October 2016

DI Rimske Toplice: Predavanje o novostih v cestno-prometnih predpisih

Društvo invalidov Rimske Toplice ob koncu leta 2016 praznuje svojo 20-letnico. V okviru aktivnosti, vezanih na to obletnico, je bila skozi vse leto izvedena že vrsta aktivnosti, kulturnih prireditev, nastopov in predavanj.

DI Hrastnik: Območno ekipno tekmovanje invalidov v pikadu

Letos je Zveza delovnih invalidov Slovenije izbrala Društvo invalidov Hrastnik za organizatorja Območnega prvenstva za invalide v pikadu – ekipno.

Tako se je preko 100 tekmovalcev zbralo v soboto, 8. oktobra pred Porto Pubom v Hrastniku. Po prijavi tekmovalcev sta jim srečo in uspešno tekmovanje zaželela še predsednik Društva invalidov Hrastnik, Rajko Žagar in podžupan Občine Hrastnik, Vinko Žagar. Od devete ure naprej pa je šlo zares.

Delavnica »Izdelovanje vizitk z različnimi tehnikami« Radenci, 30.09.-07.10.2016

Delavnica je potekala nemoteno v prijetnem vzdušju in po programu.

Naredile smo vizitke 3D s škatlico, vizitke s pergamentno tehniko, embosiranje s perlicami in vročim fenom ter »tresočke«. Izdelale smo tudi vizitke s šablonami z modelirno maso, mozaik vizitke z raznimi suhimi bleščicami oziroma vitraž z obojestransko lepilno folijo. Ker so bile udeleženke zelo željne znanja in aktivne, nam je uspelo narediti tudi darilne škatlice ter pisemske ovojnice.

Poročilo predsednika ZDIS - september 2016

02.09.2016 – 5. seja KOO Zasavje-Posavje

Prisotni: DI Hrastnik, DI Trbovlje, DI Zagorje ob Savi, DI Radeče, DI Sevnica DI Krško, Drago Novak - predsednik ZDIS, mag. Tanja Hočevar, sekretarka ZDIS in Tatjana Bečaj, strokovna sodelavka ZDIS.

Odsotni: DI Brežice in MDI Litija in Šmartno pri Litiji.

Na dnevnem redu so imeli:

  1. Potrditev zapisnika in sklepov zadnje seje;

Društva invalidov in KOO Dolenjske in Bele Krajine: Priprava plana za leto 2017

MDI Novo mesto in nova predsednica Marinka Hlade sta dne 4.10.2016 v Novem mestu skupaj s predsednikom KOO Dolenjske in Bele Krajine, Srečkom Matkovičem organizirala usposabljanje za pripravo plana v spletni aplikaciji FIHO za leto 2017.

Usposabljanja, ki ga je izvedla strokovna služba ZDIS, so se udeležili predstavniki DI iz KOO.  

DI Ilirska Bistrica: Septembrski izlet na Idrijsko in v Trento

S svojimi naravnimi lepotami, neokrnjeno naravo ter bogato zgodovinsko, kulturno in etnološko zapuščino je Idrijsko in Posočje s Trento pritegnilo člane ilirskobistriškega društva invalidov na organiziran in strokovno voden pozno poletni izlet.

V Mestnem muzeju v Idriji smo si ogledali bogato čipkarsko zbirko z naslovom »Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina…«, ki je bila leta 2008 nagrajena z Valvasorjevim priznanjem – najvišjim strokovnim priznanjem na muzejskem področju.

MDDI Celje: Srečanje Šentjurskih invalidov v Gorici pri Slivnici

Kot pravi naš pesnik Tone Pavček, da si na svetu , da gledaš sonce.

Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce,
in da s sveta odganjaš sence.

In res, odganjali smo senco in v naših srcih je sijalo sonce, saj se je v dvorani zbralo preko 300 invalidov. Težki invalidi so prišli s spremljevalci, nekateri sami. Veseli so bili drug drugega in stisk rok je potrdil, da se dolgo niso srečali. Njihove zdelane roke dokazujejo, da jim ni lahko, pa vendar so se jim oči svetile od vesela, radosti, sreče.

MDDI Celje: Dan odprtih vrat

3. december praznujemo mednarodni dan invalidov. Takrat je že mrzlo, zato smo se v našem društvu odločili, da praznujemo v septembru, ko so dnevi dolgi in topli in tako naši člani lažje pridejo na praznovanje.

Praznovanje smo pripravili na dvorišču društva. Na praznovanje smo preko medijev in obvestil povabili člane, občane Celja, Vojnika, Dobrne in Štor. Zgodaj zjutraj so nam prijazni predstavniki občine Vojnik pripeljali gasilske klopi.

DI Hrastnik: Ekskurzija v Postojnsko jamo in na Predjamski grad

V soboto, 1. oktobra smo se člani Društva invalidov Hrastnik odpravili na letno ekskurzijo. Tokrat smo za cilj izbrali našo kraško lepotico, Postojnsko jamo in Predjamski grad. Poln avtobus veselo pričakujočih izletnikov se nas je zbral ob osmi uri in željno smo pričakovali, kaj nam bo prinesel dan. Upali smo seveda na lepo vreme, za dobro družbo pa nas tako ni bilo strah.

DI Sevnica: Aktivnosti društva

OBISK NA DOMU

V sredo, 8. septembra 2016 smo obiskali članico DI Sevnica, Metelko Marijo, na njenem domu na Hudem Brezju pri Roviščah. Praznovala je 90. rojstni dan. Obdarili smo jo s skromnim darilom ter ji zaželeli predvsem veliko zdravja in sreče v krogu kjer živi in ji podarili skromno darilce.

KOPALNI DAN

DI Hrastnik: Izlet v Planico, Tamar in na Vršič

S planinskim odsekom Društva invalidov Hrastnik smo se 29. septembra odpravili na izlet na Gorenjsko. Izleta se nas je udeležilo 29 članov.

Na res lep dan nas je pot vodila najprej v Planico. Tu smo si nadeli nahrbtnike in odšli proti koči v Tamar. Hoja po tej dolini je prijetna, ker ne zahteva nobenega napora in poleg opazovanja lepot lahko tudi klepetaš. Tako smo bili hitro pri koči, ki je prijetna ob vsakem vremenu, ob jasnem, kot danes pa sploh. Opazovali smo tudi gore, katere smo nekateri že prehodili, drugi pa jih  mogoče še bodo.

Društva invalidov in Severno Primorske KOO: Priprava plana za leto 2017

Društva invalidov in Severno Primorske KOO so v Ajdovščini ob pomoči strokovne službe ZDIS v spletni aplikaciji FIHO pripravila plan za leto 2017. Manica Jerkič, predsednica DI Ajdovščina - Vipava se je s svojimi sodelavci izkazala kot odlična gostiteljica in tako pripomogla Ljudmili Erjavec, predsednici KOO, da bodo njihova društva brez težav naredila plan za leto 2017.