DI Hrastnik: Jesenski izlet na Koroško

V soboto, 20. oktobra smo se članice in člani Društva invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) zbrali ob 7. uri na tržnici v Hrastniku, „pobrali” še nekaj naših na ostalih avtobusnih postajah in tako smo se s kar dvema avtobusoma odpravili proti Koroški. Skupaj nas je bilo natanko 66.

Vožnja do Slovenj Gradca, kjer sta nas že čakali lokalni vodički, je kar hitro minila. Potem pa se je začel bogat program ogledov in spoznavanj. Najprej smo si ogledali in na kratko spoznali zgodovino 150 let stare turistične kmetije Klančnik. Tu so nam tudi postregli s koroškimi dobrotami in jabolčnikom, tako da smo se resnično takoj počutili dobrodošle. S prijetno polnimi želodčki smo se nato odpeljali naprej s turističnim vlakcem vse do lovske koče s številnimi trofejami. Med vožnjo smo občudovali tudi gojeno divjad, za slovo od kmetije pa smo si lahko nakupili tudi suhomesnate izdelke in pecivo.

Nato pa naprej v vas Libeliče. Tam smo si ogledali skrivnostno kostnico, cerkev sv. Martina, muzej plebiscita, kmečko zbirko, črno kuhinjo in staro učilnico. Številni ogledi so bili zanimivi in poučni, počasi pa smo postajali že tudi lačni. Prav zato smo si privoščili še okusno in obilno kosilo.

Seveda pa s kosilom naše ekskurzije še zdaleč nismo zaključili naše ekskurzije. Pot smo namreč nadaljevali v koroške hribe, visoko na avstrijsko Koroško, na Golico. Na poti smo občudovali nepozabne poglede na Labotsko dolino, po kateri se med zelenjem vije modra reka Drava. V vasi Golica smo si najprej privoščili kavico, nato smo si ogledali prisrčno avstrijsko vasico, znano po pohodništvu. V vasi smo si ogledali zanimivo Jakobovo hišo, ki so jo tamkajšnji obrtniki sami postavili. Po celi vasi so postavljeni tudi zanimivi leseni kipi v naravni velikosti, ki na svojstven način prikazujejo človeka in delo v teh krajih. Zanimivo, res zanimivo! S takšnimi občutki smo se odpravil še naprej, na ogled razstave o glažutarstvu, ki prikazuje izdelavo steklarskih izdelkov na obeh straneh meja. Seveda smo si z veseljem ogledali to steklarsko razstavo, kajti vendarle prihajamo iz Hrastnika, kjer ima steklarstvo tudi dolgoletno tradicijo.

Res smo imeli natrpan program ekskurzije in glede na to, da nas je čas kar priganjal, smo si mesto Dravograd ogledali samo preko vožnje skozi mesto, ki nas je pripeljala do čudovitega dvorca Bukovje. Na tem dvorcu smo si ogledali še razstavo in kratek film na temo Osvobodilnega boja za Slovenijo leta 1991. Ponosni na naš osamosvojitveni boj smo se tako že kar pošteno utrujeni odpravili nazaj proti domu.

Res je, DI Hrastnik ima v svojem letnem programu dela le eno ekskurzijo, zato pa je bila le-ta vsekakor bogata, tako z naravnimi kot tudi zgodovinskimi in kulturnimi lepotami. Vsekakor smo se v večernih urah vrnili domov utrujeni, toda tudi polni novih spoznanj in radostnih občutkov. Bilo je lepo, zato le tako še naprej.

Udeleženka ekskurzije
Geli Plazar