ODI Dravinjske doline: Predstavitev ročnih del

Slovenj Gradec - V sredo 18. aprila se je 78. članov Območnega društva invalidov Dravinjske doline odpravilo v Slovenj Gradec, kjer so se udeležili 4. Razstave ročnih in umetniških del invalidov, katera je bila okrepljena z mednarodno udeležbo. Invalidi Dravinjske doline so se na razstavo odpeljali pod vodstvom Silve Pivec, ki je skupaj z nekaj drugimi članicami tam tudi razstavljala. Še pred odhodom pa jim je lep dan zaželel predsednik Ivan Pavlič, ki se zaradi drugih obveznosti izleta na Koroško ni udeležil.

Razstavo v Slovenj Gradcu, v tamkajšnjem Mladinskem kulturnem centru, je odprl in zbrano množico invalidov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske nagovoril predsednik Republike Slovenije in obenem tudi častni pokrovitelj, dr. Danilo Turk. S pohvalo in besedami spodbude pa so govore nadaljevali predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Drago Novak, predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec Stanislava Tamše in pa župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas. Poskrbljeno pa je bilo tudi za lepo slovensko pesem in mili zvok lajn, lajnarjev iz domačih logov in tujine. Po uradnem delu je so si zbrani gostje in invalidi razstavo tudi ogledali.

Razstavljenih je bilo tri tisoč izdelkov, ki odražajo domiselnost in ustvarjalnost invalidov iz štiridesetih društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije ter invalidov iz Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Med vsemi temi pa so pomembno vlogo odigrale tudi članice ODI Dravinjske doline, ki so s svojimi izdelki popestrile razstavo. Nekaj besed je o tej temi spregovorila Silva Pivec, ki je na čelu skupine, katera se ukvarja z ročnimi spretnostmi pri ODI Dravinjske doline. »S tem prijetnim opravilom se v našem društvu ukvarjamo predvsem ženske, se nam pa tu in tam pridružijo tudi moški. Dobimo se nekajkrat na leto in izdelujemo predmete, ki so času primerni. Ob Božiču venčke, ob Veliki noči pirhe in podobno. Seveda so na razstavo odnesle tudi izdelke iz volne (kvačkanje), izdelke iz slanega testa in podobno. Lahko povem še to, da je iz našega društva razstavljalo šest članic.«

Po ogledu vseh teh tri tisoč čudovitih izdelkov pa so invalidi odšli v center Slovenj Gradca še na eno razstavo. To pa je bila rokodelska razstava z mednarodno udeležbo imenovana Art@Craft Evrope 2012. Na samem trgu so se pa predstavili glasbeniki in še posebej lajnarji iz večih držav, so bili najbolj na udaru. Invalidi so prisluhnili njihovi glasbi in se z njimi tudi fotografirali.

Pozno popoldne se je dobro razpoložena skupina invalidov vrnila v svojo Dravinjsko dolino.

J. Gumzej

Galerija slik