DI Hrastnik: Ekipno državno prvenstvo invalidov v pikadu

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) je pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Zveze za šport invalidov Slovenije organiziralo ekipno državno prvenstvo invalidov v pikadu. Pred prvenstvom, ki je potekalo v soboto 3. novembra 2012, smo prostovoljci DI Hrastnik skupaj z osebjem gostišča Zasavski Gurman uredili vse potrebno za izvedbo tekmovanja, ravno na dan izvedbe prvenstva pa smo postavili še smerokaze do prizorišča tekmovanja na Dolu pri Hrastniku, tako da je bilo res vse pripravljeno za pravi mali športni spektakel.

Na dan tekmovanja so že pred 7. uro zjutraj začele prihajati na tekmovališče prve ekipe iz vse Slovenije, ki so se preko območnih tekmovanj uvrstile na državno prvenstvo. Med njimi sta bili tudi ženska in moška pikado ekipa DI Hrastnik. Pred uradno otvoritvijo prvenstva se je tako v Zasavskem Gurmanu zbralo 11 ženskih in 13 moških pikado ekip oz. skupaj natanko 111 tekmovalk in tekmovalcev. V kolikor prištejemo še vse potrebno osebje za izvedbo prvenstva od gostov in pevcev do pobiralcev pikadnih puščic, zapisničark, sodnika, zdravstvene službe, povezovalca tekmovanja in še koga, nas je bilo skupaj krepko preko 140. Ja, to je pa že kar zajeten organizacijski zalogaj!

Prav vse udeležence je pričakalo jutranje okrepčilo oz. zajtrk – veliki sendvič, voda in sok, nato pa so imeli tekmovalci možnost še malce vaditi na postavljenih pikadih. V tem času so vodje posameznih ekip opravili tudi žreb vrstnega reda tekmovanja.

Natanko ob 8. uri in 30 minut je prvenstvo uradno otvoril predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar, nato pa sta vse zbrane nagovorila še podžupan občine Hrastnik Vinko Žagar ter predstavnik Paraolimpijskega komiteja Zveze za šport invalidov Slovenije Primož Jeralič. Njihovim pozdravnim besedam je sledila še slovenska himna v izvedbi Mešanega pevskega zbora Marno, ki je pripravil tudi krajši pevski kulturni program, nato pa se je začelo zares.

Kot je bilo predvideno, so prvi tekmovalci začeli metati svoje pikade malce čez 9. uro in tako se je začelo večurno tekmovanje na izločanje. Glede na to, da je bilo že vnaprej predvideno, da bo tekmovanje za najboljše trajalo vsaj do 17. ure, so gostinci gostišča Zasavski Gurman poskrbeli, da so lahko ekipe zaužile zasluženo kosilo kadar koli med 11. in 17. uro.

Pikadne puščice so tako pridno letele, dvoboji so bili napeti, ekipe so zmagovale in izgubljale, vse skupaj pa je teklo gladko naprej, zahvaljujoč glavnemu sodniku Mitarju Živkoviću in utečeni zapisnikarski ekipi. Skupaj smo se tako počasi bližali tudi vrhuncu tekmovanja. Nekoliko pred 17. uro sta bili odigrana še zadnja dva dvoboja – finale ženskih in moških ekip. Potem je bilo znano: državne prvakinje v pikadu med invalidkami so postale tekmovalke DI Dravograd, pri moških pa so državni naslov brez poraza obranili domačini, torej pikadisti DI Hrastnik! Iskrene čestitke zmagovalkam in zmagovalcem, seveda pa smo v DI Hrastnik še posebej ponosni na fante, ki so branili naše barve in zopet postali najboljši v državi. To so: Toni Bratuša, Blaž Dvornik, Matej Mikolič, Istok Vavtar in Ivan Ranzinger.

Končna razvrstitev ženskih ekip:

1. mesto: DI Dravograd
2. mesto: Združenje multiple skleroze Slovenije
3. mesto: DI Trebnje
4. mesto: DI Hrastnik
5.-6. mesto: DI Ljubljana-Šiška, MDI Ptuj
7.-8. mesto: MDI Šaleške doline, MDI Gornja Radgona
9.-11. mesto: MDI Radovljica, Bled, Gorje, DI Piran, DI Ajdovščina

Končna razvrstitev moških ekip:

1. mesto: DI Hrastnik
2. mesto: DI Maribor
3. mesto: DI Radeče
4. mesto: Zgornjesavinjsko MDI Mozirje
5.-6. mesto: DI Muta, MDI Gornja Radgona
7.-8. mesto: DI Koper, MDI Radovljica, Bled, Gorje
9.-12. mesto: MDI Tolmin ”Krn”, DI Vrhnika, Združenje multiple skleroze Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Zagorje
13. mesto: Zveza Sonček

Po zaključenem tekmovanju, ki je potekalo v zdravem športnem duhu s pridihom tekmovalnosti med ekipami, sta medalje in pokale podelila predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar in predstavnik Paraolimpijskega komiteja Zveze za šport invalidov Slovenije Primož Jeralič. Le malce je manjkalo, da bi bile med prejemniki odličij tudi pikadistke DI Hrastnik, ki so na koncu osvojile 4. mesto.

Prvenstvo je bilo tako z vidika DI Hrastnik uspešno zaključeno, tako v tekmovalnem kot tudi organizacijskem smislu. Prav zato gre ob koncu posebna zahvala prav vsem, ki so kakor koli pripomogli pri izvedbi tekmovanja. Hvala vsem. Skupaj nam je uspelo.

Predstavnik DI Hrastnik za stike z javnostjo
Gregor Erman