MDI Domžale: Proslava ob 40. obletnici

"Ko hodiš,
pojdi zmeraj do konca.
Spomladi do rožne cvetice,
poleti do zrele pšenice,
jeseni do polne police,
pozimi do snežne kraljice,
v knjigi do zadnje vrstice,
v življenju do prave resnice,
v sebi do rdečice čez eno in drugo lice.
A če ne prideš ne prvič, ne drugič
do krova in pravega kova
poskusi: vnovič in zopet in znova."

Tone Pavček

Te lepe misli so me spremljale, ko sem kot gostja smela prisostvovati proslavi ob 40. Obletnici delovanja medobčinskega društva invalidov Domžale, ki združuje okrog 2000 članov, invalidov.

Vesela in počaščena sem bila vabila predsednice Vide, in verjamem da je bil praznični dan l tako slaven, zanimiv, lep, poln glasbe, smeha ,obujanja spominov in vspodbudih besed ravno zaradi njene srčnosti in sposobnosti.

Organizirati proslavo, kateri prisustuje preko 300 invalidov ni kar tako. Uspelo ji je medse povabiti najtežje invalide, invalide , ki so s spremstvom prišli z vozičkom, ki je vozil s seboj pripomoček za dihanje. Vem in verjamem, da je za te invalide bila ta sobota praznik, dan ko so prvič v letu šli iz domače hiše, na obletnico, na proslavo, ki si jo bodo, tako so mi nekateri povedali, za vedno zapomnili.

V dvorani je po programu in po številnem nastopu slavnih glasbenikov in govornikov vladalo prijetno vzdušje. Invalidi so se zapletli v medsebojne pogovore o času, ki za nas ni naklonjen . Pa vendar ko pridemo skupaj radi poklepetamo, potarnamo in smo veseli, da je v državi še kdo, ki nam pripravi« gostijo » z nastopi glasbenikov, katere nikoli v živo ne bi slišali, so mi pripovedovali. Kako lepo je, da obstajajo društva, da obstajajo ljudje, ki poskrbijo za drugačne, za bolne in osamljene, da se lahko poveselijo in si napolnijo žalostna srca z lepim trenutki. Spomin na te lepe trenutke obriše marsikatero grenko misel, žalosten trenutek in posuši marsikatero solzo.

Ja lepo je, so mi pripovedovali, da tudi mi opozorimo nase, da smo tu, da smo že preko 40 let združeni, da si želimo enakosti, strpnosti, pomoči in prijaznosti, ki jo imamo možnost čutiti tukaj, v društvu s pomočjo vodstva , s pomočjo g. Vide. Proslave so se udeležili tudi najtežji invalidi za katere je bilo zelo lepo poskrbljeno. Omogočen jim je bil dostop , druženje in srečanje s so invalidi , prijetna proslava in kar jim veliko pomeni, odhod od doma v dvorano, kjer je čas, kjer so trenutki namenjeni njim.

Hvala predsednica Vida za tako lepo organizirano prireditev, za tako lepo proslavo, za tako lep dan, ki bo tudi meni ostal za vedno v nepozabnem spominu. Hvala za priložnost, da sem smela spoznati nekaj vaših invalidov.

Ob tej lepi obletnici vam vsem skupaj čestitam in želim še veliko uspehov, še veliko lepih trenutkov in mnogo uspehov. Upam in verjamem, da boste še naprej tako lepo in uspešno skrbeli za invalide in boste topel in svetel žarek, ki bo v njih vlival voljo in pogum za lepši in boljši jutri.

Dragica Mirnik,
Predsednica MDDI Celje