marec 2017

Delavnica »Kaligrafija«, Simonov zaliv Izola 24.02.-03.03.2017

Delavnica je potekala v prijetnem vzdušju osmih udeležencev, sedem rednih in ene zunanje. Na delavnici smo v šestih dneh spoznali pisavo gotico teksturo (male in velike črke, števila in ločila).

Tečaj je potekal v dopoldanskem času in sicer dnevno od 8:00 do 12:45 ure, kar je bilo povsem ustrezno, saj so bile za popoldansko delo oči preveč utrujene. Udeleženci so se seznanili z držo peresa, višino črk glede na širino peresa ter ostalimi zakonitostmi gotice teksture.

Delavnica »obrezovanje drevja«, Radenci, 03.03.-10.03.2017

V petek, 3. marca smo se vsi udeleženci delavnice zbrali ob 11:30 uri. Čas do kosila smo izkoristili za medsebojno spoznavanje, predstavitev in namestitev.  Po kosilu smo izkoristili čas za kopanje.

Naslednji dan dopoldan je sledila kratka razlaga o pomenu in namenu obrezovanja, nato je sledil še praktični prikaz z razlago ter sprotnimi vprašanji udeležencev. Tudi ta dan ni manjkalo kosilo in kopanje.

Nedeljo smo izkoristili za individualne sprehode po Radencih ter bližnji okolici.

Delavnica »pletenje« - Radenci, 24.02.-03.03.2017

Delavnice se je udeležilo pet udeleženk iz različnih društev. Delavnica je potekala po zastavljenem programu in zaradi manjšega števila udeleženk še z večjo intenzivnostjo. Udeleženke so bile pozitivno motivirane za pletenje. Spletle smo  nogavice, kape in celo brezrokavnik. Vzdušje v delavnici smo si popestrile z jogo smeha, nekatere udeleženke pa še s krajšimi sprehodi ter kopanjem.

Mentorica delavnice: Ivanka Petučnik

Delavnica »Filcanje in polstenje volne«, Radenci, 10.03.-17.03.2017

Delavnice se je udeležilo šest udeleženk. Bivale smo v hiši "DOM ZDRAVJA ZDIS" v Radencih.

Izdelale smo podstavek, milo v volneni srajčki, grelnike za jajčka, polsten jajček, polstenje šala, ovčke, pajke, steklenica v volneni srajčki, obesek za ključe, broške in prstan iz filca, polstile torbice, verižice iz polstenih kroglic in prikaz izdelave polstene broške v štirih plasteh. Vse so bile zelo zadovoljne in vesele.

DI Sevnica: srečanje pikadistov na Senovem

11. marca 2017 so člani DU Senovo organizirali 2. prireditev ob prazniku 40 mučenikov.  Prireditev se je odvijala v prostorih upokojencev Senovo. Na srečanje so bili povabljeni tudi naši člani DI Sevnica, katerega se je udeležila ženska ekipa DI Sevnica. Po končanem tekmovanju so udeleženci pohvalili odlično organizacijo in se dogovorili, da se dobijo  prihodnje leto na 3. prireditvi. 

DI Sevnica: Zbor članov Društva invalidov Sevnica

V sredo, 08.03.2017, ob 16. uri je potekal redni letni zbor članov društva invalidov Sevnica, ki je bil v spodnjih prostorih Lisce. Udeležba je bila zelo dobra, saj se je zbora udeležilo 85 članov DI SEVNICA. Med 15 minutnim odmorom smo razdelili šopke našim članicam, ki so praznovale svoj praznik, katere so izdelale naše članice sekcije za ročna dela.

DI Hrastnik: Obdarovanje in obiski ob dnevu žena in materinskem dnevu

Vsako leto Društvo invalidov Hrastnik obišče in obdari svoje članice, živeče v domovih za starejše. Predsednik, člani komisije za zdravstvene in socialne razmere ter poverjeniki se vsako leto v obdobju med dnevom žena in materinskim dnevom odpravijo po okoliških domovih za starejše. 

DI Hrastnik: Praznovanje dneva žena

V soboto, 11. marca smo se članice Društva invalidov Hrastnik zbrale na praznovanju dneva žena. Skoraj devetdeset žensk se nas je zbralo v Aquaromi v Rimskih Toplicah, kjer so nas razvajali z okusno hrano. Za to, da je vse teklo, kot je treba, sta poskrbela naš predsednik Rajko Žagar in Predsednik komisije za zdravstvene in socialne razmere, Avgust Žibert.  

Usposabljanje za aktivno življenje in delo

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v dneh od 1¸0.-11.3.2017 izvedla letošnje prvo usposabljanje za aktivno življenje in delo - za zaposlene in brezposelne invalide in aktive delovnih invalidov.

Delavnica »Izdelovanje nakita iz različnih materialov«, Radenci 17.02.-24.02.2017

Delavnice se je udeležilo sedem udeleženk iz različnih predelov Slovenije. Vzdušje v delavnici je bilo sproščeno in veselo, saj je ta potekala v pustnem času.

Delo v delavnici je potekalo po zastavljenem programu mentorice Barbare. Za izdelovanje nakita so uporabile različne tehnike: fimo masa, servietna tehnika, alkoholna tehnika, tehnika s smolo ter tehnika s kristalčki. Prikazana jim je bila tudi tatting tehnika. 

Delavnica »Izdelki iz reciklažnega materiala«, Simonov zaliv - Izola 17.02.-24.02.2017

Delavnice reciklaže se je udeležilo osem udeleženk, ki so bivale v apartmajih ZDIS-a v Simonovem zalivu in tri zunanje udeleženke iz društev Izola, Koper in Piran. Dobivale smo se vsak dan zjutraj in ustvarjale izdelke iz odpadle embalaže v različnih tehnikah. Tako smo izdelale svečnike v čipki, amfore, steklenice v mavčni oblogi s servietno tehniko, vaze in posodice za svinčnike iz tetrapak embalaže, cvetje iz reklamnih letakov, cvetje in nakit iz plastičnih steklenic, doze v čipki in še veliko drugih uporabnih in zanimivih stvari.

DI Hrastnik: Turnir v pikadu v organizaciji Krajevne skupnosti Steklarna

V  četrtek, 23. februarja 2017 je v prostorih KS Steklarna v Podkraju potekal tradicionalni turnir v pikadu, ki se ga je udeležila tudi mešana pikado ekipa Društva invalidov Hrastnik, sodelovale pa so še  ekipe Ribiške družine Hrastnik, Društva upokojencev Hrastnik Steklarna (moška in ženska), Krajevna skupnost Steklarna in PIGD Steklarna Hrastnik. Uvodoma je v imenu Krajevne skupnosti Steklarna vse prisotne pozdravil Matej Kaiser, nato je vodja tekmovanja Blaž Dvornik razložil pravila tekmovanja.