor se je pričel ob 13 uri v telovadnici osnovne šole. V uvodnem delu so pevke pevskega zbora društva Klasje zapele, v nadaljevanju pa je sledil uradni del zbora društva v skladu s statutom s poročili in razpravo. Posebej so predstavili delavnice ročnih del, zeliščarjev, bralcev in literatov. Na zboru je bil prisoten tudi podžupan Vladimir Topler, ki je zbor pozdravil in zaželel še veliko uspehov. Zbor sem pozdravil v imenu organov in predsednika ZDIS in vsem skupaj zaželel obilo elana za delo v prihodnosti. Po zaključku zbora je bilo zabavno družabno srečanje udeležencev zbora.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI IDRIJA - CERKNO

Na prošnjo predsednika ZDIS sem se udeležil zbora članov MDI Idrija - Cerkno, ki je potekal dne 17.03.2012 ob 15. uri v prostorih gostišča Barbara Antonijev rov v Idriji. Pred pričetkom Zbora članov je bil kulturni del z Greto, ki je zaigrala na harmoniko in pevec Miro, ki je prav tako zapel nekaj opernih skladb. Zbora članov so se udeležili predstavniki društev Žiri, Ajdovščina – Vipava, Goriška, Logatec, Dornberk, predsednica upokojencev, vojnih invalidov in podžupan Bojan Režun, ki jim je obljubil še naprej sodelovanje pri sredstvih in pri uresničevanju projekta » Občina po meri invalidov« . Pri porabi sredstev za vse aktivnosti je materialno in finančno poslovanje potekalo v skladu z zakonskimi določili vzorno in natančno. Vsa poročila so bila sprejeta brez pripomb. Pri točki dnevnega reda, katera je namenjena gostom, sem povedal naslednje: Invalidnost pa še zdaleč ni pasivnost in obsojenost na oskrbo in dobroto svojih bližnjih. To dokazujejo številne invalidne osebe pri njih, ki se samozavestno vključujejo v vsa področja življenja in družbo. Na tej poti pa velikokrat potrebujejo pomoč, vzpodbudo, toplo besedo. In prav v tem je namen njihovega društva invalidov, da pomagajo pomoči potrebnim. Kot so predstavili uresničevanje posebnih socialnih programov je razvidno, da so bili namenjeni zagotavljanju delovnih mest, boju proti revščini in spodbujanju enakih možnosti za vse. V tem času pa je še posebna skrb zagotoviti, da krizne gospodarske razmere ne bi ustvarjale nobenih dodatnih diskriminacij invalidov. Povedal sem, da so predsednik Drago Novak in strokovne službe ZDIS ves čas sodelovale in še sodelujejo pri vseh Zakonih, ki so velikega pomena za vsakega invalida in organizacijo, ter da bi bila zakonodaja takšna, da bi invalidi ne bili oškodovani. Prav tako se predsednik ZDIS zaveda, da je njegova dolžnost in pravica predstavljati delovne invalide v vseh zadevah, ki so povezane z delom in življenjem na nacionalni in lokalni ravni. Zveza pa tudi pričakuje od nas visoko stopnjo lojalnosti, prilagodljivosti in nam omogoča ustrezen model organiziranosti, znotraj katerega lahko učinkovito delamo in ji tudi formalno zagotavljamo ustrezne medsebojne odnose. Vsak od nas ima svoj življenjski cilj, probleme in težave, a naša naloga je, da invalidom poskušamo zagotoviti neko stopnjo zadoščenja, sreče in zadovoljstva.

Zapisal: Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI VRHNIKA

Udeležil sem se zbora članov DI Vrhnika, ki je potekal dne 17.03.2012 ob 18. uri v prostorih gostišča BAJC, Sinja Gorica 12 A, Vrhnika. Pred pričetkom Zbora članov je bil kulturni del z pevskim zborom Vrhnika. Zbora članov so se udeležili predstavniki povabljenih društev in župan Stojan Jakin, ki jim je obljubil še na daljno sodelovanje . Pri porabi sredstev za vse aktivnosti je materialno in finančno poslovanje potekalo v skladu z zakonskimi določili vzorno in natančno. Seveda sredstva prejeta od FIHA niso bila dovolj za kvalitetno izvedbo posebnih socialnih programov, zato so jih dopolnili s prejetimi sredstvi od sponzorjev. Prav tako zbirajo sredstva za njihovega člana za nakup nadkolenske proteze. Pod točko 8. So, zaradi smrti, imenovali novega člana v IO in podaljšali mandat za eno leto. Vsa poročila so bila sprejeta brez pripomb. Pri točki dnevnega reda, katera je namenjena gostom sem povedal nekaj besed, da smo se znašli v recesiji, vendar je v členu 26 Listine EU o temeljnih pravicah zapisana pravica » do ukrepov, ki jim zagotavljajo samostojnost, družbeno in poklicno vključenost ter udejstvovanje v življenju skupnosti ». Invalidom je predvsem treba omogočiti, da dejavno izpolnjujejo svojo državljansko vlogo in odgovornost ter da tako kot drugi prebivalci sami odločajo o svojem življenju. Enakopravnost in družbena vključenost sta bistvenega pomena, prednostna naloga v zvezi s tem pa dolgotrajna nega in podpora. Nič manj pomembni niso nadomestilo za invalidnost, rehabilitacijo, odpravljanje ekonomskih in socialnih posledic invalidnosti, enakopraven dostop do zdravstvenih storitev, preprečevanje družbene izključenosti, odprava ovir, omogočanje mobilnosti in uporaba informacijske tehnologije. Za vse našteto pa je potrebno dati priznanje predsedniku Dragu Novaku in strokovnim službam ZDIS, ki so sodelovali pri vseh Zakonih pomembnih za vsakega invalida in organizacijo. Na današnjem Zboru sem zaželel v imenu Zveze delovnih invalidov Slovenije, da bi tudi v bodoče čim več gradili na problemih invalidov in za njihov dobro bit v današnji družbi.

Zapisal : Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI TRBOVLJE

Po zadolžitvi predsednika ZDIS Draga Novaka sem se udeležil zbora članov DI Trbovlje, dne 21.03.2012 v avli delavskega doma Trbovlje. Na zboru je bilo prisotnih 133 rednih članov, od skupaj 1197, zato se je po 15 minutnem zamiku zbor nemoteno začel in v skladu s statutom tudi v celoti izpeljal. Vse navzoče člane, podžupanjo občine Trbovlje, gospo Gabrič, kakor tudi vse goste sem prav lepo pozdravil v imenu ZDIS, kakor tudi v svojem imenu in imenu predsednika Zveze.

Zapisal: Rajko Žagar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI SEVNICA

Dne 21.3.2012 sem se kot predstavnik ZDIS udeležil zbora članov DI Sevnica, ki je potekal v Domu športa v Sevnici. Zbor je trajal 30 min in v tem času so bila podana vsa poročila in bila tudi potrjena. Razprave ni bilo.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI RIMSKE TOPLICE

Dne 22.3.2012 sem se kot predstavnik ZDIS udeležil zbora članov DI Rimske Toplice. Na zboru je bilo navzočih več kot polovica članov društva, ki so sprejeli podana poročila odborov in sekcij društva. Zbora se je udeležil tudi predsednik DI Hrastnik. Zbor sem pozdravil v imenu organov ZDIS in predsednika ZDIS in jih seznanil z nekaj aktualnimi novicami. Po zaključku zbora je bilo še družabno srečanje.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI AJDOVŠČINA - VIPAVA

Dne 23.3.2012 sem se udeležila zbora članov DI Ajdovščina – Vipava, kot predstavnica ZDIS. Zbora se je udeležil podžupan Ajdovščine, predstavniki DI: Goriška, Idrija - Cerkno in Dornberk. Zbor je pozdravil predsednik DI, Miran Peršolja. Zbor je potekal po dnevnem redu. Podžupan je povedal, da občina dobro sodeluje z društvom, društvu so zagotovili zaposlitev preko javnih del. Pozdravila sem vse prisotne ter jim zaželela uspešno delo še naprej. Bilo je kar nekaj vprašanj prisotnih, predvsem glede EK, na katera sva odgovorila skupaj z Romanom Velikonjo, ki je zbor vodil in ki je poudaril, da imajo društva v statutu zapisano kdo je lahko redni član DI. Po končanem zboru mi je predsednik DI pokazal prostore društva, ki so res lepi in prostorni.

Zapisala: Hilda Hladnjak

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI ŠALEŠKE DOLINE

V petek 23. marca 2012 sem se kot član UO ZDIS udeležil zbora članov MDI ŠALEŠKE DOLINE. Zbor se je pričel s kratkim kulturnim programov, ki ga je izvedla na harmoniki članica društva. V uvodu zbora članov MDI ŠALEŠKE DOLINE je predsednik društva g. Valter Golob pozdravil vse navzoče delegate iz vseh štirih odborov – Šmartnega ob Paki, Šoštanja, Velenja in Aktiva zaposlenih invalidov Premogovnik, župana MO Velenje, Bojana Kontiča, člana UO ZDIS Janeza Sedušaka in predstavnico Radia Velenje. Zbor članov je potekal po dnevnem redu in je bil soglasno sprejet na zboru. Vsa poročila za 2011, ki so potrebna za potrditev letnega poročila, so bila podana izčrpno in pregledno. Takoj po končanih poročilih se je v razpravo vključil župan Mestne občine Velenje, Bojan Kontič, ki je pohvali uspešno delo društva. V svojem nagovoru je v nadaljevanju nanizal vrsto projektov, ki jih občina izvaja za svoje občane, veliko projektov pa je, kateri so izključno namenjeni invalidom. Izpostavil je projekt »Občina po meri invalidov«, listino so dobili leta 2004 in poudaril, da je projekt treba nadgrajevati. Prav danes so pred pisarno društva označili parkirni prostor za invalide. DI je zaželel uspešno delo in čim boljše sodelovanje z lokalno skupnostjo. Iz razprave v katero so se vključili tudi predsedniki odborov je bilo razbrati, da je sodelovanje med odbori in z vodstvom MDI ŠALEŠKE DOLINE zelo dobro. Pozdravil sem vse navzoče v imenu ZDIS in v svojem imenu. V nadaljevanju sem pohvalil njihovo uspešno delo pri izvajanju posebnih socialnih programov in nakazal nekaj bistvenih nalog, ki nas čakajo v tem letu. Ob zaključku sem še nekaj besed namenil tudi dobrim medsebojnim odnosom v društvu, kajti tudi ti so garant za uspešno in kvalitetno delo društva.Na koncu svojega zapisa bi lahko dodal, da bi poročilu iz Zbora članov lahko dal naslov: »MDI ŠALEŠKE DOLINE in lokalna skupnost živita z roko v roki«

Zapisal: Janez Sedušak

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DIO BREŽICE

V petek, dne 23.3.2012 sem se udeležila zbora članov DIO Brežice. Zbor je potekal po predloženem dnevnem redu, s kratkim kulturnim programom. V DIO Brežice imajo delne zbore članov, današnji je bil zaključni in so se ga udeležili predstavniki vseh delnih zborov. Iz poročil je bilo razvidno, da so bili skozi leto zelo aktivni pri izvedbi posebnih socialnih programov, predvsem na športnem področju. Predsednik društva mi je predložil vsa poročila tudi v pisni obliki. Zbor sem pozdravila v imenu Zveze delovnih invalidov Slovenije.

Zapisala: Zdenka Ornik

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI »DRAVA« RADLJE OB DRAVI

Dne 23.3.2012 sem se udeležil zbora članov MDI »Drava, Radlje ob Dravi. Prisotni so bili predstavniki iz KOO DI za Koroško: iz DI Dravograd predsednik Slavko Halužan iz DI Slovenj Gradec podpredsednik Rudi Horvat, predsednica DI Mežiške doline Urška Gostenčnik se je opravičila. Po sprejemu poslovnika je zbor potekal po dnevnem redu skladno po predpisih. Predhodno so izvedli delna zbora članov in sicer v: Občinskem odboru Radlje ob Dravi in občinskem odboru Ribnica na Pohorju. Oba delna Zbora članov sta bila sklepčna. Na samem zboru članov se je vodila lista prisotnosti. Od 17 delegatov je prisotnih 16 delegatov - ( 1 predstavnik na 30 članov), manjkal je en delegat in predsednik NO, ki je menil da so z delnimi zbori članov poročila potrjena.

Predsednik društva Cifer Alojz je podal obsežno poročilo o delovanju društva in izvedbi pomoči invalidov, preko sofinanciranja ortopedskih pripomočkov, ozimnice in socialnih pomoči. Iz poročila je razvidno, da izvajajo vseh pet socialnih programov. Koristnikov posameznega socialnega programa glede na številu članov je veliko. Predsednica socialne komisije, ki ima izkušnje s področja sociale prizna, da si ni prestavljala, da je prepoznavanje članov, ki so pomoči potrebni, tako zahtevno. Organizirajo predavanja iz zdravstva in izobraževanja preko Mocisa in izvajajo laično pravno pomoč. Športne rekreativne aktivnosti koordinirajo preko vodij ekip posameznih športnih panog, v katerih dosegajo odlične rezultate, prav tako so lahko ponosni na bogato ustvarjalnost na področju kulture in ustvarjalnih ročnodelskih delavnic.

Za leto 2012 imajo ambiciozno zastavljen program dela in finančni plan. Kot posebno priznanje si zaslužijo za dosledno izvajanje smernic projekta »Občina po meri invalidov«.

Opravičil sem odsotnost predsednika ZDIS Draga Novaka in vse prisotne pozdravil v imenu ZDIS, v imenu KOO DI za Koroško in imenu DI Muta. V kratkem nagovoru sem omenil recesijo in spremembo zakonodaje s področja socialnih transferjev, opozoril na nedelovanje pravne države in na moralno krizo politikov. Informiral sem jih glede sprememb pri FIHO (sestava Sveta FIHO, zmanjšanje sredstev) in o tem, da je ZDIS v lanskem letu 100% sofinancirala delovanje DI in izvedbo PSP na društvih, in da jim je za leto 2012 odobrena investicija za nabavo novega računalnika. Zahvalil sem se vodstvu DI in njihovim prostovoljcem za ogromno opravljenega dela v korist invalidov in poudaril da so prav prostovoljci tista gonilna sila ki predstavljajo uspešnost društva. Zaželel sem uspešno delo v bodoče in poudaril pomen KOO, ki prinaša izmenjavo izkušenj in meddruštveno sodelovanje na področju druženja, zakonodaje, kulture, športa in ročnodelskih spretnosti.

Zapisal: Jožef Freidl

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI »KRN« TOLMIN

Na prošnjo predsednika ZDIS sem se udeležil volilnega zbora članov MDI » KRN » Tolmin, ki je potekal dne 23.03.2012 ob 15. uri v prostorih doma » SOČA » Tolmin. Pred pričetkom volilnega Zbora članov je potekal kulturni program v katerem je Nika zaigrala nekaj skladb na harmoniko.

Iz poročil ki so bile predstavljene je bilo razvidno, da velja nadaljevati po izkušeni in prehojeni poti, kar pomeni, da je v prvem planu bila skrb za slehernega člana. Pri tem je pot in način, da postanejo invalidi končno vidni, tudi na področju, ki vpliva na oblikovanje javnega mnenja. Temeljno izhodišče ukrepov na področju socialnega varstva je zagotavljanje dostojanstva in enakih možnosti za vse invalide ter preprečevanje socialne izključenosti. Ukrepi so usmerjeni v preprečevanje in reševanje socialne problematike posameznikov invalidov, družin in skupin prebivalstva. Izvajalci teh ukrepov tvorijo socialno varstveno mrežo, katere osnova je poleg izvajanja osnovnih nalog tudi izvajanje preventivnih, prostovoljnih in drugih programov s področja socialne varnosti. Prednost je bila dana petim posebnim socialnim programom, kateri so bili prilagojeni specifičnim potrebam invalidom in so financirani na ravni ZDIS. Volitve so bile izvedene po pravilih. Vogrič Narciza ostaja še za eno leto predsednica, v tem času pa bodo s skupnimi močmi poskušali pridobiti zamenjavo. Sprejeli so novo tajnico, kateri bo v pomoč Cvijić Marija. Kot predstavnik ZDIS sem v svojem govoru poudaril, da predsednik Zveze Drago Novak ves čas svojega mandata prizadeva, da bi bila zakonodaja takšna, da bi invalidi ne bili oškodovani. Zaveda se, da je njegova dolžnost in pravica predstavljati delovne invalide v vseh zadevah, ki so povezane z delom in življenjem na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Prav tako bodo v letošnjem letu pri socialni politiki namenili največ pozornosti, spremljanju kakovosti življenja za manj gibalne invalide, za starejše – kako živijo, možnosti vključevanja v aktivno življenje družbe in sodelovanje z mlajšo generacijo. Poudarili so, da bodo usmerjeni pri pridobivanju donatorjev in drugih sodelavcev za pomoč pri izvedbi projektov, hkrati pa bodo opozarjali na probleme in iskali rešitve zanje. Mnogi najdejo svoje zadovoljstvo in sprostitvi uma v družabnih srečanjih. K odločitvi, da bodo v prihodnje ravnali drugače, da bodo živeli bolje, pa lahko pripomorejo tudi dobri zgledi.

Zapisal Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV ODI DRAVINJSKE DOLINE

Dne 24.3.2012 sem se kot predstavnik ZDIS udeležil zbora članov ODI Dravinjske doline pri Smogovcu pod Roglo. Na zboru je bilo prisotnih 100 članov in zbor se je pričel z zagotovljeno sklepčnostjo. Podana so bila izčrpna poročila v skladu s statutom in opravljena ustrezna razprava. Prisotni so potrdili tudi poročilo za leto 2011. Vidno so bili pohvaljeni uspehi projekta »Občina po meri invalidov«, ki se izvaja na področju občin Zreče in Slovenske Konjice. Zbor sem pozdravil v imenu organov ZDIS in predsednika ZDIS in jim zaželel obilo dobrega dela še naprej in pohvalil dobro delo organov društva ter članov, ki sodelujejo v različnih sekcijah.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI ŽIRI

V soboto 24. marca 2012 sem se kot član UO ZDIS prisostvoval zboru članov DI ŽIRI. Pred pričetkom zbora članov je mešani pevski zbor DU Žiri – Srebrni glas skupaj z recitatorko, katerih avtorica pesmi je članica DI Žiri Tončka Reven, izvedel krajši kulturni program. Po kulturnem programu in pred pričetkom zbora je v pozdravnem govoru župan občine Žiri mag. Janez Žakelj pozdravil vse člane DI Žiri in prisotne goste. V krajšem nagovoru je podal vrsto nalog, ki čakajo občino v tem letu. Iz povedanega je treba poudariti tudi obljubo, da se občina prizadeva, da bi DI Žiri dobilo v doglednem času nove društvene prostore. Zbor članov je po pozdravnem govoru podpredsednika društva Simona Oblaka potekal po dnevnem redu, ki je bil sprejet na zboru. Ker so na zboru volili tudi predsednika društva, je bila poleg vseh organov, ki so potrebni za vodenje zbora, izvoljena tudi kandidacijska, oziroma volilna komisija za predlog in izvolitev novega predsednika društva. Vsa poročila, ki so potrebna za potrditev letnega poročila so bila podana in v nadaljevanju tudi soglasno sprejeta. V razpravi, ki je sledila so sodelovali prisotni gostje iz MDI Kranj, DI Logatec, ZB Žiri, DU Žiri, predstavnik ZDIS Janez Sedušak in ena izmed mlajših članic (tako se je predstavila) DI Žiri, katera je izrazila je željo, da bi lahko k delu društva pritegnili tudi mlajše člane, ki jih je v društvu kar nekaj. Ker je med letom zaradi zdravstvenega stanja odstopila predsednica Milojka Krmelj, so na zboru izvedli volitve za novega predsednika oziroma predsednico. Za predsednico DI Žiri je bila s strani kandidacijske komisije predlagana in kasneje soglasno izvoljena gospa Frančiška Možina. Program dela za leto 2012 je predstavila tajnica društva Anica Govekar, kateri je bil na zboru tudi potrjen. Po končanem zboru je sledilo še družabno srečanje članov društva.

Zapisal: Janez Sedušak

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDI GORIŠKE

Na prošnjo predsednika ZDIS sem se udeležil zbora članov MDI Goriške, ki je potekal dne 24.03.2012 ob 10. uri v prostorih gostilne pri Olgi, Vitovlje 37 a. Vabilu so se odzvale DI Dornberk, DI Ajdovščina – Vipava, MDI Idrija – Cerkno in DI Metlika.

Iz poročil, ki so bila predstavljena je bilo razvidno, da velja nadaljevati po izkušeni in prehojeni poti, kar pomeni, da je v prvem planu bila skrb za slehernega člana. Prihodkov so imeli 77.000 € odhodkov pa 74.000 €. Pri tem je pot in način, da postanejo invalidi končno vidni, tudi na področju, ki vpliva na oblikovanje javnega mnenja. Temeljno izhodišče ukrepov na področju socialnega varstva je zagotavljanje dostojanstva in enakih možnosti za vse invalide ter preprečevanje socialne izključenosti. Ukrepi so usmerjeni v preprečevanje in reševanje socialne problematike posameznikov invalidov, družin in skupin prebivalstva. Izvajalci teh ukrepov tvorijo socialno varstveno mrežo, katere osnova je poleg izvajanja osnovnih nalog tudi izvajanje preventivnih, prostovoljnih in drugih programov s področja socialne varnosti. Prednost je bila dana petim posebnim socialnim programom, kateri so železni repertoar prilagojen specifičnim potrebam invalidom in so financirani na ravni ZDIS. Mag. Adamič meni, da je FIHO » umirajoča mati », sklepal sem torej, da je finančna konstrukcija ZDIS v prihodnje na majavih temeljih in da bo MDI Goriške peljalo svoje programe s pretežno finančno močjo lokalne skupnosti. Taka ocena je problematična in žaljiva do Zveze. Kot predstavnik ZDIS sem v svojem govoru poudaril, da si predsednik Zveze Drago Novak ves čas svojega mandata prizadeva, da bi bila zakonodaja takšna, da bi invalidi ne bili oškodovani. Zaveda se, da je njegova dolžnost in pravica predstavljati delovne invalide v vseh zadevah, ki so povezane z delom in življenjem na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Nekaj kritik je bilo na evidenčni karton, na vodenje ZVEZE, nasploh na njeno delovanje. Ocenjujem da je kritika populistična, nekorektna in zlonamerna. MDI Goriške bo v letošnjem letu pri socialni politiki namenil največ pozornosti, spremljanju kakovosti življenja za manj gibalne invalide, za starejše – kako živijo, možnosti vključevanja v aktivno življenje družbe in sodelovanje z mlajšo generacijo. Poudarili so, da bodo usmerjeni pri pridobivanju donatorjev in drugih sodelavcev za pomoč pri izvedbi projektov in programov, hkrati pa bodo opozarjali na probleme in iskali rešitve zanje. Mnogi najdejo svoje zadovoljstvo in sprostitvi uma v družabnih srečanjih. K odločitvi, da bodo v prihodnje ravnali drugače, da bodo živeli bolje, pa lahko pripomorejo tudi dobri zgledi.

Nisem se mogel znebiti občutka, da gospod predsednik kritično in nepošteno ocenjuje delovanje ZDIS, omalovažuje vlogo NSIOS in FIHO pri reševanju celovite invalidske problematike ter poveličuje svojo vlogo in delež pri vodenju društva s pomočjo virov iz lokalne skupnosti. Vtis je, da bi želel prevzeti voditeljsko vlogo vseh invalidskih društev na območju goriške regije. Dokazano je, da se vtika v invalidske vsebine, ki so domena drugih invalidskih društev in tako vnaša nemir v njihova vodstva. Predlagal bi, da bi se pri svojem delu osredotočil na problematiko, ki se ga dotika.

Zapisal: Ivan Mrevlje

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI RIBNICA

Po zadolžitvi predsednika ZDIS, Draga Novaka, sem se udeležil zbora članov DI Ribnica, dne 24.03.2012 v gostišču Pugelj, s pričetkom ob 11.00 uri. Na zboru je bilo prisotnih 64 rednih članov od skupaj 258, zato se je po 15 minutnem zamiku zbor nemoteno začel in v skladu s statutom tudi v celoti izpeljal. Vse navzoče člane, župana občine Ribnica, Jožeta Levsteka, kakor tudi vse goste, sem prav lepo pozdravil v imenu ZDIS, v svojem imenu in tudi imenu predsednika Zveze.

Zapisal: Rajko Žagar

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV MDDI CELJE

Dne 27.3.2012 sem se udeležil letnega zbora članov MDDI Celje, ki je potekal v Narodnem domu v Celju. Zbora so se poleg članov udeležili še podžupana občin Celje in Štore ter predstavnica občine Vojnik. Prisotnih je bilo 5% članov, kar je po 15 minutnem zamiku po uri sklica (zaradi zagotovitve sklepčnosti) bilo dovolj za začetek,ki so ga popestrili z nastopom osnovnošolski folkloristi. Podana poročila, v skladu s statutom, so bila pestra in obširna, razprave skoraj ni bilo. Kot predstavnik ZDIS sem pozdravi l zbor, zahvalil za predstavljena poročila in zaželel obilo dobrega vsem članom za uspešno nadaljevanje dela.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI LAŠKO

Dne 28.3.2012 sem se udeležil zbora članov DI Laško. Sklic je bil v gostilni Bezgovšek. Zbora članov se je udeležil župan Občine Laško, gospod Senica in strokovni sodelavec, gospod Žnidaršič. Zbor je potekal skladno s poslovnikom. Podana so bila poročila predsednika, računovodje, NO in vseh delujočih sekcij v društvu. Posebej so izpostavili dobro sodelovanje s starejšimi po terenu in v domovih, socialno pomoč članom, dobro delo na športnem področju, druženje in ostalo. Zbor sem pozdravil v imenu organov ZDIS in predsednika ZDIS in jim zaželel obilo dobrega dela še naprej.

Zapisal: Valter Golob

 

POROČILO: ZBOR ČLANOV DI SLOVENJ GRADEC

Dne 29.3.2012 sem se udeležil zbora članov DI Slovenj Gradec. Za uvod nas je pozdravila predsednica društva Stanislava Tamše, nato so nas z enim izmed besedilom pesmi pozdravile še ljudske pevke »Lastovke«, ki so z izvirnim besedilom zapetih pesmi požele ogromen aplavz. Sledila je predstavitev pedagoške akcije v sodelovanju osnovne šole Podgorje. Na zboru so bili prisotni: predstavnik Mestne občine Slovenj Gradec in svetnik državnega sveta RS Klemenc Marjan, predstavniki DI Koroške: predsednik MDI »Drava« Radlje ob Dravi in član NO ZDIS Alojz Cifer, predsednica DI Mežiške doline Urška Gostenčnik, predsednik DI Dravograd Slavko Halužan, predsednik DU, predstavnik policije in trije častni člani: Martin Vižintin, Otmar Sekavčnik in Martin Župančič.

Predhodno so imeli po podružnicah 8 zborov članov. Da so obsežno začrtan program dela za leto 2011uspešno izvedli je bilo vključenih kar 106 prostovoljcev. Predsednica društva Stanislava Tamše je bila v svojem poročilu kritična do politike države do invalidov in poudarila da je največja vrednota, da invalid skrbi za invalida in da prostovoljnega dela ni mogoče nikoli plačati. Prav tako je bila kritična do sofinanciranja programov s strani občine. Vse prostovoljce je pozvala da pomagajo pridobivati finančna sredstva za še uspešnejšo izvajanje posebnih socialnih programov za invalide. Natančno je podala poročilu o številu članov po kriterijih za EK. Imajo izobraževanja v okviru Mocisa, izvedli so okroglo mizo o problematiki invalidov, uspešno še nadalje izvajajo začrtane aktivnosti »občina po meri invalidov«. Posebej pa so ponosni da so njihovo uspešno delo opazile institucije, ki ocenjujejo uspešnost delovanja in tako jim je decembra 2011 podjetje Studio Sigma d.o.o. podelilo certifikat «ZAUPANJA VREDNO DRUŠTVO«, za izvajanje petih posebnih socialnih programov na lokalni ravni in nadgradnjo teh programov. Iz finančnega poročila je bila razvidna poraba sredstev po financerjih. Kljub zmanjšanju sredstev s strani donatorjev in sponzorjev so uspeli društveni sklad povečati. Iz poročila komisije za šport je bilo razvidno da zelo uspešno sodelujejo v osmih športnih panogah, saj so športniki osvojili 4 naslove državnih prvakov, 2 drugi mesti in 2 tretji mesti. Socialna komisija je imela veliko dela, saj redno obiskujejo svoje člane, predvsem težke invalide in jih seznanjajo s pravicami invalidov, obravnavali so veliko finačnih stisk, stanovanjske probleme, sofinancirali program ohranjevanja zdravja v objektih ZDIS 78 članom in v drugih objektih, v Banovcih in v Podčetrtku 112 članom. Veliko truda so vložili v preureditev kopalnica za njihovega težkega invalida, kjer so uspeli, da je vsa prenovitvena dela opravil njihov član Krajnc Franc popolnoma brezplačno, za kar je na zboru članov prejel društveno priznanje. Zelo kvalitetno je bilo podano poročilo nadzornega odbora, ki predlaga poenoteno vodenje knjigovodskih listin po aktivih zaradi lažje kontrole. NO spremlja tudi vsebinsko izvajanje programa dela in podpisovanje knjigovodskih listin s strani odgovornih v društvu. Verifikacijska komisija je ugotovila, da je od skupno 47 delegatov prisotnih 46 in 10 gostov. Iz finačnega načrta in programa dela za leto 2012 je razvidno da so si za leto 2012 zadali zelo ambiciozen plan, saj izvajajo dva velika projekta ZDIS: Razstavo ročnih del in pevsko revijo v okviru EPK. Občino pozivajo, da zmanjša najemnine za izvajanje programa šport in rekreacija.

Predstavnik občine in svetnik državnega sveta RS Klemenc Marjan je pohvalil delovanje društva in obljubil, da se boril za večji finančni prispevek občine za delovanje društva in izvajanje programov, saj je bil mnenja, da glede na obseg izvajanja programa občina prispeva premalo. Prav tako je obljubil, da v državnem svetu RS nikoli ne bo glasoval za zakonodajo, ki bi šla na škodo pravic invalidov.

Pozdravil sem vse prisotne, opravičil odsotnost predsednika ZDIS Draga Novaka zaradi seje UO NSIOS in poudaril, da se morajo invalidi in celotna družba zavedati, da invalidi želijo doseči boljše razumevanje v družbi, uveljavljati svoje pravice in se vključevati v politično, socialno, gospodarsko in kulturno življenje v okolju v katerem živijo, ustvarjajo in delajo. V nadaljevanju sem na kratko omenil pravno zavezujočo Konvencijo o pravicah invalidov, ki jo je Republika Slovenija ratificirala leta 2008. Posamezniki in manjša društva imajo koristne predloge in pobude, ki jih je potrebno resno preučiti. Večina društev včlanjenih v ZDIS, ki so v okviru 69 društev tvorci invalidskega varstva, kakršnega danes imamo, pričakujejo, da bo država spoštovala njihova stališča o najpomembnejših problemih, s katerimi se soočajo in opozarjajo državo nanje. Seveda je v veliki meri odvisno v kakšni meri vlada in politični voditelji, oblikovalci politike in drugi udeleženci družbenega življenja dejansko ustvarjajo pogoje za razvoj, ki enakopravno vključuje tudi invalide. Ne smemo dopustiti, da bi takšna prizadevanja, nemalokrat tudi s podporo političnih grupacij in z nesocialnimi načini pritiska zavrli posamezniki ali njihova društva. Pohvalil sem delo vodstva društva in njihovo mrežo prostovoljcev, saj so opravili ogromno delo v korist invalidov. Posebej sem poudaril pomen dobrega sodelovanja prostovoljcev z vodstvom društva , saj je za uspešno delo potrebno dobro timsko delo. Posebej sem pohvalil vodstvo društva za organizacijo dveh pomembnih programov ZDIS na državni ravni v letošnjem letu, to je razstava ročnih del ZDIS z mednarodno udeležbo in Pevska revija ZDIS, ki zahtevata dodatne organizacijske priprave in dodatna finančna sredstva. Pohvalil sem tudi Občinsko upravo, da kljub obljubljenim evropskim sredstvom v okviru EPK daje finančno in organizacijsko podporo za izvedbo obeh projektov. Prav tako sem vodstvo društva pohvalil za dobro sodelovanje v KOO DI za Koroško, saj že mnogo let organizirajo planinski dan na Kopah, ki je postal že vse slovenski. Zaželel sem še mnogo uspešnega in ambicioznega dela tudi v bodoče.

Zapisal: Jožef Freidl